Klub Ditte Julie

Oftest stillede bagespørgsmål

Find svar her

Det er ofte nogle af de samme spørgsmål, der går igen, når jeg bliver spurgt ind til min bagning. Derfor har jeg forsøgt at samle generelle svar vedrørende holdbarhed, opbevaring, overskydende glaze og meget mere her på siden, så du altid har dem lige ved hånden.

Ditte Julie
Puré

Jeg bruger ofte puré i mine opskrifter. Alt lige fra passionsfrugtpuré til kirsebærpuré. Jeg bruger det ofte, fordi det giver en dejlig frisk smag af den givne frugt, uden nødvendigvis at have frugten i frisk form. Som regel køber Jeg puréer fra specialkøbmanden.dk. Jeg modtager det altid frossent, og har aldrig oplevet problemer med, at det skulle være optøet ved ankomst. Derudover, er det genialt, fordi du kan tage lige præcis den mængde, du skal bruge direkte fra frys, og lade det resterende blive på frys – du behøver dermed ikke at tø for meget op og undgår dermed spild.


Jeg køber det som sagt online, men Jeg er også bekendte med, at det skulle være muligt at købe forskellige puréer i diverse velassorterede supermarkeder eller andre online platforme.


Ønsker du i stedet at lave din puré selv, kan du følge denne opskrift:


Opskrift på 100 g puré  

200 g frugt/bær kommes i en gryde og bringes i kog. Kog det ind og sigt herefter kerner og lignende fra. Du har nu en frugt/bær saft, som du kan komme på frys. Dette svarer til dén puré, vi køber færdiglavet.


Mousse

Jeg elsker at lave kager med mousse. Dels fordi det smager himmelsk, og dels fordi det kan give et helt særligt udtryk til en kage, når en mousse støbes i en fin form.


En mousse skal altid på frys, inden den kan tages ud af en form. Det er nemlig vigtigt for finishen, at en mousse er dybfrossen, når den befries fra eksempelvis en silikoneform – det giver det allerflotteste resultat. Vi laver altid en mousse minimum dagen før, således at moussen kan komme på frys natten over. Men det afhænger af størrelsen, hvor længe en mousse behøver på køl. Som hovedregel skal mindre mængder mousse (fx indlægsformene og toppingsformene fra By Ditte Julie) have minimum 3-4 timer på frys, mens større mængder mousse (fx de små portionsforme som disse og den store bobbelform fra By Ditte Julie) skal på frys natten over.


Ligesom at tiden på frys afhænger af størrelsen på moussen, afhænger optøningstiden ligeledes af størrelsen. Hvis en mousse skal bruges som et indlæg, kan det støbes i din kage direkte fra frys. Skal din mousse optø for at være klar til servering, tager vi den som udgangspunkt altid op aftenen før, den skal serveres. Men som hovedregel skal mindre mousser (fx de små silikoneforme fra By Ditte Julie) have minimum 1,5-2 timer ved stuetemperatur (OBS vi anbefaler dog altid, at du har tid til, at din mousse tør langsommere op på køl) til at tø op, mens større mousser (fx den store bobbelform fra By Ditte Julie) skal have 6 timer til at tø op. Uanset hvornår du tager din mousse op, at det utrolig vigtigt, at moussen tør langsomt op i køleskabet, hvis du vil undgå, at den sveder.


Hvis du fx skal glaze din mousse, skal dette gøres, mens moussen er dybfrossen. Derefter kommes moussen med glaze i køleskabet, og den kan nu tø langsomt op.


HOLDBARHED OG OPBEVARING

Holdbarheden afhænger meget af, hvilken kage det drejer sig op. Jeg har forsøgt at liste alle vores forskellige typer af kager og desserter op herunder.


Bagværk

Jeg anbefaler, at alt bagværk opbevares i en form for lufttæt beholder ved stuetemperatur. Umiddelbart kan bagværk holde sig i ca. 3 dage sådan.


Du kan også fryse dit bagværk, både færdigbagt og inden det bliver bagt. Har du bagt for meget bagværk til at få det spist i tide, kan du komme overskydende i fryseren. Ta’ det op og lad det tø. Kom det nogle minutter i en varm ovn, og så har du lækkert varmt bagværk.


Du kan også lave dit bagværk klar og forme det til dét, du ønsker. I stedet for at komme det i ovnen for at blive bagt, kommes det ubagte bagværk på frys. Når du får lyst til bagværket, tager du det direkte fra fryseren i ovnen og bager det en smule længere end ellers, da det lige skal tø også.


Du kan også vælge at lade dit bagværk koldhæve natten over, så det blot skal i ovnen, når du står op. Her bruger du kun halvdelen af gæret til din opskrift. Form det ønskede bagværk og lad det hæve på køl natten over. Kom det i ovnen og bag det efter opskriften.


Lagkager

Lagkager anbefaler jeg, at du opbevarer på køl og kan holde sig i ca. 3 dage her. Lagkager behøver som sådan ikke pakkes ind, når de er på køl, men har du ting i dit køleskab, der kan afgive smag (eksempelvis løg), er det en god idé at pakke lagkagen ind.


