Tinas fastelavnsboller med æbler

12 fastelavnsboller

I februar måned startede jeg en tradition på Instagram, hvor vi bager en udvalgt kage med sæsonens bær og frugter. Månedens #klubdittejulieisæson kage var i februar fastelavnsboller med æble. Tina Skov Lerche blev sammen med Nina Pansler udvalgt som månedens vindere. Tinas fastelavnsbolle er en Choux au craquelin med æblekompot, saltkaramel og vaniljecreme. Opskriften er Tinas egen.

Ingredienser

Mørdejsbund

100 g mel
50 g flomelis
100 g smør, koldt
1 stk. æggeblomme

Æblekompot

2 stk. æbler skrællet og skåret i fine små tern.
2 spsk. citronsaft
1 spsk. sukker
3 spsk. vand
1 tsk. vaniljepasta eller 1/2 vaniljestang

Craquelin dej

75 g mel
75 g sukker
12 g kakaopulver
55 g smør

Vandbakkelse

1 1/2 dl vand
60 g smør
85 g hvedemel
1 1/2 tsk. sukker
2 stk. æg

Vaniljecreme

3 dl sødmælk
4 stk. æggeblommer
60 g sukker
2 spsk. maizena
1/2 vaniljestang
1/2 dl fløde

Saltkaramel

1 1/4 dl fløde
125 g sukker
70 g glukosesirup
Flagesalt

Æbleskiver

1 pose tørret æbleskiver

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mørdejsbund

Tænd ovnen på 180 grader.

Kom mel, flormelis og smør op i en minihakker og kør det kun lige sammen, så det er krummer. Kom æggeblommen i og kør det sammen til en klump, der lige akkurat hænger sammen. Uden minihakker: Ælt med dine hænder, stadig så mørdejen lige akkurat hænger sammen.

Rul mørdejen ud imellem 2 stykker bagepapir, til ca. 3 mm. Træk papiret med mørdejen op på en bageplade og sæt den på køl i mindst en time. Den kan sagtens stå til dagen efter. Når mørdejen er helt fast og hård tages den ud og det øverste stykke bagepapir tages af.

Udstik runde bunde med udstikker 5 cm og har du en airmåtte så brug gerne den, det giver et fint mønster, ellers bruger du bagepapir.

Bages i midten af ovnen ca. 8-10 min. Afkøles på en bagerist.

2
Æblekompot

Kom alle ingredienserne op i en gryde og kog ved svag varme i 10 min. Kom kompotten i en skål, dæk den til og stil på køl.

3
Craquelin dej

Kom alle ingredienser i en minihakker og kør det sammen. Har du ikke en minihakker, bruger du hænderne til, at ælte sammen med.

Rul kiksen ud imellem 2 stykker bagepapir. Træk bagepapiret over på en bageplade og sæt på køl, ind til kiksen skal bruges.

4
Vandbakkelse

Tænd oven på 180 grader, hvis du har fået slukket den.

Vej de tørre ingredienser af i en skål. Slå æggene ud i en skål (måske skal du ikke bruge begge æg) og pisk dem let sammen. Kom vand og smør i en gryde og varm det op til kogepunktet, så smørret er smeltet. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 min, for at køle lidt af.

Med en slev røres de tørre ingredienser i og der skal bruges kræfter, så det bliver en samlet masse. Du kan også bruge en elpisker. Kom det ene æg i og rør grundigt. Tilsæt ca. 1/2 æg og rør igen. Tilsæt det sidste hvis det er nødvendigt. Dejen skal være glat og hvis du kører en finger igennem dejen, skal fingeren efterlade et spor.

Læg et stykke bagepapir på en bageplade. Kom vandbakkelsesdejen op i en sprøjtepose og klip et hul, hullet skal være 1 cm ca. Sprøjt 12 vandbakkelser ud på bagepapiret, husk afstand.

Tag kiksedejen ud af køleskabet og udstik 5 cm runde kiksestykker. Læg kiksestykkerne oven på vandbakkelserne og tryk dem let ned i. Bages 35 min næst nederst i ovnen. De første 30 min er det helt FORBUDT, at åbne ovnen. Sæt en seddel på ovnlågen. Hvis du åbner falder dine vandbakkelser sammen. Efter 30 min må du godt åbne og tage en ud og mærke om den er færdig bagt. Afkøles på en bagerist.

5
Vaniljecreme

Skrab vanilje kornene ud af stangen og mos kornene med lidt af sukkeret. Kom alt i en gryde og lad det koge op, det må gerne koge et minuts tid. Kom cremen i en skål og dæk med film helt ned over den varme creme, så filmen røre cremen. Sæt på køl. Når cremen er afkølet, piskes fløden ret stiv og vendes i cremen.

6
Saltkaramel

Kom fløde, sukker og glukosesirup i en gryde og lad den koge op, skru ned på 2/3 dele af max og lad den stå og koge til massen rammer 118 grader. Rør i den undervejs, så den ikke sætter sig i bunden. Smag til med salt. Kom massen op i en beholder og når den er næsten afkølet, skal karamellen i en sprøjtepose.

7
Æbleskiver

Du kan købe en pose færdige eller selv tørre tynde skiver af æble i ovnen.

8
Samling

Klip et hul i bunden af vandbakkelserne. Kom karamellen i en engangssprøjtepose og vaniljecremen i en pose med tyl.

Fyld æblekompot i med en teske, kom lidt karamel i og til sidst vaniljecremen. Kom så meget vaniljecreme i at der kommer for meget i, det skal du bruge som “klister”.

Sæt den fyldte vandbakkelse på en mørdejsbund. Sprøjt vaniljecremen på toppen af vandbakkelsen i en ring. Kom saltkaramel i midten af vaniljecremen. Pynt med en skive af tørret æble.

Chouw au craquelin skal spises med det sammen. Velbekomme.