Cheesecake med citron og hvid chokolade

citron_cheesecake_8

Cheesecake med citron og hvid chokolade

12 pers.
sværhedsgrad: svær
arbejdstid: 3 timer
køletid: gerne natten over – mindst 4 timer
bagetid: ca. 10-12 min.

Nøddebund
50 g mandler
30 g hasselnødder
80 g hvedemel
1/2 tsk bagepulver
80 g lyst rørsukker
80 g blødt smør

Marengstoppe
2 æggehvider
75 g hvidt sukker
75 g flormelis
gul pulverfarve

Citroncreme
3 blade husblas
4 økologiske citroner, saften (ca. 2,5 dl)
160 g lyst rørsukker
1 æg, str M
60 g smør

Ostecreme med hvid chokolade
5 blade husblas
200 g hvid chokolade
1 polynesisk vaniljestang
120 g flormelis
400 g flødeost naturel
2 dl cremefraiche 18 %
4 dl piskefløde

Citrongelé
8 blade husblas
2 dl vand
2 dl sigtet citronsaft
200 g hvidt sukker
lidt gul pastafarve

I øvrigt
Hvid chokolade
guldstøv
friske (gule) blomster

Nøddebund: Hak mandler og hasselnødder fint til de minder om risgryn. Ælt dem sammen med de øvrige ingredienser til en ensartet dej. Pres dejen ud i en springform med en diameter på ca. 28 cm, så dejen dækker hele bunden. Det kan synes umuligt at presse den helt ud til kanten, men det kan godt lade sig gøre. Der skal ikke anvendes bagepapir eller smøres, da der er et højt indhold af smør i dejen.

Bag bunden ved 180 grader varmluft i 10-12 minutter. Lad den køle af i formen. Når bunden er kølet helt af skæres den forsigtigt fri langs kanten og løsnes fra springformen. Rengør springformen, læg et stykke kageplast ned langs springformens kant og kom nøddebunden tilbage i formen.

Marengstoppe: Mens bunden bager kan du forberede marengsen. Pisk æggehviderne skummende i en helt ren skål med helt rene piskeris. Tilsæt det hvide sukker lidt efter lidt mens der fortsat piskes. Når marengsen er sej og trækker tydelige toppe stopper du med at piske. Sigt flormelissen ned i massen og vend den forsigtigt sammen. Smør med en ren finger lidt gul pulverfarve på indersiden af en sprøjtepose. Kom marengsmassen i sprøjteposen med en lille glat tylle (diameter ca. 6-7 mm). Afsæt forskellige størrelser af marengstoppe samt lange baner af marengsstænger på en bageplade beklædt med et stykke bagepapir. Lad marengstoppene hvile i ca 20 min. inden de bages ved 100 grader i ca. 1 time. Tag dem dernæst ud af ovnen og lad dem køle. Anvendes til pynt på kagen, umiddelbart inden servering.

Citroncreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen og rør sammen. Kom det tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det ud i massen. Hæld citroncremen over nøddebunden og lad cremen sætte sig på køl over et par timer.

Ostecreme med hvid chokolade: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak i mellemtiden chokoladen og smelt den i en skål over vandbad ved middel varme. Når chokoladen er smeltet, tages skålen op – lad chokoladen svale, mens du tilbereder resten.

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule flormelis. Rør vaniljesukker, flormelis, flødeost og cremefraiche godt sammen i en dyb skål. Tilsæt den afkølede hvide chokolade og rør det hele godt sammen til en jævn creme.

Vrid husblassen for vand og smelt den over vandbad sammen med 1 dl piskefløde. Hæld dernæst husblassen i en tynd stråle ned i ostecremen, mens du hele tiden rører det hurtigt sammen for at undgå, at husblassen klumper. Pisk resten af fløden til en let skum og vend den sammen med ostecremen. Kom flødeostecremen i en sprøjtepose og fordel den i et jævnt lag henover citroncremen. Glat overfladen. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer.

Citrongelé: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kog i mellemtiden vand, citronsaft og sukker op. Når alt sukkeret er smeltet tages gryden af varmen. Opløs den udblødte husblas direkte i den lune citronlage. Farv citronlagen mere gul med lidt pastafarve. Lad citronlagen sætte sig til en tyktflydende gelé, hvorefter den fordeles henover kagens top. Sæt kagen på køl i mindst 1 time til geléen har sat sig helt. Skær dernæst kagen fri fra kageplast med en skarp kniv og placer kagen på et fint fad.

Pynt: Dekorér kagen henover midten med en blanding af marengs, hvid chokoladepynt, friske blomster, guldstøv osv. Lad kun fantasien sætte grænserne.

