Rabarberlagkage med vanilje og pistacie

Tilbage i foråret bagte jeg denne rabarberlagkage med vanilje og pistacie. Opskriften har jeg udviklet til magasinet Firstclass, og lige nu er rabarberne i højsæson, så derfor får I i dag opskriften på den lækreste forårs/sommerkage.

Firstclass er et husomdelt magasin, som også fås på Skodsborg, andre spahoteller og på alle Joe and the Juice. Det er et business magasin til de største businessmennesker her i landet, og jeg synes, at det er sejt, at jeg for 2. gang har fået lov at bidrage med opskrifter til det flotte magasin.

     

Jeg har lavet tidligere lavet denne type kage, der er bygget op med kompot i midten og mousse udenom. Find opskriften på mangokagen med kokos her. Rabarberkagen er bygget op i lag med rabarberkompot inderst, rabarbermousse og yoghurtmousse udenom og en bund af luftig pistaciekage. Lagene ligger smukt og synligt, fordi kagen er toppet med en glimtende rabarbergelé, som man kan se igennem. Smagen er frisk og syrlig – perfekt til en solskinsdag.

Kagen kan virke omstændig, og der er også en del processer, du skal igennem, men deler du det op over flere dage, kan det være lettere at overskue. Og selvom fremgangsmåden er lang, er det ikke så indviklet, som det ser ud. Du kan f.eks. dele kagebagningen op over tre dage, og første dag lave rabarberkompot, anden dag lave rabarbermousse og på tredjedagen bage pistaciebund, lave yoghurtmousse og samle kagen. Herefter kan du opbevare kagen på frost i op til tre måneder. Du kan altså bage kagen i god tid og hive kagen op af fryseren aftenen inden den skal serveres. Så kan den temperere i køleskabet natten over, og du kan pynte den på dagen.

RABARBERLAGKAGE MED VANILJE OG PISTACIE

til 10 personer

RABARBERKOMPOT (dag 1)
2 blade husblas
500 g rabarber
1 god vaniljestang
150 g lyst rørsukker
1 øko citron, skal og saft

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i mindst 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens rabarberne og skær dem ud i små stykker. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, rabarber og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det herefter simre i 10 min. til rabarberne er møre og væden er kogt væk. Tag 250 g fra til kompot og bland husblassen ud heri. Hæld kompotten i silikoneform (16 cm i diameter) eller en kagering spændt op med film i bunden og stil den på frost i min. 3 timer. Resten af kompotten skal bruges til mousse, så den kan du bare opbevare i gryden.

RABARBERMOUSSE (dag 1)
2,5 blade husblas
250 g rabarberkompot (opskriften ovenfor)
25 g lyst rørsukker
2 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Varm rabarberkompotten forsigtigt op igen sammen med de 25 g sukker. Når sukkeret er opløst tages gryden af varmen og husblassen røres ud i kompotten. Blend kompotten lind og pisk fløden til skum. Vend forsigtigt kompot og flødeskum sammen, gerne over flere omgange, så du ikke slår for meget luft ud af flødeskummet. Placer den frosne rabarberkompot i en større silikoneform (18 cm i diameter) eller udvid kageringen til 18 cm spændt op med film i bunden. Fordel rabarbermoussen over rabarberkompotten og læg kagen på frost i min. 3 timer – gerne til dagen efter.

PISTACIEBUND (dag 2)
50 g pistacienødder
50 g mandler
50 g flormelis
50 g æggehvider
2 spsk flormelis
et nip salt

Blend pistacienødder, mandler og flormelis til fint mel. Pisk æggehvider sammen med 2 spsk flormelis til en luftig marengs. Vend nøddemel sammen med marengs sammen med salt, og fordel dejen i en kagering på 18 cm i diameter. Bag bunden ved 180 grader i 10-12 min. Lad bunden køle af på en bagerist.

YOGHURTMOUSSE MED VANILJE (dag 2)
4 blade husblas
3 dl piskefløde
1 tsk vaniljesukker
2 dl skyr med vaniljesmag

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Lun 1 dl piskefløde sammen med vaniljesukker godt op ved lav varme (den må dog ikke koge). Pisk i mellemtiden de resterende 2 dl piskefløde til flødeskum. Tag gryden af varmen og tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen. Rør vaniljeskyr sammen med den lune fløde og vend herefter flødeskummet i lidt efter lidt. Hvis massen nu er meget flydende sættes den på køl til den begynder af tykne let. Hæld vaniljemoussen op i en sprøjtepose.

Samling: Flyt den frosne rabarbermousse med rabarberkompot i en ny silikoneform (20-22 cm i diameter) eller udvid kageringen til 20-22 cm spændt op med film i bunden. Fyld nu yoghurtmousse rundt om og over rabarbermoussen, og pres forsigtigt pistaciebunden ned i. Læg kagen på frost i min. 5 timer og gerne natten over – eller indtil kagen skal bruges. Kagen kan holde sig op til 3 måneder på frost.

RABARBERGELÈ 
6 blade husblas
3,5 dl koncentreret rabarbersaft eller hjemmelavet rabarbersaft

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Rør husblassen ud i rabarbersaften og lad det sætte sig lidt. Placer kagen på en rist med et fad nedenunder. Hæld geléen over kagen og lad det størkne ved stuetemperatur.

IØVRIGT
100 g Ruby chokolade
finthakket grøn pistacie
rød skovsyre

Klip et stykke kageplast i 4 cms højde, som passer til kagens omkreds. Temperer chokoladen og smør et chokoladebånd på et kageplasten. Smør chokolade på et andet stykke kageplast og træk en kagespartel med riller ned gennem, så der dannes chokoladestave. Pynt kagen med chokoladebånd, chokoladestave, lidt finthakket pistacie og rød skovsyre.

Sådan gør du i billeder:

DEL
VISSKJUL Kommentarer (23)
 1. Hej Ditte

  Virkelig lækker kage! Har lige brugt den til min datters barnedåb, og folk var vilde med den. Jeg har dog lige et spørgsmål til bunden. Når jeg har bagt den synes jeg nemt at den går i stykker. Det lykkedes mig kun en enkelt gang at få den over i kagen i hel tilstand. Har du et bud på, hvad der går galt?

  1. Det lyder til, at bunden ikke er bagt nok igennem. Er den ikke det, bliver den nemlig for tynd og porøs.

 2. Hej, jeg tænker at bruge komponenterne i nogle små halvkugler, lidt hen af din påskeægs opskrift, men har et spørgsmål, vil jeg kunne fryse dem ned efter geléen er hældt over? Kan se du nævner nedfrysning før punktet med gelé. Og vil man kunne udskifte pistacienødder med mandler i opskriften?

  1. Det lyder som et spændende projekt. Du skal fryse dem, inden du hælder gelé over. Geléen kan nemlig ikke tåle frost. Du kan sagtens udskifte nødderne. God fornøjelse 🙂

 3. Hej Ditte

  Først tak for din altid inspirerende blog og fantastiske humør på Instagram!

  Jeg har længe tænkt på at prøve nogle af dine opskrifter og nu må det være tid til at prøve denne opskrift. Men jeg mangler forme… Kan du anbefale nogle gode silikoneforme? Hvor høje vil du anbefale at købe dem?

 4. Hej Ditte.
  Hvis jeg gerne vil have kagen i 20, 22 og 24 cm, skal jeg så gange opskriften med 1.5 ?
  På forhånd tak for står inspiration ♥️
  Knus Susanne

 5. Hej Ditte
  Jeg skal lave denne smukke kage til min fødselsdag i weekenden og tænkte på om geléen skal have en vids temperatur inden den bliver hældt over kagen ?
  Og kompotten må den være kold når den bruges til moussen ?
  – Kh Line

  1. Geléen skal bare have stuetemperatur, men den skal have lov at sætte sig/tykne lidt, før du hælder det udover kagen. Ellers løber det hele bare af.
   Kompotten varmer du op sammen med sukkeret, så du kan røre husblassen ud heri.
   God fornøjelse med den 🙂

 6. Hej Ditte
  Kan man bruge f.eks. hindbær i stedet for rabarber i samme mængde?
  Og hvor langt tid før skal kagen tages ud af fryseren før den kan overhældes med gele?

  Kh Kathrine

  1. Ja, hindbær ville også være lækkert. Den er frossen, når jeg hælder min gelé over, og så tør den efterfølgende i køleskabet 🙂

 7. Hej,

  Jeg har så mange rabarber og vil begive mig ud i denne kage i morgen. Jeg kan dog ikke tåle nødder, kan du anbefale en anden type bund?

  Mvh Christina

 8. Hej Ditte.

  Det er en virkelig fin kage! Jeg forstår bare ikke helt når du skal støbe hele kage i den store mousseform 20cm. Hvor har du købt en høj mousseform? På kunst og køkkentøj kan jeg kun finde mousseforme med 5cm højde, hvor høj er den du har brugt til denne opskrift?

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.