Fransk citrontærte med blåbær
4. september 2015

Fransk citrontærte med blåbær

8-10 personer

Ingredienser

Mørdej

300 g hvedemel
100 g flormelis
150 g smør, blødt
1 æg, str. M/L

Citroncreme med blåbær

2 håndfulde blåbær, friske
2 æg, str. M/L
1-2 dl piskefløde
½ tsk majsstivelse
3 citroner, saften heraf
2 citroner, saften heraf
100 g lyst rørsukker
1 vaniljestang, kornene heraf

Marengs

100 g past. æggehvider
90 g lyst rørsukker
1 knsp. havsalt

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mørdej

Sigt mel og flormelis i en stor skål, og smuldr smørret heri mellem hænderne til det ligner revet ost. Ælt ægget ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og på køl i 30 minutter. Herefter rulles dejen ud – ca. 2 mm i tykkelsen og kom den ned i en formen. Jeg brugte en firkantet form, men en rund kan bestemt også bruges.

Tærten bages ved 200 garder varmluft i 10-12 minutter – den skal være let gylden. Tærten skal køles ned til stuetemperatur inden citroncremen kommes på.

2
Citroncreme med blåbær

Alle ingredienser piskes sammen undtagen blåbærne, og hældes på ovenpå den afkølede tærtebund. Drop blåbærerne ned og bag tærten yderligere i 35-40 minutter ved 170 grader varmluft. Den skal give efter ved et let tryk og være gylden. Tærten køles helt ned imens marengsen laves.

3
Marengs

Pisk æggehviderne lidt inden sukkeret piskes i, og pisk nu marengsen sej. Til sidst piskes havsalten i. Marengsen kommes på sprøjtepose med en stjernetyl og herefter kan du gøre som du ønsker. Men tag et kig på min video og prøv teknikken – det bliver så fint.

En ægte klassiker: Fransk citrontærte

Jeg har lavet en lille video, hvor jeg viser sprøjteteknikken bag mit marengslåg – se den her:

En ægte klassiker, hvis du spørger mig! Jeg er fuldstændig forelsket i kombinationen af den sprøde mørdej-bund, den syrlige citroncreme med et tvist at blåbær og den lækre luftige marengs. Man ser ofte disse franske citrontærter med små dutter af marengs, men jeg har prøvet at tænke lidt anderledes og lavet en frikantet citrontærte med et flettet marengslåg som sprøjteteknik. I vil hurtigt opdage, at jeg er pjattet med sprøjteteknik! 🙂

Fransk citrontærte med blåbær – ja alene af den grund, at blåbær er et skævt tvist og blåbær er i sæson nu her. Så det skulle prøves, og man må bare sige det klær virkelig tærten!

Hvis du ikke har en firkantet tærteform, kan du sagtens bruge en klassisk rund tærteform og stadig bruge samme sprøjteteknik. Jeg havde bare lyst til at prøve noget andet, men det skal ikke afholde dig fra at kaste dig ud i den!

Fransk citrontærte med brændt marengs med blomsterpynt af Ditte Julie

GemGem