Denne kage er den, Liv og jeg underviste i at lave på vores nybegynder/let øvede kurser: En helt klassisk æblelagkage med konditorcreme, luftige lagkagebunde og marcipanbånd. Det er en simpel kage, hvor man alligevel kommer igennem de klassiske processer, som man kommer rigtig langt med i det søde køkken.

Liv og jeg havde på vores kurser en del nybegyndere/let øvede igennem. Det har været så skønt at se, at selv de, der nærmest aldrig har bagt, bare kaster sig ud i det – ligegyldigt alder. Det vil jeg klart anbefale jer alle til at gøre med denne lagkage, da den er enkel men hermed ikke sagt, at den ikke er lækker – tværtimod.

En æblelagkage med vanilje går man ALDRIG galt i byen med. Nogle gange er det klassiske altså bare det bedste.

Server lagkagen til familiefødselsdag, sommerfest eller bare på en søndag, der skal forkæles lidt ekstra.

Klassisk æblelagkage

til 10-12 pers.

KONDITORCREME
30 g majsstivelse
3 dl sødmælk
3 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
4 dl fløde

Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljepasta og sukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, når cremen er kogt godt igennem. Hæld creme over i en pose, og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).

LAGKAGEBUNDE MED CITRON
3 æg , str. M/L
175 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
70 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf

Pisk æg, sukker og vaniljepasta til en meget luftig og tyk æggesnaps. Sigt hvedemel, bagepulver og kartoffelmel i æggesnapsen og vend det forsigtig sammen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en springform (22 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midten af ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i tre lige tykke dele med en savtakket kniv, så du har tre bunde i alt.

ÆBLEGRØD
3 æbler
80 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 dl vand
1 øko citron, skallen herfra

Skræl æblerne. Skær dem i fine tern. Kom dem i en gryde sammen med sukker, vaniljepasta, vand samt fint revet citronskal. Kog æblerne møre. Når vandet er fordampet moses æblerne med en gaffel. Lad æblegrøden køle af.

EKSTRA FYLD
50 g mandelflager
1 æble, i små tern

SAMLING
Skræl dit æble til fyld og skær det i små tern.

Placer din første bund på dit serveringsfad. Kom herefter en kagering omkring med kageplast langs kanten. Pisk fløden til en fast flødeskum og vend din konditorcreme heri. Fordel 1/3 af konditorcremen over din første bund. Drys halvdelen af mandelflager og æbletern ud over cremen og pres det let ned i cremen. Placer den anden bund, og gentag processen og afslut med tredje bund. Fordel herefter æblegrøden på toppen. Kom den resterende konditorcreme i en sprøjtepose med en rund tyl. Kagen kommes på køl, mens du forbereder din marcipan.

MARCIPANBÅND
250 g ren rå marcipan
125 g flormelis
25 g glukosesirup

Kom alle ingredienser sammen i en skål og ælt godt sammen Pak det ind i husholdningsfilm og lad det køle i 30 minutter. Rul marcipanen ud i et langt bånd og mål kagens højde og omkreds, og skær marcipanen til. Fjern kagering og kageplast og kom marcipanbåndet rundt kagen. Sprøjt herefter små toppe af creme langs kanten.

ÆBLECHIPS
1⁄2 æble
guldstøv

Skær æblerne i nogle tynde skriver, brug evt. et mandolinjern. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag æbleskiverne ved 150 grader i ca. 1 time. Vend dem gerne undervejs.
Lad dem herefter køle af og drys med guldstøv og placer dem på kagen og den er klar til servering.

DEL
VISSKJUL Kommentarer (5)
 1. Skal den kolde creme vendes sammen med de 4 dl fløde? Eller er det fløde og mælk der varmes op samtidig?

 2. God formiddag til en meget flot og lækker æblelagkage 🙂
  Den vil jeg bage til min datters fødselsdag, jeg er sikker på den bliver et hit 🙂
  En smuk dag ønskes du!

 3. Kan bundene fryses, så de evt kan laves et par dage før man skal bruge dem? Og det samme med konditorcremen, kan den laves dagen inden kagen samles?
  Mvh Jeanette

  1. Du kan sagtens lave bundene et par dage før, men undlad at sætte dem på frost, men på køl i stedet. Men brug dem gerne hurtigst muligt efter de er bagt, da de godt kan blive tørre 🙂 Konditorcremen kan også laves dagen inden. Men vent med at vende den med flødeskummet til dagen du skal samle kagen.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.