TID TIL KAGE // Madam blå – skønhedsfejl
9. oktober 2017

TID TIL KAGE // Madam blå – skønhedsfejl

Ingredienser

Nøddebunde

300 g past. æggehvider
200 g hvidt sukker
1 tsk. vaniljesukker
200 g nødder (vælg dine yndlings)
70 g smør

Blåbær- og brombærmousse

3 blade husblas
1 god vaniljestang
3 spsk. lyst rørsukker
1 økologisk citron, skal og saft heraf
150 g blåbær
150 g brombær
3 dl piskefløde

Hvid chokolademousse

4 1⁄2 blade husblas
375 g god hvid chokolade
9 dl piskefløde

I øvrigt

100 g friske brombær
50 g friske blåbær
1 spsk. nødder skovsyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Nøddebunde

Pisk æggehviderne skummende, til de danner bløde toppe. Tilsæt sukker og vaniljesukker, og pisk det til en sej marengs. Nødderne hakkes fint i en minihakker. Smørret smeltes i en gryde. Vend forsigtigt de finthakkede nødder og det smeltede smør i marengsen. Hæld halvdelen af nøddemassen op i en justerbar kagering (22 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader varmluft i 25-30 minutter. Gentag, så du får 2 bunde. Lad bundene køle helt af i formen. Når bunden er helt kold, befries den fra formen og formen rengøres. Læg bunden tilbage i formen, og fór kanten med kageplast.

2
Blåbær- og brombærmousse

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, citronskal og -saft og bær op i en lille gryde i 10 minutter. Tag det af varmen. Sigt lagen, så du kun har bærsaften tilbage. Fisk den tomme vaniljestang op, og gem bærrene. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme bærsaft, og lad det svale, til det er lunt. Pisk i mellemtiden fløden til let skum. Vend forsigtigt flødeskummet sammen med bærsaften (gerne ad 3 omgange). Smør de gemte bær ud over nøddebunden, og hæld herefter moussen ud over bær og nøddebund, og placer den anden bund ovenpå moussen. Stil kagen på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

3
Hvid chokolademousse

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Hak chokoladen groft, og kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den meget varme fløde hen over chokoladen, og rør det forsigtigt sammen, til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede husblas til chokoladefløden, og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen. Sæt på køl i mindst 3 timer, til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader). Pisk chokoladecremen luftig med en elpisker, og hæld moussen op i en sprøjtepose.

4
I øvrigt

Befri kagen fra form og kageplast. Placer kagen på et kagefad. Placer en justerbar kagering (24 cm i diameter) med kageplast langs siden, så kagen ligger centreret i midten af den. Støb den hvide chokolademousse rundt langs kagens kant og hen over kagens top. Giv kagen nogle lette bank mod bordpladen, så du undgår luftbobler. Glat overfladen med en kagespartel. Stil kagen på køl i 3 timer.

Når kagen har sat sig, befries den fra kagering og kageplast. Stryg kanten med en varm kagespartel, så kanten bliver skarp. Dekorer kagens top med friske brombær og blåbær, hakkede mandler og skovsyre.

Madam Blå har en lille skønhedsfejl

Jeg har en lille rettelse til madam blå. Min bog, TID TIL KAGE udkom den 17. august 2017, og der bliver bagt godt og grundigt fra den allerede ude i de små køkkener. Jeg er simpelthen så glad og stolt – det er så fantastisk at se alle jeres kager fra min bog blive til små mesterværker. I er for seje og TAK for at dele det med mig.

Når nu man laver sådan en bog, vil der altid komme et par yndlings opskrifter, men én ting er, hvilke mine er/bliver og hvad I kaster jeg over, som jeres yndlings opskrifter. Madam Blå er en efterårskage fra bogen bestående af nøddebunde, blåbær- og brombærmousse samt en hvid chokolademousse. Lige denne kage er på nuværende tidspunkt den mest bagt fra min bog, og I alle kaster jeg over den. Og det har udløst en masse små spørgsmål, da en lille skønhedsfejl har sneget sig ind – Noooooo!!

Desværre sker sådan noget, også selvom både jeg, min redaktør og en ekstern korrekturlæser har læst korrektur på min bog MANGE gange, så har denne opskrift alligevel en lille skønhedsfejl – øv os!! Men det kan ske for selv den bedste 😉

Fejlen er at der ikke er beskrevet, hvordan bundene laves rigtigt.

Bundene skal laves på følgende måde: 

Nøddebunde: Pisk æggehviderne skummende, til de danner bløde toppe. Tilsæt sukker og vaniljesukker, og pisk det til en sej marengs. Nødderne hakkes fint i en minihakker. Smørret smeltes i en gryde. Vend forsigtigt de finthakkede nødder og det smeltede smør i marengsen. Beklæd springformens bund med bagepapir. Hæld halvdelen af nøddemassen op i formen, og bag bunden ved 180° varm- luft i 25-30 min. Gentag, så du får 2 bunde. Lad bundene køle helt af i formen. Når bunden er helt kold, befries den fra formen, og formen rengøres. Læg bunden tilbage i formen, og fór kanten med kageplast.

GemGem