På chokoladetur til Belgien // Visit Flanders

Reklame for Visit Flanders

Sidste weekend var min veninde og jeg på forlænget weekend i Flandern. Jeg var inviteret på chokoladetur af Visit Flanders, som ville vise mig, hvad Belgien kan byde på af chokolade- og madoplevelser. Og jeg lover jer for, at vi var i chokoladehimlen.

Visit Flanders

Kvalitetschokoladens slaraffenland

Jeg havde inviteret min gode veninde, Michelle, med, da hun er ligeså stor chokoladeelsker, som jeg selv er. Belgien er kendt for at lave vanvittig god chokolade – noget af verdens bedste, faktisk, og vi havde en hel weekend til at smage os igennem Belgiens fineste chokolade. Belgiens chokoladehistorie er gammel og traditionsrig. Der er fx en tradition om, at man hver søndag besøger familien, og har en chokoladeæske med, som værtindegave. Det betyder, at mange belgiere spiser chokolade hver eneste dag og derfor altid er på udkig efter noget nyt og spændende indenfor chokolade. De er utrolig eksperimenterende og udforskende i deres arbejde med chokoladen samtidig med, at de er vanvittig dygtige til deres håndværk. Det er en ret eminent kombination, efter min mening.

Dag 1 – turister i Bruxelles og fabelagtig aftensmad

Vi tog afsted fredag formiddag og landede i Flandern lige over frokost. Her checkede vi ind hos Visit Flanders i Bruxelles, som også er dem, der har arrangeret turen for os. Herfra gik vi en tur i den smukke by, og vi smuttede bl.a. forbi Bruxelles største plads, stjernepladsen, hvor man står i centrum af Bruxelles, hvis man står lige i midten af stjernen.

Efter slentreturen i byen, besøgte vi syv forskellige kulinariske chocolateries. Alle steder blev vi budt varmt velkommen og vist rundt bagom, mens vi fik historien om lige præcis dette steds særlige historie og chokoladespecialiteter. Vi besøgte først Mary, som er kongelig hofleverandør, og opkalder alle deres chokolader efter kongehuset.

Vi besøgte Elisabeth, som har en virkelig fin, gammel tradition og historie. De har samtidig de yndigste gaveæsker i forskellige farver. Så fine!

Blandt steder, vi også besøgte, var Neuhaus chocolaterie, som i min optik er de allerstørste og dem, der gør mest ud af chokolade, udsmykning og det visuelle. Deres vindue er så overdådigt og smukt. De har et 400 kg tungt chokoladeæg stående, som er fyldt med blomster, og det er bare gennemført smukt og utroligt imponerende. Neuhaus har lavet chokolade siden 1857, og helt fra dengang og frem har de en signaturchokolade for deres højdepunkter hvert år. Udenfor har de en klassisk blogger/instavæg stående, som vi selvfølgelig lige skulle have et billede op af.

Efter dagens rundvisning (og virkelig mange stykker chokolade) spiste vi aftensmad på Graanmarkt 13. Restauranten er kåret som den bedste grøntsagsrestaurant i Flandern 2015, og det kan jeg godt forstå. Det smagte stjernegodt og var anrettet super lækkert. Kæmpe anbefaling herfra, hvis du skulle befinde dig på de kanter.

Vi gik mætte og glade i seng på vores hotel i Antwerpen.

Dag 2 – chocolatierbesøg, forårssol og funky øl

Lørdag startede med en smuttur til Gent, hvor vi skulle på endnu en tur og besøge seks forskellige chocolatiers. Heriblandt besøgte vi Joost Arijs, hvor jeg fik en lang snak med den dygtige chocolatier. Vi talte om kage, chokolader og den nye Ruby chokolade. Det var super inspirerende og hyggeligt.


Herefter besøgte vi Marijn Coertjens, som har vundet bronze ved World Chocolate Masters (chokoladens VM). Marijn Coertjens har både bageri, konditori og chocolaterie. Det er helt særligt, for normalt specialiserer de sig indenfor enten eller, men Marijn Coertjens evner simpelthen at lave det hele.
Til sidst var vi forbi Yuzu, som er berømt for at bruge tobak og andre funky ingredienser i sin chokolade. Han laver skulpturer og mange andre store ting i Belgien. Super sejt og inspirerende, selvom det også er lidt crazy, efter min smag.

Efter chocolatierbesøg gik vi en tur i forårssolen i Gent. Det er en virkelig smuk by! Den er fyldt med smukke bygninger, der emmer af historie og charme. Det er som at gå rundt i en romersk by fra fortiden, og så var vi simpelthen så heldige med vejret. Solen skinnede på os og gjorde bare byen endnu smukkere.

Vi spiste frokost på Alice, som er et fint, romantisk og traditionelt tearoom. Stemningen er lidt ala La Glace – bare med mad istedet for kage. Vi spiste frokosten i deres hyggelige gård og nød, at vejret var lunt nok til det. Hurra for forår.

