Hvad er dit formål, hvad vil du egentligt sige..?

Nogle gange undrer jeg mig så meget, at jeg føler, at jeg simpelthen er nødt til at komme ud med det via bloggen. I et lille håb om, at du som læser eller følger vil tænke dig en ekstra gang om.

Dette indlæg handler ikke om, at jeg ønsker at hænge nogen ud eller udstille en korrespondance, jeg har haft med en bestemt person. Det handler heller ikke om, at du skal være enig med mig. Det handler tværtimod om, at jeg finder emnet meget relevant og vigtigt at diskutere. Særligt i dag, hvor de sociale medier stadig er så “nye”, at vi alle skal finde os til rette i do’s and dont’s, når vi kommunikerer bag skærmen. Måske kan jeg give dig lidt stof til eftertanke.

Hvad er dit formaal

Beskeder på de sociale medier

Mange, som deler sin hverdag på godt og ondt på internettet og de sociale medier får dagligt rigtig mange henvendelser fra sine følgere. Det er en del af gamet, og i det store hele nyder jeg, at jeg har så “tæt” kontakt til jer, mine følgere. Lad mig være ærlig; jeg elsker da klart, når I overvejende er enige med mig, eller når I kommer med jeres dejlige, varme tilkendegivelser. Der er ingen tvivl om, at jeres meninger er vigtige for mig, idet jeg lever af at producere indhold og produkter, som kun kan gøres til mit levebrød, når I køber det eller tror på mine opskrifter, idéer og kunnen.

Men nogle gange modtager jeg beskeder, hvor jeg virkelig undrer mig over, hvorfor skal jeg have den besked. Hvad er formålet, hvad ønsker du at få ud af at sende din besked til mig, og vigtigst af alt: ville du have fortalt mig det samme, hvis du stod ansigt til ansigt med mig?

rystende beskeder paa instagram

Lad mig give dig et eksempel

Mandag aften modtager jeg en besked fra en følger, som skriver:

“Jeg kunne egentligt godt lide at følge dig og dine kager, men jeg forstår ikke, hvorfor du vælger at udstille dig selv. (…) Tænker det formudder lidt, hvad man gerne vil være kendt for (…) Blot lidt feedback fra en følger (…)”

Efter jeg har læst beskeden, sidder jeg med åben mund, og er ærlig talt en smule rystet. Hvad gør dig, som følger, til ekspert i mit liv? Mine grænser? Min forretning? Den, jeg gerne vil være “kendt” for? Den, jeg gerne vil “fremstille” mig selv som? Jeg blev forarget over beskeden, ikke vred eller ked af det, som i gamle dage, hvor jeg var gået i forsvar. Men jeg sidder faktisk tilbage med en masse uforstående spørgsmål til, hvad afsenderen vil have ud af sådan en besked?

Jeg vælger at svare og spørge, hvad følgeren forventer at få ud af at sende disse ord til mig, og retur kommer: “(…) at det ikke kan komme som en overraskelse at få sådanne beskeder fra en følger (…) at man må være lidt mere hårhudet, for ikke at tage sådanne beskeder ind (…) Nu er det jo ikke mig, som vælger at ligge mit liv til skue (…)”

Mit svar på dette er, at jeg ærlig talt synes, at vedkommende skal unfollow’e min profil, og at mit budskab tydeligvis ikke er forstået. Hvortil der kommer et “rolig rolig (…)”

Skal “vi” som “lever” offentligt være mere hårdhudede?

Hvad er det lige, der gør, at jeg skal acceptere sådanne beskeder og blot lære at blive hårdhudet, blot fordi jeg har en offentlig instagramprofil og meget af det, jeg deler er personligt (men på ingen måde privat). Fordi jeg har valgt at drive en offentligt instagramprofil, gør det ikke, at jeg så bliver en skydeskive for sådanne beskeder. Hvad er formålet med den/sådanne beskeder? At jeg skal lave op på mig selv, ændre mig og tilfredsstille den enkelte følger, fordi hun ikke kan lide mit indhold? NEJ, jeg skal ikke. Jeg forstår måske ikke helt, hvad jeg skal med sådan en “ligegyldig besked”.

