Kunsten er at sige PYT !!

Imorges lagde jeg et billede op af nogle hjemmelavede studenterbrød. Jeg havde med glasur skrevet “stuNdent” på dem alle sammen. Billedet er taget, bogen er trykt, og opskriften samt billede findes i Bilkas bog “Fester & Gæster.”

Ingen har opdaget, at jeg har skrevet forkert på dem alle sammen.

Jeg har nemlig fået sneget et lille dumt “N” ind på alle studenterbrødene. Årh hvor kunne jeg græde! Det er simpelthen for dumt. Men jeg må bare sige det faktisk er en lidt klassisk Ditte-ting. Jeg har måtte lære mig selv at sige PYT, du kan ikke være lige god til det hele.

Kunsten er at sige PYT !!

Jeg prøver stadig dagligt at sige PYT til mig selv og mine mange små fejl. Til dig, som følger med på mine stories samt mange oplæg og blogpost, så vil du have opdaget, at jeg ikke er noget sprogøre. Det er på ingen måde naturligt for mig. Jeg kan ikke altid høre, hvordan ord skal staves. Det der med at læse, kan også godt være lidt af en udfordring. Det er blevet meget bedre, men det går langsomt og jeg kan godt blive lidt pinligt, hvis andre venter på mig imens jeg læser.

Nu vil du sikkert sidde og tænke “jamen er du ikke uddannet advokatsekretær”. Jo det er jeg, og det var de hårdeste år, særligt som elev! Jeg har lavet SÅ mange fejl og jeg måtte virkelig lære at skrive advokat-sprog. De første 2 år som elev græd jeg dagligt, når jeg gik fra mit arbejde. Jeg fattede ikke, hvorfor jeg tog uddannelsen. Men ingen troede på mig, og derfor ville jeg gerne bevise, at jeg kan hvad JEG VIL !! BASTA BUM. 2 år senere afsluttede jeg min uddannelse med et 12-tal og et gennemsnit på 10. Jeg har alle dage følt jeg har skulle kæmpe lidt ekstra for tingene, og der er ikke ret meget jeg har følt naturligt. Først efter jeg er blevet selvstændig – og dog, men det vender jeg lige tilbage til.

Igennem min elev tid fandt jeg ud af, at jeg på alle måder har større forståelse for tal end ord, hvilket gjorde jeg arbejdede med konkursboer, dødsboer eller ejendomsret. Jeg var måske ikke den fødte sekretær, særligt ikke sprogligt! Men det gjorde ikke mig til en dårlig sekretær. Jeg fandt ud af, hvor jeg kunne slå til og gøre en forskel som sekretær. Jeg tør godt at sige, at jeg alle dage har været en meget ønsket sekretær trods min sprogbarriere. Dog trives jeg ikke i et advokatmiljø – har nok alle dage haft lidt for meget fart på og haft for mange gode ideer 😉

Kan kalde mig forfatter…

Da jeg startede ud som blogger/opskriftudvikler, fik jeg mange hårde ord med på vejen. Der var virkelig mange, som ikke kunne acceptere de små stave og slåfejl. For de findes ve gud på min blog. Flere synes jeg skulle få nogle til at skrive for mig eller læse korrektur, og NEJ så var det ikke længere min blog og mine ord. Jeg er ikke fejlfri og vil ikke give det billede ud ad til.

Jeg havde i mange år lært at skrive “fejlfrit” på advokatsprog, og nu skulle jeg lære at skrive fra hoften og hjertet. Shit det var svært. Det er stadig ikke naturligt for mig, men det skal på ingen måde heller holde mig tilbage. For jeg er glad for det jeg laver!

Måske var det også derfor jeg blev så rørt første gang jeg så min bog stå på hylden inde hos Gyldendal blandt andre forfattere. Bagebog eller ej, så kan jeg kalde mig forfatter, hvilket er KÆMPE stort for mig! Jeg udvikler opskrifter dagligt og har 4 bøger bag mig samt 2 e-bog (den 3. på vej) – trods min manglede ordforståelse. Vil lige slå fast – jeg er IKKE ordblind. Det er jeg testet for – mange gange. Vi vil så gerne kunne putte børn i kasser og rammer, så alle de testes og prøver har jeg været igennem. Det er bare ikke særlig naturligt for mig, som det måske er for dig.

Derfor skal du/vi lære os selv at sige PYT!! Bare fordi jeg ikke har den bedste ordforståelse eller staver som en brækket arm til tider, så skal det ikke afholde mig fra at skrive eller formidle. Nogle dage går kommentarer på Instagram og bloggen hårde ind end andre dage. Men PYT vi kan ikke være sublime til det hele!

Gør det du brænder for på trods af små barrierer!

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

DEL
VISSKJUL Kommentarer (14)
 1. DU er kun et menneske. Og ens skævheder gør dig til dig. Saa skid røv i (beklager mit franske). At der ikke lige bliver skrevet korrekt dansk retstavning. Du er saa meget andet end det. Du kan altid faa andre til at stave og læse kourretur paa dine ting. Bedre at koncentrere sig om det du er god til. Det er saa meget sjovere.

 2. Det gør dig bestemt ikke mindre dygtig til det, du laver. Fedt at du deler det! Keep going strong ❤️

 3. Dejligt at der endelig er en dygtig karriere kvinde/blogger der tager bladet fra munden, og står ved, at ingen er perfekte. Det viser at alle blot er mennesker og kæmper med hvert sit! Tak for at du sætter fokus på at netop det emne – du har ret, man kan hvad man vil. En stavefejl gør ikke en dum!

