Cheesecake med figner, blommer og portvin
2. september 2016

Cheesecake med figner, blommer og portvin

10-12 personer

Ingredienser

Fignebund

80 g hvedemel
1/2 tsk bagepulver
80 g lyst rørsukker
80 g smør, blødt
2 friske figner (ca. 100 g)
50 g hasselnødder
1 kniv spids salt

Marinerede figner og blommer

1 vaniljestang
2 dl lyst rørsukker
2 dl portvin (hvis du ikke er til portvin, brug 1 dl vand og 1 dl æblemost)
4 friske figner
2 friske blommer

Ostecreme

3 blade husblas
300 g netural flødeost
1 dl cremefraiche 18 %
95 g flormelis
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1/2 dl portvinslag (fra de marinerede figner og blommer)
3 dl piskefløde

I øvrigt

lidt portvinslage
1 frisk figne
1 frisk blomme
5 hasselnødder

Fremgangsmåde Udskriv

1
Fignebund

Ælt mel, bagepulver, sukker og smør godt sammen. Fjern top og bund på fignerne og hak dem i små stykker (med skræl), og hak hasselnødderne. Rør figner, hasselnødder og salt i dejen. Pres dejen ud i en justerbar kagering (22-24 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i 10-15 minutter. Lad bunden køle af. Befri bunden fra formen og rengør den. Læg bunden tilbage i den rengjorte form og læg et stykke kageplast ned langs kanten.

2
Marinerede figner og blommer

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker og portvin op i gryde og giv det et kort opkog. Figner og blommer (fjern stenen) deles i små både. Sluk for portvinslagen og kom figner og blommer op i lagen. Stil gryden til side med låg, og lad det køle helt ned – gerne natten over. Læg de kolde marinerede figner og blommer på midten af bunden – gerne med 1 cm fra kanten. Gem lagen til ostecremen og til at dekorer kagen med.

3
Ostecreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Rør flødeost, cremefraiche, flormelis og citronskal sammen i en skål til en ensartet masse. Varm citronsaft of portvinslage op over vandbad sammen med den udblødte husblas. Når al husblassen er opløst, fjernes skålen fra vandbadet. Tag et par skefulde af flødeostecremen, og rør den sammen med citronsaften. Kom det op i resten af flødeostecremen, og vend det hele sammen. På denne måde undgår du, at husblassen driller for dig og danner tråde. Pisk fløden til flødeskum. Vend det sammen med flødeosteblandingen ad to omgange, så din ostecreme forbliver luftig og lækker.

Fordel ostecremen over bunden, og bank forsigtigt kagen mod bordpladen nogle gange for at undgå eventuelle luftbobler. Glat over aden med en kagespartel. Stil kagen på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

4
I øvrigt

Dekorer kagen som du ønsker. Brug billede til inspiration.

Cheesecake med figner, blommer og portvin

Det vælter frem med friske figner og blommer, og Netto havde tilbud på neutral flødeost (10,-) – såååå jeg måtte handle ind til en cheesecake 😉 Jeg har en KÆMPE svaghed for portvin. Er du ikke til portvin kan du bruge æblemost eller andet du godt kan lide.

I spørger tit til; “Kan jeg forberede dele af kagen i forvejen”, “kan jeg lave kagen 2 dage i forvejen” m.fl. Her kommer et lille tip til denne kage:
– Mariner fignerne og blommerne flere dage i forvejen, så de er klar.
– Bunden kan laves 1-2 dage i forvejen, og dækkes til med husholdningsfilm indtil kagen samles.

Cheesecake_ditte_julie_jensen

GemGem