Citrontærter med citron-pistaciekaramel og marengs

Reklame for KitchenAid

Forårsfriske citrontærter med citron-pistaciekaramel og saltet marengs. Tærterne har en perfekt balance af sødt, salt og syrligt med en smørsprød mørdej, en sød, fed pistaciekaramel med et frisk strejf af citron og en luftig og let marengs med et strejf af salt på toppen med en syrlig lemoncurd i midten.

citrontaerter med citronkaramel

Tærterne er selvfølgelig mest søde, men de har altså også strejf af både noget friskt og noget salt. Sådan er kager allerbedst, efter min mening. Kommer man rundt om alle nuancer af smage, komplimenterer smagene hinanden og gør kun kagen endnu bedre. Så selvom vi befinder os i det søde køkken, må man bestemt ikke stille salt – og andre sager, vi forbinder med det salte køkken, som fx peber, krydderurter osv. – på hylden. De er sjove at lege med i det søde køkken også. Salt i det søde køkken er bestemt ikke nyt; tænk bare på saltkaramel, salt i/på cookies, salt i chokolade…

Virker tærterne for omstændige, kan du sagtens undlade marengs og lemoncurd. Der er nemlig også salt i mørdejen og det syrlige strejf har karamellen også fra citronsskallen. Skal du servere tærterne som dessert, synes jeg bare at du skal gå all in på marengs, lemoncurd og pynt. Du kan dog sagtens købe dig til eksempelvis en lækker lemoncurd, hvis du gerne vil spare tid.

pillivyutstel taerter kage bagvaerk

Citrontaerter med citron-pistaciekaramel og marengs

KitchenAid – når det er bedst.

Jeg har bevæbnet mig med min tro følgesvend, som ingen vist efterhånden kan være i tvivl om, at jeg er begejstret for. Jeg slår dog lige et slag for den igen; min mini foodprocessor fra KitchenAid. Den hakker med største lethed, og det er en fornøjelse at bruge den i bagningen (og madlavningen for den sags skyld).

Jeg har de sidste 2 år knap og nap arbejdet og udviklet opskrifter for KitchenAid. Jeg har testet alle produkter, som er på market, og der er ingen tvivl om, at jeg elsker KitchenAid og har kastet min kærlighed brandet. Sådan har det vidst været i mange år. Men udover min røremaskine, så er denne lille maskine, mini foodprocessor et af mine absolut yndlingsprodukter.

kitchenAid mini foddprocessor

taerter med citron

CITRONTÆRTER MED CITRON-PISTACIEKARAMEL OG MARENGS

6 tærter

MØRDEJ
150 g hvedemel
60 g flormelis
75 g blødt smør
2 æggeblommer

Smuldr hvedemel, flormelis og blødt smør til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

CITRON-PISTACIEKARAMEL
80 g lyst rørsukker
60 g smør
60 ml piskefløde
1 spsk honning
100 g usaltet pistacienødder
50 g mandler
1 økologisk citron, skallen heraf

Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, men ikke for tyk. Tag gryden af varmen og hak pistacienødder og mandler fint – evt. i en mini foodprocessor, og vend det i karamellen sammen med fintrevet citronskal.

Ælt mørdejen kort sammen og udrul herefter dejen i 2-3 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Skær dejen ud i 6 dele og kom dejen op i tærteformene (6,5 cm i diameter) og fjern overskydende dej. Fyld lige meget pistaciekaramel i de 6 tærteforme og bag tærterne ved 190 grader varmluft i ca. 12-15 min. Lad tærterne køle helt af i formene.

LEMONCURD
3 blade husblas
4 økologiske citroner, saften (ca. 2,5 dl)
160 g lyst rørsukker
1 æg, str M/L
60 g smør

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen og rør sammen. Kom det tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det ud i massen. Stil citroncreme på køl, og lad den sætte sig. Rør gerne i den undervejs (tager ca. 30 min.). Kom citroncremen op i en sprøjtepose og læg den på køl, til du skal bruge den.

SALTET MARENGS
100 g past. æggehvider
100 g hvidt sukker
1/2 tsk havsalt

Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst. Hæld massen op i en røremaskine og pisk nu massen til en sej marengs – massen skal være helt kold. Tilsæt lidt salt, og pisk den glat og lækker. Hæld marengsen på sprøjtepose med en dobbelttylle (stjernetylle yderst og rund tylle inderst).

Samling: Lav en top af marengs på hver tærte. Fyld hullet med lemoncurd.

I ØVRIGT
mangoperler
finthakket pistacie
gule stedmoderblomster

Lav mangoperler i en silikoneform med bittesmå huller (minipearl 7 mm) ved at fylde hullerne med mangokompot og frys den i en time. Pynt tærterne med mangoperler, finthakket pistacie og gule stedmoderblomster.

taerter med citron og marengs

citrontaerter med saltet marengs karamel og pistacie

DEL
VISSKJUL Kommentarer (11)
  1. Årh hvor lyder den bare lækker! Kan man lave dem som én stor tærte i stedet eller bliver det ikke godt? I så fald hvad str. form tænker du passer?

  2. Hej Ditte, kan man forberede dem lidt i forvejen ? Jeg skal have kage med på arbejde, lige efter påske og der ville de jo passe perfekt. Men kan jeg godt samle dem tidligt om morgenen og først servere dem efter frokosten? Venlig hilsen Charlotte

  3. Hej Ditte. Endnu en af dine fantastiske kager 🙂 Når du skriver sprøjtepose med dobbelttylle (stjernetylle yderste og rund tylle inderst), er det så en speciel tylle eller hvordan får du det hul til lemoncurden?

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.

Instagram