Der er forskel på at kopiere og at dele mine opskrifter

Igår fortalte jeg på min Instastory at jeg netop havde fået at vide at der var en del som havde kopieret mine opskrifter. Det kommer ( desværre) ikke som et chok da jeg før tilfældigt har fundet ud af nogle af dem, men nu har min lille webnørd opsat et program som konstant holder øje med det for mig.

Selvom jeg synes at jeg nævnte at kopieringen var sket fra min blog til andres hjemmesider, blev flere alligevel forvirrede og troede de så ikke måtte hverken gemme eller dele mine opskrifter mere.

DET MÅ MAN GODT. Men mere om det længere nede.

Der er nemlig stor forskel på at dele mine opskrifter – og så kopiere det og “lade som om” man selv har fundet på det.

Jeg tror faktisk der er mange, som på ingen måde gør det i en ond mening, men fordi de ikke kender reglerne. Derfor vil jeg lige gøre det klart en gang for alle, hvad der er rigtigt og forkert i forhold til brugen og kopiering af opskrifter eller indhold fra min hjemmeside.

BRUGEN AF MINE OPSKRIFTER

Jeg laver opskrifter til bloggen og til mine bøger, fordi jeg ønsker de skal blive brugt i vildskab! Jeg ELSKER at se mine opskrifter blive brugt og ikke mindst elsker jeg at se jeres kreationer! Det er på mange måder derfor jeg gør det.

Du må derfor gerne bruge mine opskrifter – hjertens gerne! Du må gerne tage screenshot af mine opskrifter, og have liggende på din telefon eller pc, så du har den/dem liggende, når du bager! Du må også gerne gemme mine opskrifter i et dokument til eget forbrug. Du må printe dem ud og have dem i papirform og bage fra dem!

Så længe det er til eget forbrug og det blot er fordi du skal bage, også uanset, hvem og hvor mange du skal bage til.

KOPIERING AF MINE OPSKRIFTER

Der er som sagt stor forskel på at kopiere opskriften ned i et dokument til sig selv, eller kopiere min opskrift over på et andet domæne. Du må derfor ikke kopiere min opskrift ind på din egen hjemmeside.

Kagen du har bagt er naturligvis din, og den kan ingen tage fra dig, men du må ikke kopiere min opskrift, idet du så udgiver dig for at have lavet/skrevet opskriften og den bliver dermed din. Dette er et brud på ophavsretten og kan medføre en mindre eller større bøde alt afhængigt af omfanget af kopieringen. Der er faktisk firmaer som udelukkende tager sig af sager omkring kopiering af billeder og tekst, så det er ikke et lille problem.

Lad mig komme med et eksempel:

Du har lavet en lækker sommerlagkage, og har anvendt en af mine mousser i din kage. Du vil gerne dele opskriften/kagen på din hjemmeside eller blog. Så skal du gøre følgende:

Lægge billede af din kage og tekst op (som du plejer), skrive din opskrift, MEN når du kommer til det element, som evt. er min mousse, skal du skrive følgende tekst og linke direkte til min opskrift: “jeg har anvendt Ditte Julies opskrift på mousse – opskriften finder du her” . Har du evt. kun brugt en halv portion af min opskrift, så italesætter du det i din egen beskrivelse/fremgangs måde af din opskrift, men du må ikke kopiere opskriften ind på din hjemmeside eller blog. Du må heller ikke kopiere opskriften og nedenunden skriver “opskriften er fra Ditte Julie”.

Driver du en facebookside eller instagramside, og har bagt ud fra en af mine opskrifter, må du heller ikke kopiere min opskrift eller fremgangsmåde ind som tekst under billedet. Men derimod tagge mig eller linke til den opskrift du har anvendt.

ÆNDRING AF ANDRES OPSKRIFTER

Hvis du forelsker dig i fremgangsmåden eller andet ved en af mine opskrifter, og har anvendt nogle andre bær og tilsat et krydderi eller andet. Så må du gerne skrive din egen opskrift med EGNE ord og ingredienser, trods den minder om min opskrift. Du skal gøre den til din helt egen og man må ikke være i tvivl.

Det er altid god stil, at skrive hvis opskriften minder om eller er inspireret af mig eksempelvis. Men det er vigtig der ikke kopieres ordvalg/sætninger fra opskrifterne.

……………….

Jeg håber du blev en smule klogere og nu kan se forskellen på brugen og kopiering af opskrifter. Hvis du er i tvivl er du altid mere end velkommen til at skrive til mig. Heller spørg én gang for meget end en gang for lidt.

Du skal nemlig ikke være i tvivl om, at jeg laver opskrifter for at de bliver brugt og I kan bage en hel masse 🙂 Jeg elsker at følge med under hashtag #dittejuliejensen eller #dittejulie – det gør mig så glad, når I bager fra mine opskrifter, for der ligger mange timers arbejde bag.

DEL
VISSKJUL Kommentarer (6)
 1. Hej Ditte! Dejlig opslag, da jeg også blev i tvivl om brugen! Jeg har i går købt din nye e-bog er det også tilladt at kopiere den ud i fysisk eksemplar til mig selv naturligvis? På forhånd tak og tak for en virkelig dejlig blog med fantastiske opskrifter! 🙂

  1. Det er ikke at kopiere blot fordi du printer din e-bog 🙂 Det er jo stadig mine opskrifter, som du blot printer – så svaret er ja 🙂
   God bagning med e-bogen.

 2. Meget interessant indlæg, for tænker tit over, at kage opskrifts udviklet aldrig skriver hvor I får jeres eller henter jeres inspiration!

  For man har jo ikke opfundet den dybe tallerken fordi man skriver en opskrift på en mousse med bær, sukker, fløde, vanilje og husblas? Der er jo nogen der har lavet mousser i mere end 5 -10 år skyder jeg på som har opfundet opskriften.

  Lad mig komme med et eksempel :)) når du laver en talkage – hvem er du så blevet inspireret af? Det kunne være meget sjovt at se for os der følger din blog:) jeg forstår bare ikke konceptet af at alt det kage blogger ligger op skulle være fuldstændigt nytænkning og ikke inspireret af andre super dygtige bage folk på pinterest eller andre stedet på nettet 🙂 men dette bliver aldrig nævnt 🙂

  Blot en tanke eller to på ovenstående indlæg 🙂

  God aften 🙂

  1. Hej Chris

   Tror ikke du forstår indlægget helt. Det handler ikke om, hvor inspirationen kommer fra, men hvordan man gør inspiration til sit eget og skaber sit eget. Når jeg eks. laver en talkage, som jeg lavede for laaaaaang tiden (da min datter blev 1 år – dengang var det ikke en insta-kage ;)) Så kan en tal-kage ikke laves “om”, men opskriften og fremgangsmåden er udviklet af mig.

   Det handler om teksten i det her indlæg. Naturligvis er en mousse en mousse, men så alligevel ikke – når først du begynder at udvikle og arbejde med opskrifter/ingredienser, så kan den udvikles på mange måder.

   Men det ændre ikke på, at man ikke må kopiere.

 3. Alle steder jeg læser om ophavsret er ingredienslister på listen over ting man ikke kan kabe ophavsret på . Det er kun beskrivelsen af fremgangsmåden du ejer. Har du anden viden og hvorfra?

  1. Men ingredienslisten er også min tekst og min del af fremgangsmåden. Derfor skal alt omskriver og du må ikke tage ingredienserne over 1:1 uden ændringer. Der ligger tidligere afgørelser herpå. 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.