Se videoen her : KageMagi

citron_cheesecake
citron_cheesecake_5
citron_cheesecake_1citron_cheesecake_2
citron_cheesecake_6
citron_cheesecake_3
citron_cheesecake_8
citron_cheesecake_10

 

 

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (61)
 1. Super flot kage! I er en stor inspiration begge to, og det er godt at se, at I kan lide det, som I laver. Når man bager lagkager, hvor høj vil du så anbefale kantfolien til at være?
  Det kunne være fedt, hvis I/du ville lave en lagkage til årstiden, fx vinter- eller juletema 🙂

  1. Tusinde tak.. ? Det er svært at sige. Hver lagkage har sin højde.. Bruger altid den høje (10 cm) kageplastik. Det er bestemt noteret ??

 2. Hej Ditte 🙂
  Hvor er i dygtige… vil bare skrive, at hvis man laver dobbelt portion, så lav 2 kager… ikke en stor… min er nemlig blevet utrolig tung, så kagen kan ikke 100% holde formen 🙁

  1. Hej Signe
   Tusinde tak 🙂 Nej, det kan man ikke – opskriften passer til en “stor” kage, så ønsker man mere, skal den rigtig nok ud i to forme 🙂

 3. Hej Ditte:-)

  Jeg skal lave kagen til nytårsaften, og jeg glæder mig! Jeg har dog lige et spørgsmål: hvordan får du kagen af bunden af springformen/bagepapiret og over på et fad? Det er måske ikke så svært, som jeg tror?

  På forhånd tak, og tak for alle dine fine opskrifter!

 4. Hej Ditte. Smager den meget af hvid chokolade? Vi skal have gæster, og én af dem er ikke tosset med den hvide chokolade, så jeg er i tvivl om jeg skal lave kagen.

 5. Hej Ditte?
  Tusind tak for at du deler dit talent med alle os kagelovers?❤️
  Jeg går og overvejer at kaste mig ud i en cheesecake a la din her, og især citrongelén vil jeg rigtig gerne prøve? Jeg har lige et par spørgsmål: Er det muligt at lave kagen uden brug af kageplastik eller vil det blive umuligt at gøre den elegant hvis man dropper det? Og kan man benytte gul frugtfarve istedet for pastafarve? Vil det ødelægge konsistensen?

  1. Tusinde tak for de søde ord.! ?
   Du vil aldrig kunne få en flot kant på kagen uden kageplastik – det er uundværligt?.. Både ja og nej, for du skal bruge meget frugtfarve, og det ødelægger det lidt og det kan også have en ændres i forholdet til husblas..

 6. Tak for lækker opskrift samt video! Jeg har nu handlet samtlige special-produkter og udstyr til kagen, som skal laves næste fredag 🙂 Glæder mig. Kunne kun få Blomsterbergs 8 cm kageplast og ikke 10 cm, som jeg kan se, du bruger. Er dog nervøs for at bruge det her plast rigtigt, da jeg ikke har anvendt det før. Hvordan sikrer jeg mig mon, at det slutter helt til omkring nøddebunden? Vil der ikke altid være et lille bitte hul, hvor den første citronmasse vil kunne løbe ud? Håber mit spørgsmål giver mening. Bedste hilsner fra Lærke

  1. Selv tak Lærke.. Husk du først bruge kageplast efter kagen er bagt. Men det burde give helt sig selv, når du løsner springformen og kommer kageplast omkring og slutter kageplasten til. Hvis du har købt der “hårde” plast, så arbejder det nærmest af dig selv og med dig.. ? Held og lykke.

 7. Hej Ditte
  Den her kage er fantastisk og har lavet den 1 gang før tilbage i november, lige da du have udgivet opskriften 🙂
  Jeg skal nu lave 3 stk. til en barnedåb, og jeg ville lige have din mening. Syntes du jeg skal lave pynten den samme på alle 3 eller ville du lave dem forskellige? altså stille pynten anderledes eller noget? 🙂

  Tusind tak for din fantastiske side her, den er genial 😀 (P.S. Jeg troede squ du ville vinde 🙁

  1. Mange tak.!! ? Dejligt at høre.! Jeg synes du skal pynte kagerne ens, ville se hammer flot ud. Men gør som du føler for på dagen, når du står og bager, nu hvor bagerne er til en dåb.

 8. Hej Ditte

  Jeg er helt vilde med dine kager. Jeg ville bare lige spørge hvor mange dage kan man lave denne kage før den skal serveres?

