Denne kage er den, Liv og jeg underviste i at lave på vores nybegynder/let øvede kurser: En helt klassisk æblelagkage med konditorcreme, luftige lagkagebunde og marcipanbånd. Det er en simpel kage, hvor man alligevel kommer igennem de klassiske processer, som man kommer rigtig langt med i det søde køkken.

Liv og jeg havde på vores kurser en del nybegyndere/let øvede igennem. Det har været så skønt at se, at selv de, der nærmest aldrig har bagt, bare kaster sig ud i det – ligegyldigt alder. Det vil jeg klart anbefale jer alle til at gøre med denne lagkage, da den er enkel men hermed ikke sagt, at den ikke er lækker – tværtimod.
En æblelagkage med vanilje går man ALDRIG galt i byen med. Nogle gange er det klassiske altså bare det bedste.
Server lagkagen til familiefødselsdag, sommerfest eller bare på en søndag, der skal forkæles lidt ekstra.


Klassisk æblelagkage
til 10-12 pers.
KONDITORCREME
30 g majsstivelse
3 dl sødmælk
3 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
4 dl fløde
Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljepasta og sukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, når cremen er kogt godt igennem. Hæld creme over i en pose, og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).
LAGKAGEBUNDE MED CITRON
3 æg , str. M/L
175 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
70 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf
Pisk æg, sukker og vaniljepasta til en meget luftig og tyk æggesnaps. Sigt hvedemel, bagepulver og kartoffelmel i æggesnapsen og vend det forsigtig sammen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en springform (22 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midten af ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv, så du har tre bunde i alt.
ÆBLEGRØD
3 æbler
80 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 dl vand
1 øko citron, skallen herfra
Skræl æblerne. Skær dem i fine tern. Kom dem i en gryde sammen med sukker, vaniljepasta, vand samt fint revet citronskal. Kog æblerne møre. Når vandet er fordampet moses æblerne med en gaffel. Lad æblegrøden køle af.
EKSTRA FYLD
50 g mandelflager
1 æble, i små tern
SAMLING
Skræl dit æble til fyld og skær det i små tern.
Placer din første bund på dit serveringsfad. Kom herefter en kagering omkring med kageplast langs kanten. Pisk fløden til en fast flødeskum og vend din konditorcreme heri. Fordel 1/3 af konditorcremen over din første bund. Drys halvdelen af mandelflager og æbletern ud over cremen og pres det let ned i cremen. Placer den anden bund, og gentag processen og afslut med tredje bund. Fordel herefter æblegrøden på toppen. Kom den resterende konditorcreme i en sprøjtepose med en rund tyl. Kagen kommes på køl, mens du forbereder din marcipan.
MARCIPANBÅND
250 g ren rå marcipan
125 g flormelis
25 g glukosesirup
Kom alle ingredienser sammen i en skål og ælt godt sammen Pak det ind i husholdningsfilm og lad det køle i 30 minutter. Rul marcipanen ud i et langt bånd og mål kagens højde og omkreds, og skær marcipanen til. Fjern kagering og kageplast og kom marcipanbåndet rundt kagen. Sprøjt herefter små toppe af creme langs kanten.
ÆBLECHIPS
1⁄2 æble
guldstøv
Skær æblerne i nogle tynde skriver, brug evt. et mandolinjern. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag æbleskiverne ved 150 grader i ca. 1 time. Vend dem gerne undervejs.
Lad dem herefter køle af og drys med guldstøv og placer dem på kagen og den er klar til servering.