Jeg kan ikke tilfredsstille alle følgere på de sociale medier, men jeg kan derimod være mig og stå ved, hvem jeg er. Bliver det for grænseoverskridende for nogle følgere, kan de nemt og hurtigt unfollow’e min profil.

tonen på sociale medier

Alle følgere af min profil har selv taget et aktivt valg om at følge med hos mig af en grund; om det er kagerne, ferierne, mit liv, min karriere eller helheden. Uanset er der kun én, der bestemmer, hvilket indhold, der bliver lagt op, og det er mig. Og det gør jeg selvfølgelig i overensstemmelse med loven, de personer, jeg viser på billederne osv. Jeg viser ikke et glansbillede, men derimod stort og småt fra min hverdag, samt små lig i lasten fra fortiden og meget andet, som jeg har lyst til at dele med jer, fordi jeg oplever, at når jeg åbner lidt op, viser det sig, at mange andre har det på samme måde, og på den måde kan man støtte hinanden og dele. Måske endda give hinanden et lille fællesskab.

Jeg er ikke ude på at udstille følgeren, der skrev til mig, men derimod beder jeg jer om at tænke en ekstra gang over, hvad I skriver til hinanden, til mig og til alle andre. Hvad skal modtageren have ud af jeres besked? Ville du sige det direkte til modtageren, hvis du mødte ham/hende på gaden? Jeg elsker feedback, men det skal være konstruktivt. Jeg forlanger ikke, at alle er enige med mig, min karriere eller i min families måde at gøre tingene på, men vi er alle med til at give et bredt billede af virkeligheden.

Vi skal tænke mere på hinanden

Jeg oplever tonen på de sociale medier til tider tager en uheldig drejning. Det er nemlig ikke kun mig, der modtager sådanne beskeder. Tænk f.eks. på al den mobning, der foregår over de sociale medier. Det burde slet ikke være sådan her. Der burde ikke være forskel på, om vi siger tingene direkte til hinanden, eller om vi sidder bag en skærm og skriver til hinanden. Tro mig, det bliver modtaget på samme måde uanset, hvordan det bliver afsendt. Derfor er mit budskab – og ønske – med dette indlæg, at vi alle bør tænke os lidt mere om, rose hinanden og tie, når der ikke er noget konstruktivt at sige. Og det er bestemt ikke fordi, vi overhovedet ikke skal fortælle hinanden, når vi har taget fejl, eller gjort noget, der har overskredet den andens grænse. Men det er en helt anden sag. Husk, at kritik også kan være positivt, så længe det bliver givet med kærlighed og omtanke.

DEL
VISSKJUL Kommentarer (45)
 1. Der vil altid være “dumme mennesker”. Og folk der prøver at ramme en. Der hvor man er svagest. Ville gerne sige til dig. Ind ad det ene øre og ud af det andet. Den Følger fik lige hvad vedkommen gerne ville have OPMÆRKSOMHED. Du er skøn og tror flertallet har talt, og din forretning og ikke mindst din familie❤️. Men man skal ikke tro, at man bare kan svine andre til bare, fordi man laver en insta storry, man gør det vel i bund og grund fordi man har LYST, og der skulle gerne være plads til alle. Selvom man maa ytre sin mening, saa skal man huske paa der sidder et menneske i den anden ende, og de har altsaa os følelslser, og gerne vil respekteres. Og ikke mindst snak pænt til hinanden, for det virker da bestemt ikke som om følgeren selv kan svare paa det, der bliver spurgt om. Og man kan ALDRIG have ejer fornemmelser over en man følger!!!

