Fransk citrontærte med blåbær

citrontærte_marengsEn ægte klassiker, hvis du spørger mig! Jeg er fuldstændig forelsket i kombinationen af den sprøde mørdej-bund, den syrlige citroncreme med et tvist at blåbær og den lækre luftige marengs. Man ser ofte disse franske citrontærter med små dutter af marengs, men jeg har prøvet at tænke lidt anderledes og lavet en frikantet citrontærte med et flettet marengslåg som sprøjteteknik. I vil hurtigt opdage, at jeg er pjattet med sprøjteteknik! 🙂

Fransk citrontærte med blåbær – ja alene af den grund, at blåbær er et skævt tvist og blåbær er i sæson nu her. Så det skulle prøves, og man må bare sige det klær virkelig tærten!

Jeg har lavet en lille video, hvor jeg viser sprøjteteknikken bag mit marengslåg – se den her:

Fransk citrontærte med blåbær:

Mørdej:

300 g hvedemel
100 g flormelis
150 g blødt smør
1 æg

  • Sigt mel og flormelis i en stor skål, og smuldre smørret heri mellem hænderne til det ligner revet ost.
  • Ælt ægget ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen.
  • Læg dejen i en pose og på køl i 30 min.
  • Herefter rulles dejen ud – ca. 2 mm i tykkelsen og kom den ned i en formen. (jeg brugte en firkantet form, men en rund kan bestemt også bruges)
  • Tærten bages ved 200 garder i ca. 10-12 min – den skal være let gylden.
  • Tærten skal køles ned til stuetemperatur inden citroncremen kommes på.

Citroncreme med blåbær:

2 håndfulde friske blåbær
2 store æg
1-2 dl fløde
½ tsk majsstivelse
saften fra 3 citroner
skallen fra 2 citroner
100 g sukker
1 vaniljestang, korne heraf

  • Alle ingredienser piskes sammen undtagen blåbærne, og hældes på ovenpå den afkølede tærtebund.
  • drop blåbærerne ned og bag tærten yderligere i 35-40 min ved 170 grader. Den skal give efter ved et let tryk og være gulden.
  • Tærten køles helt ned imens marengsen laves.

Marengs:

100 g past. æggehvider
90 g sukker
1 knsp. havsalt

  • Pisk æggehviderne lidt inden sukkeret piskes i, og pisk nu marengsen sej.
  • Til sidst piskes havsalten i.
  • Marengsen kommes på sprøjtepose med en stjernetyl og herefter kan du gøre som du ønsker. Men tag et kig på min video og prøv teknikken – det bliver så fint.

Lidt billede visning, som måske kan hjælpe dig. 

Her ses tærten med citroncreme og blåbær inden den kommes i ovnen.
Her ses tærten med citroncreme og blåbær inden den kommes i ovnen.
Her ses citrontærten efter den er kommet ud af ovnen.
Her ses citrontærten efter den er kommet ud af ovnen.

 

 

 

 

 

Her har jeg sprøjtet tærten op med marengs.


Hvis du ikke har en firkantet tærteform, kan du sagtens bruge en klassisk rund tærteform og stadig bruge samme sprøjteteknik. Jeg havde bare lyst til at prøve noget andet, men det skal ikke afholde dig fra at kaste dig ud i den!

fransk_citrontærte_marengs

 

 

 

 

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (34)
  1. Hej Ditte!
    Så fine kager du laver! Du er godt nok dygtig.

    Et helt andet spørgsmål. Hvor er din grå bluse fra som du har på i videoen her?

  2. Hej Ditte
    Det er en alt for fristende blog, adskillige af opskrifterne er blevet afprøvet og godkendt ???
    I dag bagte jeg citrontærten og vi har netop nydt et stykke, det bliver ikke sidste gang, jeg bager den.
    Jeg har dog lige et hurtigt spørgsmål – hvor længe kan den holde sig i køleskabet?

    God aften
    Marie

    1. Hej Marie
      Holde op! Hvor gør det mig glad at høre!! WOW det varmer sådan at høre.
      Den kan godt holde sig på køl 1-2 dage. Marengsen bliver bare flad og lidt kedelig, men smager på ingen måde dårlig 🙂
      God aften til dig!

      1. Kan godt se allerede i dag at den falder lidt sammen, vi må jo bare skynde os at spise den – dejligt med undskyldning for at spise god kage ?

