Hej januar – slankekur og alt det der

Jeg kunne ikke dy mig. Jeg kom sådan til at tænke på MC Einars – Jul det’ cool: “Slankekur i januar og alt det der…” Det er netop det samme hvert eneste år! Så snart vi når på den anden side af nytår, venter slanke- og detoxkure i massevis. Men ikke for mit vedkommende. Af to grunde: For det første er jeg på ferie, og hernede nyder vi altså både lokale delikatesser og cocktails på stranden. For det andet har jeg nemlig fundet frem til en balance, så jeg ikke konstant er på kur – der har jeg været og var ulykkelig.

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg holder mig sund, når mit virke består i at bage rigtig mange kager. Jeg må skuffe de nysgerrige næser og meddele, at det egentlig ikke er noget, jeg tænker synderligt meget over. Jeg er nemlig hverken fanatisk eller mad-religiøs. LÆNGERE. Nu lever jeg efter min sunde fornuft og tankegangen: Alt med måde.

Sundheden – med alt hvad begrebet indebærer af mental og fysisk velvære – er i høj kurs i øjeblikket. Aldrig har det været mere moderne at gå op i sundhed, at spise glutenfrit, at spise vegetarisk, at undgå sukker osv. Men jeg tænker bare ”hvor er nydelsen blevet af?” For hvad blev der af at nyde en veltilberedt bøf med et glas god rødvin lørdag aften, eller spise dessert på en onsdag, bare fordi man kan…? For mig er netop disse ting også sundhed. Mental og fysisk velvære (og her taler jeg ikke til allergier eller folk som er veganske, men til alle dem, som er hopper på bølgen i kampen om et sundt eller nyt tiltag til ens slankekur).

lidt flere kilo og altid på kur

Alle dage har jeg kæmpet med de små 5 ekstra kilo og som barn 5-10 kilo. Mit liv var en lang kur, som gjorde jeg altid følte mig som en fiasko.

Den famøse balance

Som jeg har skrevet om herinde, har jeg tidligere kæmpet med mit forhold til min krop. Før Karla blev født, var jeg altid på kur. Jeg havde så mange restriktioner om, hvad der var ”tilladt” for mig at spise, og hvad der omvendt var ”forbudt”. Jeg følte dårlig samvittighed, når jeg spiste noget ”forbudt”; med andre ord havde jeg druknet nydelsen i regler. Og hjalp det så? NEJ! Tværtimod.

tilbageblik kur eller livstil

Da jeg lærte at lytte til min krop og nærede min krop med det, den havde brug for, fandt jeg det meget lettere at holde vægten – helt uden at være på kur. Jeg har lært min krop at kende og at respektere den ved at indtage de ting, jeg ved, at den kan lide – og ikke mindst at nyde det. Fx fungerer det rigtig godt for mig, at vi spiser aftensmad tidligt, for så undgår jeg at falde i snack-fælden om eftermiddagen. Men det, der fungerer for min krop er ikke nødvendigvis det, der fungerer for din krop. Vi er alle forskellige – og heldigvis for det.

Nu er vi så heldige i min familie, at vi hverken lider af allergier eller kroniske sygdomme. Hvis man gør det, er der slet ingen tvivl om, at man skal respektere det, og hvad der dermed følger. Men her taler jeg i stedet om den generelle danske befolkning, som gerne vil leve sundt.

Madglæde

Efter min mening handler det hele om balance. Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan leve 100% sundt – for hvad er sundhed egentlig? Det er det første, du skal gøre op med dig selv. Hvad gør dig glad? Det er ikke sikkert, at det er det samme, der gør din veninde, din mor eller din nabo glad. For mit vedkommende gør kage mig glad. Derfor prioriterer jeg også at spise kage, når jeg har lyst. Det betyder bestemt ikke, at jeg svælger mig i kage hver eneste dag. Jeg sørger derimod for at spise masser af grøntsager og gode fibre i mine måltider, for så er der nemlig plads til, at jeg kan snuppe et stykke kage indimellem. (Selvfølgelig er der mange andre ting, der gør mig glad, men her tænker jeg på madfronten).