Moussekager

En moussekage kan holde sig 3 måneder på frys. Efter den er tøet op, kan en moussekage holde sig ca. 3 dage i køleskabet. Moussekager behøver som sådan ikke pakkes ind, når de er på køl, men har du ting i dit køleskab, der kan afgive smag (eksempelvis løg), er det en god idé at pakke lagkagen ind.


Tærter

Ved tørkager (uden mejeri produkter, på nær æg) anbefaler jeg, at den opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt beholder. Er der eksempelvis en creme eller mousse på tærten med mejeri produkter, så anbefaler vi, at den opbevares på køl.


For at få det bedste resultat, og dermed også det sprødeste resultat, anbefaler jeg, at tærten først bages på dagen for servering. Ofte kan du dog godt lave elementerne klar på forhånd (eksempelvis kan du lave mørdejen klar dagen før, komme den i husholdningsfilm og på køl – uden at bage den). Er der stykker af din kage tilbage efter serveringen, kan du selvfølgelig sagtens gemme disse i nogle dage, men tærten vil ofte miste sin sprødhed.


Is

Is kan holde sig 3 måneder på frys.


Fyldte chokolader og konfekt

Fyldte chokolader og konfekt kan holde sig i ca. 2 uger på køl. De behøver ikke pakkes ind, men kan tage smag, hvis du har eksempelvis løg i dit køleskab. I så fald, kan du pakke dine fyldte chokolader i en æske.


KAN JEG BRUGE EN ANDEN FORM?

Jeg ønsker ikke at låse nogen fast til en specifik form, man kan nemlig altid bruge lige præcis den form, som man ønsker, dog kan det være, at mængderne skal justeres en smule.


I alle opskrifter, hvor en af de små silikoneforme fra By Ditte Julie (dvs. kugler, bobler og kvadrater) er brugt, kan du sagtens udskifte til en af de to andre forme. Det samme gælder for alle topping forme fra By Ditte Julie. Derudover, har vi opskrifter til alle By Ditte Julie forme her på Klub Ditte Julie, så det er også muligt at kigge på mængderne fra en anden opskrift. Dog skal man være opmærksom på, at det også handler om, hvad der støbes i formene; er det kun mousse? er der et indlæg? hvor tyk er bunden? Alt dette spiller nemlig ind ift. mængderne.


Hvad er cake factor?

Cake factor er et krydderi jeg udviklede tilbage i 2017 i samarbejde med Mill & Mortar. 


Jeg var træt af mange små krydderiposer i min skuffe, lange opskrifter, hvor der skal lidt af det ene og lidt af det andet krydderi i. Jeg savnede én blanding! Men en blanding, som passede ind i det søde køkken generelt. Jeg synes nemlig krydderier passer til alverdens frugter og bær. De varme krydderier giver en ny umami smag til det søde køkken. Jeg er pjattet med at lege og være kreativ i køkkenet – og derfor kom CAKE FACTOR på banen. Det skjulte factor i din bagning. 


Du kan læse mere om det her og her.


Skal du have det hjem og dufte selv, så køber du cake factor lige her


Hvad kan jeg bruge cake factor til?

ALT! Jeg elsker selv cake factor og bruger det i mange forskellige opskrifter.


Jeg bruger det blandt andet i mørdej, i cremer, i småkager, i lagkagebunde og i meget, meget mere. 


Her bruger jeg det fx i fyldte chokolader med praline, her i flødeboller og ikke mindst her i en cheesecake


Men jeg bruger det altså også ALTID i min chili con carne – det afrunder smagen så herligt!


Er du blevet fristet? Køb cake factor her.


Kan jeg bage i min silikoneform?

Alle mine silikoneforme i By Ditte Julie tåler op til 230 grader. Derfor kan de altså sagtens tåle at komme i ovnen og dermed at blive bagt i. 


Jeg bager ofte bagværk og bunde i mine to store silikoneforme (firkant og rund). Det gode ved at bage i disse to er, at de holder på alt det lækre – fx smør og chokolade som smelter under bagning. Ved en kagering vil smeltet smør løbe ud, men i en silikoneform bliver smørret i formen. 


Kan jeg bruge silikonemåtten til bolsjemasse?

Silikonemåtten tåler op til 230 grader og derfor kan du sagtens bruge den til bolsjemasse. 


Hvordan tempererer jeg min chokolade korrekt?

Her kommer det an på, hvilken chokolade du arbejder med. Hvid chokolade, mælkechokolade og mørk chokolade tempereres nemlig alle tre ved forskellige temperaturer.


Derudover er der forskel på teknikken bag alt efter, om du tempererer i mikrobølgeovn eller, om du gør det over vandbad.


Jeg har lavet how to videoer til de forskellige chokoladetyper for at guide dig allerbedst.


Kan jeg gemme overskydende glaze?

For at opnå det bedste resultat, når det kommer til at glaze din mousse, kræver det bare at der er “for meget” glaze. Men frygt ej, for du kan sagtens gemme den overskydende glaze. Saml den op og kom den på en anden mousse eller frys den ned til senere brug.


Salt karamel chokolader5-min
Ribs is4-min
Blandede chokolader2-min
Napoleonshat5-min
Gulerodscupcakes6-min
Hindbærmarcipanbrød4-min