  3. Hej Ditte-Julie, Tror du man kan erstatte hvedemelet i mørdejen med glutenfrit-mel uden at det går galt?
    Alternativt, hvor mange “små-tærter” tror du jeg kan få ud af denne portion – evt 12 så man kan bruge en muffinform? For så vil jeg nemlig lave en glutenfri version til to af mine gæster og en “alm” til de øvrige.
    Mvh Marie

    1. Hej Marie
      Det kan du sagtens. Muligvis halv mandelmel og halv gultenfri mel ? dejen kan godt bruges til 12 små tærter ??.

      1. Tusind tak for svar. Så prøver jeg da bare at lave den med halvt mandelmel og halvt glutenfrit mel 🙂 Hvor mange personer er der til i tærten? 8-10?

  4. Vil prøve at lave kagen inden for den nærmeste fremtid, men jeg har dog et spørgsmål. Kan marengsen komme ind i ovnen og hvor mange grader/minutter, skal den have? ??

  5. Hej Ditte.
    Du er simpelthen så dygtig, og elsker at følge dig på din side her samt i bagedysten.
    Når du skriver, hvilke grader den skal stå på i ovnen, er det så varmluft eller almindelig? Venlig hilsen Mia 😀

  6. Hej Ditte. Du er simpelthen så dygtig! Elsker at følge dig her på din side og i bagedysten. Når du siger den skal stå på X grader i ovnen, er det så varmluft eller almindelig?
    Venlig hilsen Mia 😀

  7. Hej Ditte.
    Mums – den ser god ud! Jeg vil gerne lave denne tærte på søndag, men vil lige forhøre mig om, hvor lang tid det tager? 🙂

  8. Hej Ditte,
    Tror du det er muligt at bage mørdej og citroncremen dagen før den skal serveres og så bare lave marengs på dagen? Eller bliver den bedst hvis den bages på dagen?
    Mvh Camilla 🙂

  9. Hej Ditte,

    Jeg skal bage citron tærten til en polterabend på lørdag. Kan jeg mon piske marengs, putte det i en sprøjtepose og tage den med på tur, i køle taske også sprøjte marengs på lige inden vi skal spise den? Er bange for om marengsen bliver for sej og gå i stykker, hvis jeg laver det om morgenen… Hvad ville du gøre?
    Vh Lise

    1. Jeg ville klart anbefale, at lave den om morgen og brænde den hjemmefra.. Er vange for marengsen bliver kedelig i posen. Så heller den er lidt flad på kagen, end den ikke kan komme på kagen?

  10. Kære Ditte, jeg regner med at lave denne kage til familiebesøg næste lørdag. Kan jeg bage kagen med citroncreme fredag og så sprøjte marengs på lørdag? Og kan overskydende mørdej fryses?

    Venlig hilsen

    Mia.

  11. Hej Ditte
    Nu spørger jeg måske dumt, men kan man lave denne uden blåbær? Jeg skal have gæster på lørdag, og der er en deriblandt som ikke kan fordrage blåbær, men jeg VIL bruge denne her opskrift ?

    1. Det er ikke dumt, men ja det kan du i hvert fald – kun fordi jeg synes blåbær klæder den ellers så traditionelle citrontærte. 🙂

  12. Hej Ditte. Jeg vil forsøge mig med denne imorgen (hold kæft den ser lækker ud!!!), men jeg har lige et par spørgsmål jeg håber du kan svare på –
    1. Hvad betyder det præcist at marengsen skal piskes ”sej”?
    2. De andre gange jeg har pisket marengs med sukker istedet for flormelis, har jeg haft svært ved at undgå sådan en sukkerkornsfornemmelse i marengsen. Hvordan undgår man dette?
    3. Hvis jeg laver selve tærten omkring kl 12, og den først skal spises kl 20-21 ca., vil du så anbefale at komme marengsen på senere, eller er det samme resultat hvis jeg gør det om formiddagen, og så stiller den på køl? Vil helst opnå det bedst mulige resultat 🙂

    1. Hej 🙂
      Tusind tak – den smager virkelig også fantastisk!
      1) Den skal piskes længe, til en sej og meget fast marengs. Som danner gode toppe/spor efter piskning.
      2) Den skal piskes lidt længere vil jeg sige. Også kan det muligvis være dit piskeris ikke kommer helt ned i bunden og får al sukkeret pisket med hele tiden.
      3) Vil anbefale, at marengens laves og først kommes på om aften, hvor kagen skal nydes, ellers kan den godt blive lidt flad.
      Kh Ditte
      😀

  13. Hej😊. Kan citrontærten holde sig i køleskabet i ca 2 døgn-uden marengs? Skal nemlig i byen og vil servere denne basse dagen efter når jeg får gæster. Men logistikken hænger lidt????????????

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.

Instagram