Efter to fødsel, et afslappet forhold til mad og en fornuftig tankegang uden konstant at straffe mig selv, ser min krop sådan her ud, og den er jeg glad for.

foedt og glad for mig krop

Træning

Jeg nyder min træning. I nogle perioder når jeg mere end andre, men det er jeg helt rolig omkring. Ligesom nydelsen i at spise og nære min krop med de ting, den har brug for, nyder jeg min løbetur eller min træning hjemme på stuegulvet. Jeg slapper af i mit hoved og ved, at jeg gør noget godt for min krop. – Og selvfølgelig har jeg også en dejlig følelse i kroppen bagefter. Så først og fremmest ser jeg træningen som en forkælelse for min krop og mit hoved, men jeg bruger også træningen til at gøre plads til lagkage og fødselsdagsboller, hvis jeg ved, at weekenden bringer den slags. Jeg ved med mig selv, at jeg vil nyde de ting mere, hvis jeg fx har været ude at løbe en tur om morgenen. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg ”straffer” mig selv med træning, fordi jeg ved, at jeg skal spise kage. Jeg træner fordi jeg elsker at have en stærk krop, elsker den følelse jeg får i kroppe og i hoved af at løbe og bruge min krop.

Efter min mening – og erfaring – er alt med måde den allerbedste slankekur af dem alle. Af den simple grund, at det IKKE er en slankekur. Brug din sunde fornuft, lyt efter din krop og nyd din yndlingskage i ny og næ! (og det siger jeg altså ikke bare fordi jeg lever af at bage kager 😉) Det er sundhed for mig.

afslappet forhold til mad

I efteråret 2017, ville jeg gerne se, hvor langt jeg kunne gå med min krop inden jeg skulle gå op af kirkegulvet. En drøm jeg altid har haft – en personlig træner op til mit bryllup – det var en vild oplevelse, og der skete ekstremt meget, men også hårdt arbejde! Du kan se resultatet her.

Og husk også lige på, at ingen er perfekte. Vi er alle forskellige og har meget forskellige kroppe mv. 🙂 Får lyst til at afslutte med et STORT – SLAP AF og nyd lidt mere og dyrk motion 😀

DEL
VISSKJUL Kommentarer (10)
 1. Spot on er min kommentar – og jeg arbejder endda inden for faget med krop og livsstil! Skrappe kure, tonsvis af regler, opdeling i sundt/usundt, maddiller (fx kulhydratforskrækkelse), detoxkure (er vi da forgiftede…?) osv osv medvirker blot til én ting; at gøre os madstressede og i endnu højere grad føle vi har SÅ meget lave leve op til og dermed stor risiko for at føle sig som en fiasko, når vi falder i eller bryder en regel. Spot on!

 2. 1000 tak for et godt indlæg. Prøver selv at finde en balance, men det er svært med trang til at overspise, som bunder i en kronisk sygdom, som desværre gør visse fødevarer forbudte..

  Synes det er svært ikke at overspise i kage, når man elsker det og i bund og grund ikke kan tåle det.

 3. Wauw sikke et resultat du opnåede med Gustav. Det vilde er jo din toning og holdning på billederne… Og din bagdel.. Sikke en forandring.. Men syntes nu du simpelthen er så smuk og 90% af det vurdere jeg i din fantastiske udstråling, skønne og smukke grin og dejlige humør…. ❤️❤️❤️

 4. godt indlæg julie tak lige de rette ord – nu jeg oppe i årene 63 år og hvor mit fedt sidder fast he he men har også lidt skavanker at døjes med – men tro mig jeg tænker meget over hvad jeg propper i munden og drikker – jeg vil kalde det livstils ændring for det jeg på og det hele livet igennem
  knus fra sus

 5. Hurra for dig Ditte! Hvor er det bare rigtigt. Jeg har lært at det ikke hjælper en dyt med kure, men det hjælper generelt at tænke over hvad og hvor meget man spiser. Gode vaner og livsnydelse. Igår stod den på sund aftensmad, idag vil jeg så nyde et glas vin – bare fordi jeg kan 🙂 Fortsat rigtig god ferie og tak for de mange fantastiske opdateringer på IG 🙂

 6. Hvor er det dejligt at læse så skønt at du er nået dertil. Det er mit mål, men jeg er som rigtig mange andre, en der ikke bare kan ta lidt af noget. Jeg spiser til slikposen er tom. Og jeg tror vi er delt op i to – nogen kan tage bare et stykke chokolade og være tilfreds – mens andre spiser hele pladen. Jeg håber jeg på sigt kan komme over i den anden gruppe og nøjes med et stykke. Såååå jeg vil bare sige at man desværre ikke bare kan SLAPPE AF

  1. Der er ingen tvivl om, at det tager tid at komme dertil <3 Min erfaring er dog, at jeg synes, at det er nemmere at holde mig til 1-2 stykker chokolade, hvis jeg ikke har restriktioner for mig selv. Når jeg ved, at jeg sagtens kan spise chokolade igen i morgen, er det nemmere for mig at mærke efter, om jeg egentlig har lyst til et stykke chokolade, eller om "lysten" er der, fordi det er nu, det står fremme på bordet, og jeg derfor skal gribe chancen 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.