Bryllupslagkage med chokoladebunde, vaniljecreme og jordbærmousse
14. december 2016

Bryllupslagkage med chokoladebunde, vaniljecreme og jordbærmousse

60-65 personer

Ingredienser

CHOKOLADEBUNDE 

9 æg, str. M/L
750 g lyst rørsukker
450 g smør
600 g hvedemel
6 tsk bagepulver
105 g kakao
3 dl æblemos (evt. fra glas)

VANILJECREME

8 blade husblas
3 polynesisk vaniljestang
8 spsk lyst rørsukker
80 g maizena majsstivelse
8 dl sødmælk
8 æggeblommer
100 g mandelsplitter

JORDBÆRKOMPOT

2 polynesisk vaniljestang
400 g lyst rørsukker
1000 g friske jordbær (frost kan også anvendes)
2 stor økologisk citron, saften og skallen heraf
14 hele sorte peberkorn

JORDBÆRMOUSSE

10 blade husblas
7-8 dl jordbærsaft, fra sigtet kompot (se ovenfor)
14 dl piskefløde

Marcipanbånd

600 g ren rå marcipan
300 g flormelis
80 g glukosesirup
pink pastafarve
3 dl piskefløde (opsmøring og toppe)

I øvrigt

2 bakker hindbær og jordbær, friske
200 g god hvid chokolade
lidt sølvstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
CHOKOLADEBUNDE 

Pisk æg og rørsukker til en hvid og luftig æggesnaps. Smelt smørret ved svag varme. Bland hvedemel, bagepulver og kakao og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen, mens du tilsætter det smeltede smør og æblemos.

Bag bundene på følgende måde:

Nederste bund: justerbar kagering på 28-30 cm i diameter
Mellemste bund: justerbar kagering på 22-24 cm i diameter
Den øverste bund: justerbar kagering på 16 cm i diameter

Der skal ca. 2 cm chokoladedej i hver form ad to omgange, da bundene skal bages enkeltvis. Du skal have to bunde til hver form. Fyld ca. 2 cm dej i kageringen. Bag bundene i ovnen ved 175 grader varmluft i 15-20 minutter, til bunden har sat sig. Lad bunden køle af i formene, inden de skæres fri. De næste bunde bages efter samme metode. Rengør formene. Du skal ende med at have 6 bunde – 2 bunde til hver størrelse form.

2
Vaniljecreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 1 dl mælk. Tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen og fisk den tomme vaniljestang op. Lad cremen svale i ca. 5 minutter. Kom den afdryppede og udblødte husblas op i cremen og rør det sammen. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Vend tilsidst mandelsplitterne i cremen. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

TIP !! Lav evt. vaniljecremen 1-3 dage i forvejen, og hav den klar på køl, så den kun skal piskes op, når kagen skal lægges sammen.

3
JORDBÆRKOMPOT

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens og nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Skyl citronen og riv skallen meget fint. Kom vaniljestang, vaniljesukker, jordbær, citronskal og -saft samt peberkorn (put dem evt. i en thepose, for at gøre det nemt) op i en lille gryde og lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det småsimre i 5 minutter under låg. Skum af. Passér det igennem en sigte for at adskille jordbærsaften fra jordbærkompotten. Gem begge dele. Fisk peberkorn eller theposen med peberkornene og vaniljestangen op og kasser dem.

4
JORDBÆRMOUSSE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Lun evt. jordbærsaften op, hvis den er blevet kold. Opløs den udblødte og afdryppede husblas direkte i den lune jordbærsaft. Lad den herefter svale til den er håndvarm. Pisk fløden til let skum. Rør en tredjedel af den letpiskede fløde sammen med jordbærsaften. Kom nu jordbærfløden over i den resterende letpiskede fløde og vend det forsigtigt sammen til en ensartet jævn mousse.

TIP : husk moussen skal laves, når kagen er klar til at blive lagt sammen, idet moussen skal sætte sig i formene og ikke i skålen eller i en sprøjtepose.

5
Opbygning

Placer et stykke kageplast langs kanten af de rengjorte kagering. Læg en chokoladebund nederst i hver form. Smør  jordbærkompotten ud over bundene og fordel konditorcremen henover – lige meget til hver form og afslut med en chokoladebund i hver form. Hæld jordbærmoussen ned over kagen – lige meget til hver form alt efter formens størrelse. Glat overfladen med en palet. Bank kagerne et par gange mod bordet for at undgå luftbobler. Sæt kagerne på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

6
Marcipanbånd

Ælt marcipan, flormelis og glukosesirp som sammen. Del marcipanen i 3 dele (husk hver kage ikke er lige stor, så del marcipanen op efter hver kage), og indfarv marcipan i 3 nuancer af pink pastafarve. Pak marcipanen ind i husholdningsfilm og kom dem på køl i 30 minutter. Rul marcipanen ud til et marcipanbånd, så det passer til hver kage – jeg havde pink nederst, og tonede op af, så hver kage blev en nuance af pink lysere. Pisk fløden til flødeskum, og smør kagerne op. Beklæd kagerne med et marcipanbånd.

7
I øvrigt

Skær jordbærerne ud. Blend chokoladen i en minihakker. Tilsæt sølvstøv. Dekorer kagerne med bær og chokoladekrymmel.

Tips

TIP til dig inden du starter med sådan en stor kage. Læs hele opskriften igennem, så du for en forståelse for hele processen og dermed kan planlægge kagen og undgå “dumme” fejl. 🙂

Lyserød bryllupslagkage

Denne bryllupslagkage er faktisk også en dåbskage, men min veninde skulle giftes samtidig med hendes datter skulle døbes. Derfor blev det denne lyserøde bryllupskage fyldt med luftige chokoladebunde, lækker vaniljecreme (konditorcreme) med mandelsplitter, en jordbærkompot og jordbærmousse. Den smagte bare så skønt og var helt perfekt til anledningen.

Rigtig god fornøjelse!

Brylluplagkage_Ditte_julie_jensen3  Brylluplagkage_Ditte_julie_jensen5