Påskekage med hvid chokolade, citron og lakridsmandler
25. marts 2016

Påskekage med hvid chokolade, citron og lakridsmandler

10-12 personer

Ingredienser

Lakridsmandler

200 g mandler
200 g lyst rørsukker
½ dl vand
3 tsk rå lakridspulver

Bunde med lakridsmandler

60 g lyst rørsukker
4 tsk rå lakridspulver
120 g ren rå marcipan
140 g hvedemel
2 tsk bagepulver
80 g smør, blødt
120 g lakridsmandler (ovenfor)
4 æg, str. M/L

Hvid chokoladecreme

1,5 blade husblas
125 g god hvid chokolade
3 dl piskefløde

Citronfromage

6 husblas
2 dl citronsaft (ca. 3 store citroner)
3 øko citroner, skallen heraf
150 g hvidt sukker
3 past. æggeblomme
5 dl piskefløde

Citronfløde låg

3 blade husblas
1,5 citron, saften heraf
75 g flormelis
0,75 dl vand (kan undlades og erstattes med fløde)
1,5 dl piskefløde
lidt gul pastafarve

I øvrigt

250 g god hvid chokolade
påskeæg
gule stedmorblomster
1 dl piskefløde
evt. lidt gul pastafarve

Fremgangsmåde Udskriv

1
Lakridsmandler

Kom mandler, rørsukker, vand og rå lakridspulver på en pande på middel varme. Først vil vandet fordampe, og sukkeret vil ligge på panden som små klumper, hvorefter vil sukkeret smelte til karamel og her skal du arbejde hurtigt og rører godt i massen. De er færdige, når de ligner brændte mandler og er flotte i farven. Læg de brændte lakridsmandler på et stykke bagepapir og lad dem køl lidt.

2
Bunde med lakridsmandler

Ovnen tændes på 175 grader varmluft. Rørsukker, rå lakridspulver, marcipan, hvedemel, bagepulver og smør ældes godt sammen. Rør ét æg i ad gangen og pisk/rør godt mellem hvert æg, så dejen bliver luftig. Hak 120 g af de brændte lakridsmandler fint og vend dem i dejen. Del dejen i to lige store dele, kom hver del dej op i en justerbar kagering beklædt med bagepapir 20-23 cm i diameter. Bag dem i 20-25 minutter. Lad bunde køle helt ned inden kagen samles.

3
Hvid chokoladecreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den meget varme fløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede og udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen. Sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader).

Befri bundene fra kageringene. Rengør den ene kagering og kom kageplast ned langs siden. Placer en bund nederst. Pisk den afkølede hvide chokoladecreme til den er fast og cremet. Pas på med at overpiske den – ellers skiller den. Hæld den udover bunden og kom den anden bund ovenpå. Giv bunden et let tryk så kagen samles. Stil på køl imens du forsætter.

4
Citronfromage

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Citronsaft, citronskal samt sukker bringes i kog i nogle minutter – køl den herefter ned i nogle minutter. Æggeblommerne tilsættes den let afkølede citron”sirup”. Pisk massen til let skum over mellemvarme. Tager lidt tid. (VIGTIGT: det ikke er på højt blus, da vi ikke ønsker at lave røræg, men en skummende citroncreme). Når citroncremen er lækker luftig og skummende tilsættes husblas, og røres ud i massen. Herefter stilles massen på køl i ca. 15 minutter. Fløden piskes til flødeskum og vend den herefter i den afkølede citroncreme. Gerne over flere omgange, så massen ikke skiller og/eller du slår luften ud af flødeskummen. Hæld citronfromagen over kagen og stil kagen på køl i mindst 2 timer (alternativt kan kagen stilles på køl natten over, og du kan på dag 2 fortsætte med citronfløde låg og pynt)

5
Citronfløde låg

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Citronsaft, flormelis, vand og fløde bringes i kog. Når det rammer kogepunktet tages det af varmen og husblassen røres ud i flødecremen. Tilsæt gul pastafarve. Lad den svale til stuetemperatur, og hæld den over kagen (Hæld gerne flødecreme over kagen via en ske med ryggen op ad – så rammer cremen ikke hårdt ned i kagen, men derimod en større flade på kagen). Stil kagen på køl i mindst 3 timer eller natten over. Når kagen har sat sig befries den fra kageringen og kageplast.

6
I øvrigt

Temperer den hvide chokolade. Jeg bruger altid mikrobølgeovn. Hak chokoladen fint smelt det i mikrobølgeovnen – giv den kun få sek. ad gangen og rør godt inden du giver chokoladen mere varme. Den må ikke overstige 29-30 grader. Klip kageplasten til og smør et lag tempereret hvid chokolade ud på kageplastet. Vikle det rundt om kagen og tryk kageplastet ind mod kagen, så den fæstnes. Stil kagen på køl i 10 minutter til chokoladen har sat sig.

Kom resten af den tempererede chokolade op i et kornet eller sprøjtepose, og klip et passende hul. Lav nogle lange tynde trævler på et stykke bagepapir (se billede). Når chokoladen er ved at sætte sig, skrabes trævlerne sammen på langs med en kagespartel og vikles forsigtigt sammen til en rede (hvis chokoladen knækker gør det ikke noget, du samle bare en rede så godt du kan). Placer reden på kagens top og pynt af med påskeæg og stedmor blomster. Sprøjt en kant af lidt gult flødeskum langs kanten oppe og nede.

Påskekage

Mit bud på en lækker påskekage. Det er vigtigt for mig, at en påskekage er knassende og syrlig ovenpå en omgang god påskemad. Derfor har jeg valgt at kombinere nogle lækre bunde med lakridsmandler, en god hvid chokoladecreme, citronfromage og et citronfløde låg – PÅSKEKAGE ano 2016. God påske!!

GemGem