Efterfølgende skulle vi tilbage til Antwerpen og til ølsmagning på de Konick. De Koninck er både et bryggeri, en restaurant, et slagteri, et bageri, et chocolaterie og et fromagerie. Vi smagte deres lækre øl fra huset selv, men vi fik også oste, pølse, brød og chokolade lavet på deres helt egne råvarer. Det var simpelthen så gennemført og en fuldendt oplevelse, hvor der på ingen måde manglede noget. Vi fik endda en rundtur i de hemmelige gemakker, og nede i kælderen så vi et “hemmeligt” rum designet i 50/60’er stil. Der var gammel musik, og der stod tønder på ræd og række, som vi tappede øl fra. Vi fik en privat smagning med bryggerimesteren, som serverede øl med rom, øl med tequila, øl med blåbær og øl med chokolade for os. Det smagte sindssygt godt, tro det eller ej. Det lyder ikke umiddelbart så tiltalende, men trods det skøre match, fungerede det altså vanvittig godt.

Aftensmaden spiste vi på deres tilhørende restaurant Black Smoke, hvor alt – som navnet antyder – er sort og røget. Det er et super fancy sted, som serverer god mad. Så nemt kan det siges – og gøres.

Dag 3 – chokoladehimlen og en hektisk afslutning

Søndag og sidste dag brugte vi først på verdens største belgiske chokolademuseum Chocolate Nation. Museumet ligger i Antwerpen og har den fineste chokoladeudstilling, der på smukkeste vis beskriver chokoladens proces. Helt fra den bliver plukket på marken, til den bliver ristet, sorteret, sendt til Belgien og udvalgt af de dygtige chocolatiers fra Callebaut og Belcolade. Det er så gennemført og visuelt flot lavet. Man bliver sluset ind i et rum, og så skal man ellers bare suge alle indtryk ind. Alle sanserne er i spil, og der dufter af chokolade overalt. Det var en super fed oplevelse, som var virkelig smukt lavet. Turen sluttede i chokoladehimlen. Her kunne vi smage på 16 forskellige chokolader ved at gå rundt med en ske og smage fra de forskellige fontæner. Samtidig stod en chocolatier og lavede fyldte chokolader, som vi kunne smage helt frisklavede. Han støbte, fyldte, bankede og pyntede de små chokoladestykker, mens vi kunne lure hans tricks. Behøver jeg overhovedet at nævne, at vi gik riiiimelig mætte derfra? 😆

Vi spiste frokost på Restaurant Octave, som ligger i Chocolate Nation. Restauranten er elegant indrettet og emmer af stil. Dertil var deres loungeområde virkelig fedt, og deres cocktails var to die for! Al maden er lavet med chokolade, og vi blev budt på samtlige retter på menukortet. Det var super lækker mad – vi fik bl.a. en dyppecreme til vores pommes frites, der var lavet på mørk chokolade og wasabi. Ja, du læste rigtigt. Og det smagte overraskende godt. Det smagte salt og slet ikke af kage. Vi fik også chokoladebrød og meget andet nyt og spændende mad med chokolade. Vi var så opslugte af al den gode mad, at vi simpelthen glemte alt om tiden og om vores fly hjem mod Danmark. Så da vi fik kigget på klokken, gik det op for os, at vi faktisk skulle have været i lufthavnen NU! Vi kastede os ind i en taxa og bad ham om at køre så hurtigt han overhovedet havde nerver til. Vi styrtede ind i lufthavnen og nåede heldigvis vores fly. Pyh!

Tilbage i Danmark igen sidder jeg med minderne om en fantastisk venindetur med så mange lækre og fine chokoladeoplevelser.

Det var første gang, jeg var i Belgien, og jeg må sige, at jeg er positivt overrasket over landet og de fine byer, vi nåede at besøge. Landet byder på smuk natur og store byer, der ligger ret tæt på hinanden. Vi rejste fra by til by med tog, og det tog os ikke mere end 40 min. Og så er byerne selvfølgelig fyldt med de største kulinariske oplevelser. Der er ingen tvivl om, at Belgien sætter en ære i at forkæle turister og egne indbyggere med den lækreste mad og chokolade ikke mindst. Så overvejer du en forlænget weekend eller en ferie i Flandern, kan jeg varmt anbefale at gøre det. Specielt, hvis du ligesom mig har en kæmpe sød tand og elsker at smage dig igennem byerne.

DEL
VISSKJUL Kommentarer (2)
  1. Lyder til at have været en god tur. Håber at al din inspiration munder ud i en bog med spændende chokoladekager.

  2. Bruxelles er en skøn by med mange dejlige steder. Neuhaus har et outlet udenfor byen. Det er chokoladehimlen med stort H med gratis smagsprøver og supergode priser på 2. sortering af chokoladen (vi taler skønhedsfejl). Hvis du skal afsted igen, kan jeg finde en adresse. Der kører et tog derud på ca 1/2 time så vidt jeg husker. Anbefalelsværdigt

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.

Instagram