Sukkerfri koldskålkage med hindbær og jordbær

koldskålskage_ditte_julie_jensen

Sommeren er over os, og jeg elsker koldskål om sommeren! Så naturligvis skal I have en koldskålkage med lækker kammerjunkebund, hindbær/jordbærkompot med koldskålmousse lavet på tykmælk, citron og vanilje (som jeg allerbedst kan lide det).

Jeg har i den grad taget imod en udfordring, og sagt ja til et ambassadørskab med EASIS (tidl. ISIS). Jeg går som udgangspunkt ikke ind for kager skal være uden sukker, men derimod med sukker (men hvorfor ikke prøve at lege lidt?). Jeg (helt personligt) vil heller nyde ét enkelt stykke kage med sukker, end en hel kage uden sukker – men der er nogle, som ikke kan tåle sukker, eller gerne vil undgå det, og dem vil jeg også gerne være med til at inspirere gennem dette ambassadørskab – eller prøve på det. For kan det virkelig lade sig gøre uden sukker med mine kagekreationer?? Her er i hvert fald et forsøg, og jeg må bare råbe JA!! 🙂 Denne koldskålskage smager virkelig, virkelig himmelsk. Jeg er selv så begejstret, at den er lavet flere gange allerede! 🙂

(Vil du gerne lave den med alm. sukker, har jeg angivet forholdene i opskriften, og fremgangsmåden er den samme – men giv den et forsøg uden rigtig sukker, den er dét værd)

Sukkerfri koldskålkage med hindbær og jordbær
Til 8 personer

Hindbær/jordbær kompot
2 blade husblas
1/2  god vaniljestang
65 g EASIS Perfect Multisød (75 g rørsukker)
1/2 citron, saften
150 g hindbær
150 g jordbær
2 tsk marizena
1 spsk vand

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret. Kom herefter den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker, citronsaft, hindbær og jordbær op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre i 5-10 min. Rør marizena og vand sammen og hæld det langsomt op til kompotten imens der konstant røres. Lad det koge i 2 min. imens der røres. Tag gryden af varmen og rør den udblødte husblas i kompotten. Støb hindbær/jordbær kompotten i en form med en diameter på 16 cm (Jeg har en silikone “spring” form). Kom kompotten på frost i 2 timer. (Tip; du kan med fordel lave denne del af kagen flere dage i forvejen, og have liggende i fryseren)

Kammerjunkebund
225 g EASIS kammerjunker
115 g smør

Knus kammerjunkerne i en minihakker og kom dem op i en skål. Smelt smørret i en gryde og hæld det over de knuste kammerjunker. Rør det godt sammen. Placer en kagering (en springform uden bund kan også bruges) 24 cm i diameter på et kagefad, og beklæd kanten med kageplast. Hæld kammerjunke-knastet ned i formen og pres det ud til kanterne. Stil bunden på køl imens du forbereder koldskålmoussen.

Koldskålmousse
5 blade husblas
1 god vaniljestang
65 g EASIS Perfect Multisød (75 g rørsukker)
1 økologisk citron, skallen
1 dl citronsaft
2,5 dl tykmælk
2,5 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret. Kom herefter den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker, citronskal og saft op i gryde og bring det i kog. Lad det koge i 2-5 min. (til sukkeret er opløst – det kan godt være lidt svært med EASIS sukker, men hav lidt tålmodighed). Tag det af varmen og rør den udblødte husblas i citronlagen. Lad den køl af til den er stuetemperatur. Rør lidt af tykmælken i citronlagen og herefter tilsæt resten af tykmælken. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den sammen med massen.

Tag hindbær/jordbær kompotten ud af sin form. Placer den på midten af kammerjunkebunden og hæld koldskåldsmoussen ud over. Glat overfladen med en kagespartel og stil kagen på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Pynt
5 friske jordbær
3 knuste EASIS kammerjunker
List skovsyre og skovsyre blomster

Brug billede som inspiration eller pynt som du synes kagen skal.

Rigtig god fornøjelse 🙂 (husk endelig at bruge #Dittejuliejensen eller tag mig @dittejuliejensen – elsker at se jeres kreationer. 🙂

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (18)
 1. Hej Ditte.
  Den ser bare så LÆKKER ud.
  Har en i familien, som har sukkersyge, så jeg vil prøve og lave denne fine kage til ham, da jeg synes det er meget svært at lave noget lækker uden sukker, så TAK for inspiration 🙂
  Mvh. Mette

  1. Ej hvor dejligt, håber den bliver god og han bliver glad for den??..!! Tak for søde ord!

 2. Tusind tak for en skøn opskrift. Sikke en lækker kage. Lavede den i almindelig udgave og den smagte skønt.

 3. Hej Ditte

  Juubiii en opskrift min far med sukkersyge kan spise
  Mangler altid noget at kunne servere til dessert/kage.

  Kender easis produkterne og de er supergode, hvilket gør at alle kan spise denne her

  Tak fordi vi må følge dig på din vej .. Du er mega sej, arbejdssom, dygtig og fotjener alt godt der kommer på din vej.

  1. Tusinde tak 🙂 Hvor er det dejligt. Jeg har faktisk en del opskrifter, som dun far kan være med på 🙂 Og der kommer flere.

 4. Hej Ditte. Må det kolde husblas gerne komme i det varme ?? Jeg har desværre ikke gode erfaringer med husblas . Hilsen Lisbeth

   1. Tak for svar – lige et generelt spørgsmål om husblas..

    Skal det også være dobbelt portion – altså hvis du skal lave en dobbelt så stor kage?? Moussen bliver ikke for stiv?!

    Jeg tænker om man kan nøjes med mindre husblas eller er der nogle mål man følger i forhold til mændgen af husblas?

 5. Hej Ditte. Kan man lave en rabarber kompot og komme i istedet for jordbær/hindbær kompot? I så fald, kan man så blot erstatte bærerne med rabarber i forholdet 1:1? 🙂

  1. Ja, det kan du godt 🙂 Måske en smule mere sukker i forhold til hvis du bruger hindbær/jordbær 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.