 2. Hej Ditte,
  Der vil altid være personer, som har behov for at projicere deres eget mindreværd over på andre. Desværre:-(
  Som jeg ser det, skal du ikke prøve at forstå, hvorfor nogen kan finde på at skrive sådan. For der er ikke noget at forstå. Det er ubehageligt og unødvendigt at komme med sådan en form for negativ og kritisk vinkel. Nogen har bare ikke lært, at opføre sig respektfuldt overfor andre.
  Hvis personen havde skrevet, at han/hun glæder sig til at følge flere kage historier, ville det være konstruktivt, som du selv skriver. Kan du ikke slette følgere, som er for negative og tillade dig selv det? Det må man godt:-) Du er så positiv og givende for os andre, derfor følger jeg bl.a dig.
  Nogen gange vil så gerne forstå andre, fordi det kan virke så destruktivt, den måde nogle tillader sig at opføre sig på. Ikke kun på Sociale medier. Så selvom du ønsker at folk kun skriver noget, som de ville sige in real lige, så synes jeg i bund og grund blot, folk skal og må opføre sig ordentligt og ellers kan man uden problemer unfollow eller bør blive ekskluderet af dig. Selvom det lyder brutalt, så skal du jo kunne passe på dig selv i det her forum og ikke skal bruge energi på kommentarer, der bare gør dig ked. Intet andet.
  På den måde fastholder du selv en kant for, hvad du vil og ikke vil, trods du laver det du gør.
  Bliv ved med at være den du er og vær tro mod dig selv.
  Ud i skraldespanden med upassende personer og upassende kommentarer, som ikke respekterer dine grænser:-)
  Du er mega sjov og inspirerende på rigtig mange fronter:-)
  Kh Charlotte

 3. Skønne Ditte Julie, jeg kunne ikke være mere enig med dig. Det er så ærgerligt at det er de spydige og hårde kommentarer der brænder sig fast – der skal 10 positive til at ophæve en negativ, sagde min dansklærer altid…
  Jeg følger dig fordi dit smil, din ligefremhed og dit positive væsen gør min dag bedre og gladere – tak for reflektionen og for dig

 4. Øv en oplevelse..
  Jeg følger dig bland andet også, fordi du er så personlig som du er..
  Det giver bare et fedt billede af hele dit liv og din karriere og ikke “kun” dine super flotte kager..
  Dine rejser har givet mig og min kæreste inspiration til at rejse til nye lande og steder og måske på en ny måde (hvis vi tør) så som du heldigvis selv siger, lav endelig ikke om på hvad du gør, for det er så fedt at følge med fra sofaen og blive inspireret.
  Tak for at du deler dig selv med resten af DK

 5. Kære Ditte
  Det må være det med 5 min Fame sådan en oplever. Vedkommende ved du vil reagere. Jeg elsker at følge dig og din skønne familier for det hele. Elsker også at følge Lisbeth Østergaard selvom hun ikke laver kager i to kvinder har bare sådan en sødme og umiddelbarhed og det er så skønt. I ligner jo også lidt os andre med Riis og vasketøj. Skønt I ikke skjuler det.
  Lær at ignorere sådanne forhåbentlig få fjolser og glæd dig over os andre mange der bare nyder dig og din familie

 6. Vi skal alle huske at være gode ved hinanden❤️ Syntes du er pisse sej og følger dig med stor glæde

 7. Jeg kommenterer sjældent på bloggers og influensers blogs eller opslag på Instagram. Offentlige personer skal på ingen måder være mere hårdhudet eller stå for skud, for hvad andre mener om dem!

  Folk er ganske enkelt bare blevet vanvittigt uhøflige, og særligt når de sidder beskyttet bag en skærm. Så nej, ingen, hverken offentlig eller ikke-offentlig person, skal være skydeskive for andres ubehøvlede holdninger og meninger, når bevæggrunden blot er indblanding i personens liv og negativitet om personens fremtoning mv.

  Det er ganske enkelt ikke høfligt eller berettiget at kommentere på andres liv.

 8. Altså nu tænker jeg at du må undlade noget af beskeden fra følgeren? Stod der mon mere? Ellers må jeg da indrømme at du er lidt fintfølende omkring det. Det lyder ikke som noget særligt. Måske det sætter nogle tanker i gang hos dig, som gør lidt ondt? eller det giver lidt mening, og du bliver sur over følgeren rammer som kan have noget på sig?

