Islagkage med jordbær, mynte og lime
23. maj 2019

Islagkage med jordbær, mynte og lime

10-12 personer

Ingredienser

Nøddebund

50 g hasselnødder
50 g mandler
50 g grønne pistacienødder
1 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
50 g kage hvedemel
100 g æggehvider
1 nip havsalt
200 g lyst rørsukker

Jordbærgrød

2 blade husblas
250 g jordbær (friske eller frosne)
1 god vaniljestang
100 g lyst rørsukker
1 økologisk citron, skal og saft
10 stilke frisk mynte

Limeis med mynte

4 økologiske lime, skal heraf
100 g lyst rørsukker
20-25 blade mynte

200 g skyr med vaniljesmag
200 g kondenseret mælk
2 dl piskefløde

I øvrigt

2 jordbær
frisk mynte
gule stedmoderblomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
Nøddebund

Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i ca 10 min til de begynder at skalle. Gnid dem fri for løstsiddene skaller. Hak hasselnødder, mandler og pistacienødder groft i en minihakker. Bland vaniljesukker, bagepulver og mel i en skål. Rør æggehvider, salt og sukker sammen til en sej masse. Kom både nødder og melblanding i æggehviderne, og rør det hele godt sammen. Fordel dejen i en bageform beklædt med bagepapir (diameter 20 cm) og bag bunden ved 200 grader varmluft i ca. 25 min til kagen har sat sig. Lad bunden køle af, mens du laver resten.

2
Jordbærgrød

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Rens jordbærrene og skær dem ud i mindre stykker. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukkeret. Kom jordbær, den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker, fintrevet citronskal og -saft og mynte op i en gryde og bring det i kog. Lad det småsimre i ca. 20 min under låg. Blend grøden til en fin pure med en stavblender. Tag gryden af varmen, og rør den udblødte husblas i den varme grød. Rengør bageformen og læg bunden tilbage heri, og fór siderne med kageplast. Hæld jordbærgrøden udover bunden og stil kagen i mindst 2 timer.

3
Limeis med mynte

Riv skallen fint fra limefrugterne, og kom limeskal, sukker og mynteblade op i en morter og mort det godt. Pres saften ud af limefrugterne og kom saften op i en gryde sammen med lime-myntesukkeret. Lad det småsimre i 5 min. til sukkeret er opløst. Sigt sukkerlagen igennem en fintmasket sigte og et klæde. Lad den svale kort og rør skyr og kondenseret mælk. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den forsigtigt sammen med massen.

Befri kagen med jordbærgrød fra formen og placer den på et kagefad. Placer en kagering (22-24 cm i diameter) omkring kagen og læg kageplast ned langs siden (der skal være knap 1 cm hele vejen rund mellem kagen og kagering. Hæld limemoussen ned langs kanten og henover kagen. Giv kagen nogle lette bank og glat overfladen. Stil kagen på frost i mindst 3 timer eller gerne natten over.

4
I øvrigt

Skær jordbærrene i tynde skiver og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag/tør jordbærrene i ovnen ved 110 grader i en time. Vend jordbærskiverne efter 30 min. så de får en halv time på hver side.

Pynt kagen med frisk mynte, gule stedmoderblomster og jordbærchips.

Valsemøllen//Finax

Sommeren venter rundt om hjørnet, og jeg har lavet islagkage med nøddebunde, jordbærgrød og limeis med mynte. De varme eftermiddage og lune aftener kalder på en jordbærsød og sommerfrisk islagkage, som tilmed smager af mojito.

Når solen skinner fra en skyfri himmel og kalenderen siger maj, er det højsæson for ispinde og læskende cocktails, og denne islagkage leder netop tankerne hen på den evigt gode mojito. Det var egentlig ikke hensigten, da jeg sammensatte smagene her. Der er ingen tvivl om, at jordbær, mynte og lime bare er det perfekte smagsmatch – også når det kommer til (islag)kage. De søde, modne jordbær står i kontrast til den aromatiske, friske mynte og lime. Og hele molevitten er afsluttet med en sød og let sej nøddebund. Det er verdens bedste kage til uventede gæster. Den kan stå på frost i op til 3 måneder, og hives frem sammen med kaffen, når du får besøg.

Nøddebunden har jeg bagt med Valsemøllens Kage Hvedemel.

Sprøde småkager og luftige kager med kage hvedemel

Kage Hvedemel har et lavere indhold af gluten og et højere indhold af stivelse, end andre meltyper, hvilket gør at fx småkager og tærtebunde bliver sprødere. Melets stivelseskvalitet og lave indhold af protein gør det særligt velegnet til bagværk, der hæver med bagepulver, natron eller æg. Det er bagværk som eksempelvis mazarinkager, sandkager, lagkagebunde, tærtebunde og småkager af alle slags, melet er særligt velegnet til, og som i kombination med de forskellige hævemidler enten får bagværket til at blive saftigt, luftigt og blødt eller sprødt med det helt rigtige knæk.

Kage Hvedemel har i lang tid været en ting i bl.a. USA og England, og jeg er virkelig fan af, at vi endelig har fået det indført her i Danmark også. Man kan virkelig smage og mærke forskel på bagværket, når man bager med lavere gluten- og proteinindhold. Det er ren kemi, og indrømmet: lidt nørdet, men nu er det altså muligt for alle at skabe endnu bedre resultater med kagerne og andet hjemmebag.

Derudover er Kage Hvedemel høstet og malet i Danmark af stivelserig dansk vinterhvede, der netop har et lavt proteinindhold, så med Valsemøllens mel er man altid sikret den bedste, danske kvalitet.

Reklame for Valsemøllen // Finax

Sådan gør du i billeder: