Hele historien om min hud og processen.

Jeg har fortalt jer en del om min hud på story på Instagram, og I er mange, der stiller nysgerrige spørgsmål. Derfor vil jeg tage jer med på min rejse fra teenagehud til smidig hud med glød, og dele hele processen med jer. Tanken var ikke et blogpost, men jeg håber jeg kan besvare mange af jeres spørgsmål jer.

I sensommeren/efteråret 2018 gik min hud helt bananas. Jeg fik mere og mere uren hud, og jeg kunne slet ikke kende mig selv og min egen hud. Jeg var helt igennem flov, og det trykkede bestemt også på selvværdsknappen. Jeg har været så heldig, at jeg aldrig har kæmpet med uren hud i teenageårene og i mit voksenliv – lige indtil efteråret 2018. Urenhederne sad hovedsageligt på kæbe- og hagepartiet. De kloge hoveder fortæller, at det er hormonelt betinget, når huden reagerer her. Langsomt begyndte urenheder dog også at vokse opad, fordi jeg brugte dermaroller og pillede. Jeg var i PANIK, og gjorde alt for at gå min hud tilbage, men skadet den kun endnu mere. Fordi huden var så betændt, skulle der ikke meget til, før huden “smittede” sig selv – det vidste jeg bare ikke.

hudproblemer i voksenalderen

Jeg manglede en logisk forklaring.

Jeg ledte forgæves efter en forklaring på, hvorfor min hud pludselig reagerede på den måde. Jeg synes ikke, at jeg spiste anderledes, og jeg kunne simpelthen ikke komme på en årsag til det pludselig skift i min hud. Mange fortalte mig, at jeg var stresset, og at det var det, min hud reagerede på. Men helt ærligt, så følte jeg mig ikke stresset. Jeg kontaktede Tina Lykkegaard, som er holistisk hudterapeut, for at få hende til at vurdere, om min krop manglede bestemte vitaminer og/eller mineraler. Hun udarbejdede en “vitamin-kur” til mig, som jeg troligt fulgte, men det havde ingen effekt. Tværtimod blev min hud bare værre. Hvilket den ikke burde!

Til sidst tog jeg til lægen, fordi jeg følte, at der var et eller andet, der var helt galt. Lægen tog urinprøver og blodprøver, som hun testede for stofskiftesygdom og andet, men der var intet at se. Til gengæld viste blodprøverne, at jeg havde utrolig mange hvide blodlegemer, hvilket betyder, at kroppen forsøger at bekæmpe noget.

Herefter fik jeg lavet en hudanalyse, som viste, at min hud var inflammatorisk; at min hud var et stort betændt hudlag. Den information gik jeg igen til lægen med, som tog endnu flere blodprøver. De viste dog ingenting – alle prøver var negative, og derfor var der kun én forklaring: jeg kunne ikke tåle min kobberspiral. Min krop forsøgte simpelthen at bekæmpe min kobberspiral, som den anså som et fremmedlegeme. Min krop var i alarmberedskab, og det gav sig utryk i mit ansigt.

urenhud som voksen

På KUN 4 måneder….

I november 2018, lynhurtigt efter de sidste blodprøver, fik jeg taget min kobberspiral ud, så min krop kunne komme tilbage i balance og ikke blive stresset yderligere.

Tina og jeg lagde en ny plan, da ingen af os kunne forudse, at det var derfor min hud slog ud. Den nye plan af vitaminer og nedenstående behandlinger blev min redning.

Efterfølgende gik jeg til vanvittigt dygtige Christina Coco, som har Holistic Beauty i København K. Christina laver holistiske hudbehandlinger, og jeg kom sådan set bare ind ad døren, fortalte hvad jeg vidste om min hud, og så vurderede hun, hvad min hud havde brug. Hun lagde ikke et decideret program eller kur for min hud, hun vurderer derimod, hvad min hud havde brug for fra gang til gang.

Første step var at gå i dybden i min hud og at fjerne al betændelsen – det gjorde hun med syrebehandlinger. Da betændelsen havde lagt sig efter 3-4 behandlinger, arbejdede vi videre på at fjerne ar. På 4 måneder har jeg fået 5 behandlinger, og sideløbende er jeg fortsat med alle de vitaminer, Tina Lykkegaard har anbefalet mig at tage plus Raunsborgs Skin Perfection, Hair & Nail og Skin Glow (reklame). Min hud er i dag så god som ny, dog med nogle ar, som vi fortsat arbejder på at få udbedret. Jeg kan nu også se resultater af de vitaminer og kosttilskud, jeg har taget over længere tid.

bekaemp urenhud

Prævention.

Siden jeg har fået taget min spiral ud, har jeg været uden prævention. Jeg kan ikke tåle kunstige hormoner, og derfor er alt med P (P-piller, P-ring, P-stav osv.) helt udelukket for mig. Det er også derfor, jeg i sin tid valgte at bruge kobberspiral, men det gik så heller ikke. Af hvilken grund, skal jeg ikke kunne sige. Men min hud er glad, og det er faktisk det vigtigste for mig lige nu.

Jeg kan kun anbefale, at man får undersøgt ubalancer, hvis man oplever urenheder i huden som voksen. Det kan skyldes så mange ting, så tag fat i dem, der har forstand på det. Det har i hvert fald været guld værd for mig, og lad være med at pille, og gøre alt muligt i panik, du skader kun.

DEL
VISSKJUL Kommentarer (12)
 1. Hej Ditte, det er ret interessant. Jeg har også en kobberspiral og er ret glad for den, da jeg heller ikke kan tåle alle de andre hormonelle præventioner. Jeg har hverken smerter alle kraftigere blødninger eller andre komplikationer som andre døjer med. Men min hud er også begyndt at reagere, og jeg får et par bumser på kinderne op til min menstruation. Jeg prøver virkelig at passe på med ikke at pille osv, da jeg i forvejen (pre-kobberspiral) altid har haft sensitiv rødmende hud. Jeg har dog ikke koblet bumserne med spiralen, så dit indlæg har da fået sat tankerne igang.
  Med det kendskab du har til din hudbehandling, tror du så ikke at du/I ville have kunnet komme det til livs uden at få spiralen fjernet? Vh Louise

  1. Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, da det er hypotetisk. Men jeg tror det ikke, fordi min krop prøvede at bekæmpe spiralen, og jeg var ikke bare lidt betændt, men virkelig inflammatorisk. Men husk på, at der selvfølgelig kan være mange grunde til uren hud. Det er godt at være obs på de forskellige forklaringer, og cyklisk uren hud kan skyldes mange ting, og kunne tyde på, at det ikke har noget med spiralen at gøre, hvis du også har oplevet det, før du fik den. Men jeg kan kun anbefale dig at gå til en hudterapeut eller få lavet en hudanalyse.

 2. Dejligt du har fået den fine hud igen Et lidt privat spørgsmål, som selvfølgelig er helt ok hvis du ikke har lyst til at svare på – men hvad tænker du at bruge som prævention fremadrettet? Jeg står nemlig i samme situation som dig – fået fjernet kobberspiral og kan ikke tåle hormoner. Men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med prævention, da jeg ikke vil have en barn nr. 3 – og nej “regnfrakke” holder ikke i længden

  1. Hej Cille. Jeg ved man kan bruge noget der hedder Daysy (en lille cyklus computer).
   Du kan finde info om den hos Green Goddess.
   Jeg har dog ikke selv prøvet dette, da det i min situation ikke er relevant. Men skulle jeg bruge noget ville det klart være denne, netop for at slippe for noget hormonelt, piller osv.

 3. Hej Ditte
  Hvorlænge havde du din kobberspiral inden du fik problemhud?
  Jeg har nemlig også en kobberspiral og har rigtig mange urenheder og meget hårtab 🙁

 4. Hej ☺
  Jeg kunne godt tænke mig at vide om dermarolleren så er bandlyst fremover?

  Kh Charlotte

  1. Bestemt ikke. Man anbefaler ikke at bruge dermarolleren, når man har akne eller har meget betændelse i ansigtet, da man risikerer at sprede betændelsen. Derimod kan man sagtens bruge den, hvis man har mindre betændelse eller som forebyggende. Jeg er stadig fan af dermarolleren 🙂

 5. Hej Ditte, jeg har nu haft virkelig uren hud i et par måneder, men først kontaktet lægen nu, jeg kan ligesom dig, ikke tåle noget prævention med hormoner og har en kobberspiral, lægen vil ikke tage blodprøver på mig før jeg har testet med creme i 3-6 måneder, oplevede du det samm? Forstår slet ikke at hun ikke vil teste mig før.
  Mvh. Jeannie

 6. Hej Ditte, hvornår blev du undersøgt med prøver af lægen med din hud, jeg har fået ekstrem uren hud og har haft det i to måneder, uden jeg kender årsagen, min læge har udskrevet acnecreme, men vil ikke tage nogle prøver før om 3-6 måneder og siger at det er meget normalt med ubalance i ens hormoner, det må man gerne have. Har du et godt råd? Mvh. J

  1. Jeg havde haft spiralen siden i ca. 6 måneder og havde haft uren hud i små 4-5 måneder, da jeg blev tjekket.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.