  1. Jeg har valgt at fremhæve det, som gerne skulle give mening, og det som undre mig. Jeg synes ikke selv jeg er fintfølende. Men hun beder mig faktisk om at lave om på mig selv, for ikke at overskride hendes grænser, og at jeg må forvente sådanne beskeder samt bliver mere hårhudet, hvilket jeg faktisk synes er unødvendigt og ligegyldigt. Men synes derimod man burde have tiet og unfollow i stedet for 🙂

  2. Og vil også lige sige, jeg er bestemt ikke sur. Jeg undres over vores måde at agere på, på SoMe. Men har valgt at undlade lidt tekst hvilket (…) betyder.

   1. Jeg synes ikke, at søde Ditte er fintfølende her, men kan heller ikke se, hvad problemet ville være, hvis hun var. At være fintfølende betyder vel bare, at ens grænse er nået, og det må man som følger respektere, uanset om man selv er enig i modtagelsen ☺️

  3. Hej Christina. Vi er alle sammen forskellige mennesker, og hvad du ser som fintfølende, kan være ubehageligt for en anden. Og når man står ansigt til ansigt med folk, er det nemt at se/mærke hvordan modtageren har det. Måske rammer det et ømt punkt, måske gør det ikke. Det er også sagen ligegyldig. Det behov folk har på de sociale medier, hvor de mener at deres mening må være den vigtigste for alle, er vel i bund og grund det som hun forsøger at stille spørgsmålstegn ved? Og det er måske godt at tænke over in general for os alle? 🙂 god dag.

   PS. Ditte Julie, du er fantastisk. Din måde at konfrontere dette problem, giver mig endnu mere lyst til at følge dig HVER dag ❤️

 9. Som du skriver kan man jo nemt unfollow og hvis man ikke har noget pænt at sige så tier man stille og scroller videre . Elsker at følge med hos dig og glæder mig på dine vegne over din velfortjente succes. Inspirationen trænger igennem til mig. Tak for det

 10. Søde Ditte. Først og fremmest, tillykke med at dit hårde arbejde har givet pote. Jeg har fulgt dig siden bagedysten og allerede dengang tog jeg hatten af for dig. Du er et menneske der har høje standarder i dit arbejde og du gør dig umage med hvad du foretager dig, det personligt synes jeg er vildt inspirerende hos mennesker. Derudover er det mit indtryk at du anskuer verden på en legende måde med et generelt positivt og opmuntrende verdensbillede, det smitter, ligesom dit fantastiske grin også gør det Tak fordi du deler små glimt fra din hverdag, som jo oftest kun er toppen af isbjerget, noget jeg også tror folk glemmer. Men tak fordi du lukker os ind og tager os med, smitter og inspirerer.
  Desuden er jeg fuldstændig og aldeles enig i dit indlæg, som også er rigtig godt skrevet og med et budskab som er så fandens vigtigt i vores tid at vi ikke bare har, men beholder fokus på❤️

 11. Kæreste Ditte-Julie. Jeg ELSKER at følge dig ! Tak fordi du er ærlig, dig selv, laver spændende opskrifter og ikke mindst lader mig følge med i din familie og virksomhed. Hver formiddag, når jeg selv har afleveret børn i institution, stater jeg altid liiiigge min dag med at se dine storys 🙂 Du må aldrig lave om på dig og nyder at følge dig. Det ville jeg bare lige sige, efter du fik sådan en træls oplevelse med en følger. God aften, mvh. Hanne fra Odder i Jylland 🙂

 12. Helt enig med Maria. Det er fedt du er så sikker på hvad du vil og står ved det. Masser af søster kærlighed til dig.
  Elsker at følge dig.
  ❤️

 13. Kære Ditte
  uha da da sikke da HUN KAN der vil altid være politi på instagram og facebook dem som ikke selv har noget LIV andet end at gå op i andres liv og velvære – som du selv er inde på gad vide om hun så også havde sagt det til dig hvis i stod FACE TO FACE det tror jeg ikke hun havde – jeg ser netop også mange der skriver grimt til andre på opslag og debatter det faktisk grimme ORD som folk kommer med det skal stoppe syntes jeg – nogen gange tager det overhånd – jeg ikke den kvinde der debatterer disse steder men hvis jeg ser nogen skriver grimt om eller til en så reagerer jeg godt nok – vi skal ikke være enige men har man ikke noget pænt at sige så syntes jeg man bare skal tænke sig om og scrolle videre – det min mening ….. elsker at følge jer som en familie og dine skønne kager plus jeres skønne unger tak for dig

 14. Kære Ditte,

  Du kunne også vælge, at sige ‘kære følger’ interessant synespunkt. Det må du gerne synes.

