Vores eventyr på Cuba – del l
7. februar 2018

Vores eventyr på Cuba – del l

Vores eventyr

Vores eventyr / rejsen er planlagt i samarbejde med Svanerejser. Derfor kan blogindlægget indeholde reklame, men rejsen er betalt af os selv.

Med tårer i øjnene og en knude i maven var dagen kommet. Vi skulle sige farvel til vores nærmeste og et eventyr ventede på os. Første stop CUBA, La Habana.

Jeg er en tudemarie! Jeg hader at sige ”farvel”. Ved ikke hvorfor, men der sker noget inden i mig hver gang jeg skal sige farvel. Hver eneste gang vi rejser ud på sådanne eventyr og skal være væk i længere tid (også selvom det kun er for en måned). Men efter vi har fået børn, er det som om tudemarie er vokset sig større – jeg hyler nærmest – så pinligt! Måske det er fordi jeg kan se i vores forældres øjne, at vi bekymrer dem en lille smule og de også vil savne. Tja, prøver ihærdigt at finde på undskyldninger, men der er vidst ingen. Jeg er bare en tudemarie punktum. Face it Ditte :D.

Men denne gang skulle jeg også give slip på mit tredje hjertebarn, min lille virksomhed. Det kan lyder helt fjollet, men jeg knokler i døgndrift for den, og jeg ELSKER alt ved det. Jeg ved godt, at jeg har gjort alt klar, så min virksomhed ikke skal holde ferie og den er lagt i hænderne på en af de kvinder jeg stoler allermest på, men det er stadig min virksomhed. En måned er lang tid. MEN jeg trænger i den grad til ferie, nærvær med familien og ny frisk energi (energi tænker du sikkert, jep MERE energi til Ditte, nye ideer og nye tanker skal skabes, for 2018 er kun lige begyndt og ekstremt spændende ting venter forude).

FLYTUREN

Shit vi frygtede den lange flytur, ikke pga. Karla, men Albert. Karla er genial til at lege alene og underholde sig selv. Men Albert er en dreng og kræver lidt mere action, hvilket kan være svært på en 11 times lang flyvning.

Vi planlagde vores rejse i samarbejde med Svanerejser og vi var klædt godt på til afrejse og ankomst til Cuba, samt der ville være en ekstra service ved ankomst – det vender jeg tilbage til.

Vi fløj med KLM til Amsterdam, og herfra havde vi 50 min. til næste fly – non-stop 11 timer til La Habana. Albert valgte kun at sove 1 time ud af de 11 timer. Ja, vi havde begge håbet på meget mere, men det synes Albert bestemt ikke – hvorfor gå glip af sin første flytur. Selvom det til tider føltes op af bakke, så gik flyturen over al forventning. Andre ombord med små børn havde det vist værre end os. Så ingen brok herfra.

Vi ankommer til Cuba kl. 23.45 – lokaltid kl. 17.45. Med to små børn, som overhoved ikke havde sovet som planlagt, vidste vi godt, hvad der ventede os. MEN igen blev vi overraskede. Vi blev fragtet til VIP lounge-rummet i lufthavnen ved ankomsten og ventede her imens andre fandt vores bagage og vi havde frie godter. 1-2-3 så var vi i en taxa på vej til vores nye hjem i La Habana. Vi skulle bo hos en familie, også kaldet casa particular.

b3-cuba-rejse-havana-lufthavn

INGEN START UDEN ULYKKER

Ved ankomst til vores Casa particular tager en sød familie imod os, og vi får desværre ikke tjekket om al bagage er med os. Dumt, virkelig dumt. For efter rundvisning og indlogering på vores store værelse, opdager vi Alberts rygsæk er væk. I den rygsæk ligger al hans legetøj, vores tandbørster, pleje og alles høretelefoner.

Jagten indledes på at finde den taxa, som kørte os til vores Casa. Denne jagt skal vise sig at være UMULIG! Jeg går lidt i panik. På det her tidspunkt, har vi ikke fået børstet tænder i små 24 timer. Efter en lang flytur på små 13 timer har jeg (se: hele familien) frotté på tænderne og en tunge mere loden end et ryatæpper. Jeg kan næsten ikke være i mig selv ved tanken vi ikke kan få børstet tænder! Jeg siger det bare, der kommer til at gå yderligere 24 timer før familien får fjernet både frotté og ryatæppet på tungen. SHIT det er svært at købe tandbørster! 4 butikker og 3 km før heldet var med os. Vi var ved at græde af glæde. Marck og jeg har ikke kunne tale tæt på hinanden i over et døgn eller kysset, så det var en befrielse at få børstet tænder (ja, jeg er måske lidt sært, men jeg kan slet ikke ha’ dårlig ånde).

HAVANA ELLER LA HABANA

Næste morgen stod den på intromøde, gennemgang af alle vores vouchers til vores videre færden hos Svanerejser. Marck og jeg besluttede os for vi ville gå fra vores casa ind til centrum, ca. 4 km. Vi trængte til at røre os, og vi begge elsker at opleve sådanne byen til fods. Man ser meget mere! Marck har hjemmefra downloadet en APP, som arbejder offline. Vi indtastede adressen til Svanerejser og afsted med os. Skøn gåtur – vi fik lov at opleve La Habana fra en hel anden side end hvis vi havde taget en taxa. At opleve de lokale trisse afsted på arbejde og skole, i de små slumkvarter. Ja, den mindre turistvenligt del af La Habana. Vi kom helt tæt på og gik på de mindste veje. Anbefalelsesværdigt!

