Ninas fastelavnsboller med æble

12 fastelavnsboller

I februar måned startede jeg en tradition på Instagram, hvor vi bager en udvalgt kage med sæsonens bær og frugter. Månedens #klubdittejulieisæson kage var i februar fastelavnsboller med æble. Nina Pansler blev sammen med Tina Skov Lerche udvalgt som månedens vindere. Ninas fastelavnsbolle er en vandbakkelse med krakeleret dej med vaniljecreme, æblekompot, chokoladeganache og æblechips. Opskriften er Ninas egen.

Ingredienser

Æblechips

1 æble

Krakeleret dej

100 g hvedemel
100 g lyst rørsukker
85 g smør, blødt
Et par dråber mosgrøn pastafarve

Vandbakkelsesdej

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
150 hvedemel
3,5 æg

Vaniljecreme

3 spsk lyst rørsukker
30 g majsstivelse
3 tsk vanilepasta
3 æggeblommer
3 dl sødmælk
1,5 dl sødmælk

Æblekompot

5 æbler
2 spsk sukker
1 citron, saften heraf
2 tsk vaniljepasta
1 dl vand

Chokoladeganache

100 g mørk chokolade
1 dl fløde

I øvrigt

5 dl piskefløde

Fremgangsmåde Udskriv

1
Æblechips

Skær æblet i tynde skiver på et mandolinjern. Bag skiverne ved 150 grader i ca. 1 time.

2
Krakeleret dej

Ælt alle ingredienser sammen og udrul dejen til 2 mm i tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg dejen på frys mens du laver vandbakkelserne.

3
Vandbakkelsesdej

Kom smør, sukker og vand i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og når det koger, tages det varmen. Sigt hvedemel og kom det hele i gryden på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen gost af i et par minutter. Lad dejen køle lidt i en skål.

Når dejen er kølet lidt, tilsættes ét æg ad gangen og røres grundigt ud i dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller, hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Tjek om dejen er klar ved at trække en finger gennem dejen og se, om dine spor bliver stående.

Når dejen er klar hældes den i en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 12 vandbakkelser på en bageplade med en bagemåtte fra By Ditte Julie. Tag den krakelerede dej fra frys og udstik 12 runde bunde (5 cm i diameter) og placér dem oven på hvet vandbakkelse. Bag dem ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de falde sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

4
Vaniljecreme

Rør maizena ud i æggeblommer og sørg for at der ikke er nogle klumper. Tilsæt vanilje og sukker og rør æggeblandingen homogen. Kom mælk i en gryde og tag 3 spsk mælk herfra, som røres sammen med æggeblandingen. Varm mælken op til lige under kogepunktet og hæld herefter æggeblandingen i gryden i en tynd stråle. Pisk godt så der ikke kommer klumper og ikke brænder på. Når hele æggeblandingen er tilsat, koges cremen godt igennem i et par minutter fortsat under konstant piskning. Når cremen er kogt igennem og er blevet tyk, kommes den i en skål. Kom husholdningsfilm helt ned på cremens overflade så der ikke dannes kondens og stil den på køl.

5
Æblekompot

Skræl æbler og fjern kernehus, skær ud i mindre tern. Kom alle ingredienser i en gryde og lad det simre i 10-15 minutter. Lad æblekompotten køle.

6
Chokoladeganache

Kom chokoladen i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld det derefter op til chokoladen. Rør rundet indtil det er en glat ganache.

7
I øvrigt

Pisk fløden til en fast skum. Kom fløden i en sprøjtepose med stjernetyl.

Pisk nu vaniljecremen lind.

8
Samling

Flæk vandbakkelserne. Læg en klat chokoladeganache i midten, hvorefter der sprøjtes en krans af vaniljecreme rundt om. Fyld hullet godt op med æblekompot. Sprøjt flødeskummen rundt i kanten og på toppen. Læg toppen på. Afslut med at pynte med æblechips.