  Der er kun én som bestemmer hvordan det skal modtages og det er dig. Dine følgere er ude af stand til at gøre dig ked af det, give dig dårlig samvittighed eller hvad der end måtte skrives til dig.

  Du er modtager og du bestemmer selv hvor meget energi du vil bruge på U-rigtige eller U- vigtige kommentarer.

  Hvad du vil bruge din Instagram profil, blog eller andet på er også kun din beslutning.

  Ditte, du gør det godt og jeg er fan af dine opskrifter og dygtighed.❤️

  Mange kærlige hilsner
  Henriette

 15. Kære Ditte,
  Kunne ikke være mere enig med dig og tak for din ordentlige måde aftage blad for munden. Dit humør og grin og tilgang til livet er en fornøjelse at følge.
  P.s. Er vild med story fra jeres ferie hvor du siger at ferie med børn ikke altid er ferie, men vi elsker det alligevel (min formulering).
  God aften

 16. Kæreste Ditte Jeg vil blot fortælle at jeg er 120% enig med dig. Tak fordi du sætter fokus på noget som er SÅ vigtigt: digetaldannelse. Dit budskab er så super relevant i denne tid som vi lever i og jeg håber at mange flere vil lade det synke ind, og tænke sig om før de skriver❤️ Personlig er det noget jeg tænker rigtig meget over, samtidig med at jeg forsøger at danne mine børn i denne digetale verden, så de begår sig på den mest hensigismæsdie måde som overhovedet muligt Endnu engang tak fordi du bruger din stemme til at sætte fokus på noget så relevant! Jeg er vild med at følge dig og din lille famile! Masser at virtuel higfives herfra

 17. Ej nej nej jeg er SÅ træt af at læse “Hun/han har selv valgt at være en offentlig person, så må de også kune tåle kritik/at folk siger deres mening.” Hvorfor?? Fatter det seriøst ikke? Hvorfor skal man sige sin negative mening? Det er sagt hundrede gange før, men det er så rigtigt “Hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være.” Hvem ønsker at være en person, der sårer eller irriterer andre mennesker? Helt sikkert en person, der er dybt utilfreds med sig selv. En person, der har det godt med sig selv ville da aldrig nedgøre andre på den måde. Fremmede tilmed. Hun kender dig jo slet ikke! Op ad bakke…

 18. Hej,
  Jeg synes dine kager er rigtigt fine. Jeg ville ønske at du som andre af dine kagebagekollegaer havde en profil kun dedikerede til kager. Det er selvfølgelig fint at du deler dit liv, men jeg vil gerne begrænse mit IG forbrug og dine kager er rigtigt interessante for mig – ikke nødvendigvis alt set andet. Håber ikke, at mit indlæg bliver misforstået.

  1. Din holdning er så fin, den skal du ikke høre et ondt ord for 🙂 Du kan se frem til, at ByDitteJulie får sin egen profil, hvor der kommer til at være kage, stel og alt muligt andet lækkert. Dér er du velkommen til at følge med, hvis det har din interesse.

 19. Desværre er den sidste idiot ikke født endnu!
  Og det er nemt, at sige til dig “glem den person”, men det vil jeg ikke gøre fordi, at det vil gøre ondt på hvem som helst som får sådan en virkelig “positiv konstruktion kritik” – ironi kan forekomme.
  Ditte du gør det pisse godt! Du har en fed personlighed, du er pisse dygtigt, og du har en virkelig dejlig familie – whats not to like?

  Jeg bliver altid i godt humør af dine stories, og især dit mere smittende grin

  God aften til dig og din familie..

 20. Godt skrevet!
  Kunne ikke være mere enig.
  Min mor-mave kan tit godt gøre oprør ved tanken om mine små piger skal ud i “zyber” verdenen – vigtigt budskab!

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.