b6-cuba-rejse-havana-gade

Den første dag i La Habana er ny veloverstået. Smukkeste vejr og 30 grader. Helt perfekt. Vi har gået lidt over 16 kilometer, og spiste nogle helt fantastiske steder.

b7-cuba-rejse-havana-amerikanerbiler

Spisestedet La Vitrola, som ligger i den gammel bydel er en helt speciel oplevelse. Stedet er pragtfuldt! Deres øl-mojito (lyder måske knap så lækkert), men helt ærligt det er den bedste mojito jeg nogensinde har smagt! (Marck er helt enig!) Fed detalje ved mojitoen er, at din rørepind er et sukkerør.

b8-cuba-rejse-havana-ditte-julie

b9-cuba-rejse-havana-la-vitrola

Vi spiste også på en sød lille Italiensk restaurant, som ligger i en lille smøge ved Plaza de la Catedral, som også er i den gamle bydel. Skøn lille smøge med 5 små restauranter, hvor den bagerste efter sigende skulle være en af byens bedste spisesteder. Vi kunne ikke få bord, desværre.

b10-cuba-rejse-havana-plads

Dag 2 i La Habana skulle vise sig fra en end smukkere side! WOW – 32 grader og skyfrit. Vi blev hentet i en gammel smuk åben amerikanerbil, som skulle vise os byen. Perfekt vejr til sådan en tur!

b12-cuba-rejse-havana-mine

b14-cuba-rejse-havana-city

b15-cuba-rejse-havana-flod

Efter rundvisningen i den gamle slæde gik vi igen rundt på egen hånd og nød byen. Vi fandt nogle dejlige spisesteder:

Det berygtede Bodeguita Del Medio, som er stedet hvor Hemingway elskede at drikke mojitos. Stedet er gået fra en gammel garage til verdensberømt kultbar. Med levende musik, tags på væggene og billeder af alle berømtheder, som har besøgt det lille sted. Bag baren gemmer sig en lille restaurant, hvor vi spiste.

b16-cuba-rejse-havana-bar

b17-cuba-rejse-havana-beroemt

En del gamle bydel ligger en lille bager San-José, som vi brugte en del. Særligt til børnene. De fik en form for donuts og kanelsnegl. Men det var en smule mere børnevenligt.

Vi spiste den lækreste spanske tapas på Lamparilla 361 Tapas y cervezas. Den bedste ananas daiqueri EVER! To drinks i én drik. Virkelig et anbefalelsesværdigt sted! Stedet ligger i et stenkast fra Opisbo.

b21-cuba-rejse-havana-mad

Lidt stemningsbilleder fra byen:

b23-cuba-rejse-havana-biler

b24-cuba-rejse-havana-bus

b25-cuba-rejse-havana-koeretur

b27-cuba-rejse-havana-ditte

b29-cuba-rejse-havana-cykel

VINALES

Så gik turen til Cubas navle, som Vinales bliver kaldt. Køreturen hertil er vanvittig smuk, særligt hvis man kan abstrahere fra den dødsrute man blive udsat for. Byen her er lille, emmer af backpacker-stemning, små spisesteder, oplevelser og natur! Vi bor endnu engang hos en sød familie, hvilket er meget almindelig her på Cuba.

Vores værelse har en skøn veranda med den vildeste udsigt!

b31

b32

I den smukke morgensol drog vi afsted til Cueva Del Indio, som er en smuk lille grotte, hvorfra man tager en lille båd ud på en ærtegrøn flod (siges det). Det vil jeg på ingen måde sige det er. Ikke at det er ærtegrønt, men flod er det ikke. Vi havde den forventning, at vi skulle ud og seje i 40 min. Det tog 5 min, så var floden ovre. Men vi ville aldrig have været turen foruden, og den kostede ingenting. Smukt var det.

b35-cuba-vinales-rejse

Herefter lidt hygge i Vinales’ centrum og lidt frokost var det tid til at se Vinales på hesteryg. Eller det var hvad vi var blevet anbefalet, men med to små børn, måtte vi tage det næstbedste – hestevogn. Turen er den samme, men som gammel hestepige havde jeg virkelig elsket en tur igennem Vinales smukke natur på hesteryg.

b36

Første stop på turen var en økologisk cigarplantage. Meget imponerende!

b37-cuba-vinales-rejse-tobak

Næste stop var den lokale grøntsagsavler. Han leverer økologiske grøntsager og krydderurter i massevis. Jeg var DØD af misundelse over hans marker/rækker af frodige grøntsager, salater, krydderurter og hans ananasmark. Jeg anede faktisk ikke at ananas bliver dyrker i jorden – pinligt! Så jeg lærte lidt nyt den dag. 🙂

b38cuba-vinales-rejse-marker

b39

(det er en ananasmark)

Efter en kort ridetur, var tredje den lokale kaffe-, honning- og romplantage. Efter en rundvisning skulle vi ud på en lang ridetur – 40 min. i en hestevogn er lang tid! Men vanvittig smuk. Sidste stop på ruten var det omtalte murmaleriet Mural De La Prehistoria. Maleriet er 120 meter højt og 180 meter bredt, og malet tilbage i 1960. Naturen herude er ubeskrivelig smuk, og man forstår godt at området er på UNESCO Naturarvsliste! Og ja har sagt det et par gange, men der følte jeg virkelig jeg var med i et eventyr.

b42

Konklusion af første del af vores eventyr

–       Vi alle har det fantastisk og nyder Cuba.

–       Vi nyder oprigtigt at have Svanerejser på sidelinien, da nogle ting godt kan være lidt svære på Cuba.

–       Ingen myldermave endnu – alene dét er et succeskriterie

–       Roen har ramt os og ingen mobiltelefoner 🙂

GemGem