  Kærlig hilsen
  Pernille
  Cand. Mag. og ordblind

 4. Dette indlæg gør mig virkelig glad! Jeg er kun lige knap 20 år, men har også altid haft de samme problemer som dig. Jeg er også blevet testet for om jeg var ordblind, men igen ligesom dig er der intet der. Jeg er ofte ret usikker når det kommer til min stavning, hvilket betyder at jeg ofte googler ordene, ellers spørger jeg konstant mine forældre om det er rigtigt det jeg skriver. Så jeg synes det er rart at høre om en der har haft de samme problemer, og hvordan du har klaret dig med det! Jeg håber med tiden, at jeg lige som dig, bliver bedre til at sige pyt omkring mine stavefejl! Mange tak for indlægget!❤️

 5. Ved du hvad, Ditte? Du virker som det mest positive glade menneske og jeg bliver SÅ glad af at følge dig. Og jeg kan rigtig godt lide dine små fejl. Hvis jeg kendte dig, ville jeg fange dem med det samme og drille dig til døde med det For det er SJOVT! Hvis alle ligesom dig kunne lade være at være alt for selvhøjtidig og i stedet grine af sine fejl – så ville livet bare være så meget lettere og sjovere. Jeg synes især, det er helt vildt sødt, når du konsekvent siger AK i stedet for AKA ❤️ Bare vær dig – vi er mange, der rigtig godt kan lide dig præcis som du er!

 6. Det er netop det, der er så skønt ved dig og din blog/insta. Du er så naturlig. Så bliv endelig ved med at sige pyt og bliv ved med at gøre, det du gør

 7. Hvor er det befriende, at du siger det højt!
  Jeg er selv det der hedder lyd-døv.. derfor kan jeg ikke hører bogstavernes lyde, som ofte er den måde børn lærer at stave på – ved at lytte til bogstaverne i ordet. Alt jeg staver fejlfrit er fordi min hjerne kan huske hvordan ordet ser ud – så min hjerne er konstant på arbejde
  Meeen stave udfordring har ikke afholdt mig fra at få en kandidatgrad! Har gemmen hårdt arbejde og mange tåre lært at jeg kan hvad jeg sætter mig for!

 8. Alle kan lave de fejl!
  Jeg selv er ikke den bedste når det handler at skrive og formidle ting.
  Jeg er også blevet slæbt igennem diverse tests, for et eller andet måtte det jo være galt.
  Tror der er mange der har samme problem, måske det handler lidt om interesse? Men i hvertfald, sejt at du deler det

  PS. Respekt for dit bageri, virkelig WOW!

  Mange hilsner Michelle

 9. Kære Ditte Julie

  Hvor er det mærkeligt lige at sidde her og læse dine mandagstanker…. Jeg er for 14 dage siden blevet testede for at være ordblind – Det er jeg altså, dog i en mild grad. Men ordblind det er jeg! Jeg har igennem hele mit liv (snart 32 år) skulle kæmpe lidt ekstra for at nå de ting jeg gerne ville. Men jeg kommer altid i mål, og jeg har taget en universitets uddannelse – uden hjælpemidler vel og mærke og med ret mange 12-taller! I øjeblikket prøver jeg at finde mig selv i det her, for jeg kæmper med, at jeg synes det er lidt pinligt og et tabu – for synes andre at jeg er dum?

  Derfor blev jeg så glad da jeg læste dine ord. Og hvis du også skulle være ordblind, så PYT – det øver jeg mig i hvert fald i at sige til mig selv! Jeg er nemlig i den grad god til så sindsyg mange ting, og jeg har faktisk også været privatsekretær i en offentlig organisation, uden at nogen “opdagede” mit handicap – men jeg har kæmpet. Og hvis der er noget som mit “handicap” i den grad har givet mig, så er det aldrig at give op! Jeg tror faktisk på at mere eller mindre at alt kan lade sig gøre – jeg giver i hvert fald ikke op og hvis jeg ikke kan få det som jeg gerne vil have det, ja, så finder jeg bare på andet. Der er altid et alternativ og det bliver som regel også altid rigtig godt!

  Åh, jeg har så mange tanker som så gerne vil dele med dig – og så ville jeg rigtig gerne lære af dig! Du er selvstændig og det er bestemt også et ønske jeg har… Mon du en dag ville dele hvordan du tog springet – lige fra hvordan, og så også hvordan I økonomisk kunne få det til at løbe rundt!

  Jeg har også to dejlige unger og hold nu op hvor jeg elsker at læse om jeres udfordringer ift. deres selvstændighedsalder og de mange søvnløse nætter med sygdom osv.

  Tak for en fantastisk blog!

  De bedste hilsner fra Maja – den ORDBLINDE – men PYT!!

 10. Fantastisk, hvad du har gjort/gør, fordi du virkelig VIL. Det er enormt godt kæmpet. Mega respekt til dig, sødeste! ❤️

 11. Jeg elsker at alting ikke skal være så perfekt Vi fejler alle dagligt – om det er stavning, sprogligt, klodsethed, forældreegenskaberne eller personligt… Hvis livet var perfekt, så ville alle være ens, og hold op hvor ville det være kedeligt..

 12. Super godt skrevet – er vild med dig
  Er ikke selv den bedste til at stave, og jeg synes det kan være hårdt, når man gerne vil fremstå dygtig og kompetent på sit job. Desværre er der nogen , der har den opfattelse, at man er mindre intelligent, hvis man ikke staver perfekt
  Heldigvis er det ikke et problem for mig mere, men fedt at du er med til st sætte fokus på, at vi ikke alle behøver være perfekte

 13. Du er bestemt ikke den eneste Jeg har bestemte ord skrevet ned på post-its på jobbet, for jeg kan på ingen måde høre hvordan de skal staves. Jeg glemmer også tit ord i mine tekster ‍♀️ Men så længe folk kan forstå hvad jeg mener, så går det nok

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.