  Vh. Josefine

   1. Hovsa..;-) Det er fordi jeg laver min egen bund pga. nøddeallergi. Nu har jeg lavet i en 18 cm, og lavet 2/3 af mængden. Tak for det hurtige svar 🙂

 9. Hej Ditte 🙂
  Når kagen skal på køl med gelen, hvordan skal man opbevare den i køleskabet? Skal den stå åben i køleskabet? (kommer den ikke til at smage af køleskab så?)

 10. Hej Ditte! Er igang med at lave denne smukke kage og den skal først spises imorgen aften. Hvor lang tid i forvejen tror du kan jeg pynte kagen og have den i køleskab uden marengsen bliver blød 🙂
  Tak for god inspiration!

 11. Hej Ditte! 🙂
  Først og fremmest super flot og lækkert kage!
  Jeg har lige et enkelt spørgsmål og det er om der kan anvendes mandelmel i stedet for hvedemel til nøddebunden? Da nogle af i min familie har gluten allergi.

   1. Der står i opskriften der ikke skal anvendes bagepapir, men på jeres video på youtube, ser det ud til, at der er bagepapir under nøddebunden. Er det en fordel at bruge bagepapir eller er det bedst uden? 🙂

 12. Hej Ditte! Super lækker opskrift!
  Har lige par spørgsmål, omkring denne lækre opskrift.
  Hvor mange personer beregner du 1 cheesecake til?
  Kan bundende laves i forvejen, og så fryses, inden man samler kagen?
  Hvis kagerne ikke bliver spist op, kan de så fryses?

  😀

  1. Hej Annabell. Tusinde tak!
   Vil sige kagen er til 12 personer. Jeg vil ikke anbefale dig at fryse bunden ned alene. Da den er hurtig og enkel at lave, så den kan sagtens laves dagen før og opbevares på køkkenbordet eller i køleskabet.
   Ja, du kan godt fryse hele kagen ned. Tø den op i køleskabet, når den skal nydes igen. 🙂

 13. Hej,
  Jeg har to spørgsmål:
  – I videoen siger i, at man ikke skal tage kagen ud af formen før den er samlet, men i opskriften står der kan kagen skal løses fra formen og rengøres?
  – Kan man uden videre skifte alt citronen ud med appelsinsaft i stedet for?
  – kan man godt lave bunden og den første gele 2 dage før, også resten 1 dag før den skal spises?

 14. Hej,
  Jeg har tre spørgsmål:
  – I videoen siger i, at man ikke skal tage kagen ud af formen før den er samlet, men i opskriften står der kan kagen skal løses fra formen og rengøres?
  – Kan man uden videre skifte alt citronen ud med appelsinsaft i stedet for?
  – Kan man lave bunden og den første gele 2 dage før, og resten 1 dag før? i så fald, skal kagen dækkes til med noget?

  1. Hej,
   Vi viser i videoen, at man ikke behøver kage uden ud af formen, men du kan godt. Hvis du kan føre kageplast ned langs siden uden af løsne formen, så gør du bare det 🙂
   Du kan godt skifte citron ud med appelsin. Ja, det kan du sagtens – nej ikke nødvendigvis.
   Kh Ditte

 15. Hej Ditte. Jeg har kastet mig ud i og lave denne lækre kage men bliver lidt i tvivl omkring citroncremen. I “opskriften” står der 4 citron men i beskrivelsen står der fra kun en enkelt citron? ?

 16. Hej Ditte

  Jeg har lavet den og den blev så god! Men! Jeg havde ikke fået den rigtige konsistens af citroncremen, når man tog et stykke rutsjede ostecremen ovenpå citroncremen 🙁 Hvor tænker du jeg har gjort noget forkert?

  1. Det er virkelig svært at svare det, for hvert element skal sætte sig. Ostecremen skal hældes ovenpå citroncremen, også skal den sætte sig.
   Det er meget svært at svare på 🙂

 17. Hej Ditte

  Jeg har lavet denne kage før og den var så god. Jeg skal lave en cheesecake til min partners fødselsdag og han vil meget gerne have den med hindbær. Jeg tænker derfor om jeg kunne benytte denne opskrift igen og lave en limecreme og i stedet for citroncreme og så i stedet for citrongele lave en hindbærgele. Jeg overvejer dog blot om der muligvis skal mindre husblas i da en hindbær sirup nok er mere stiv en citron?
  Mvh. Charlotte

 18. Hej Ditte

  Jeg er i gang med denne kage, men var ret uheldig med nøddebunden – den sad simpelthen fuldstændig fast til springformen, så jeg måtte opløse den og smide den ud. Bruger nu i stedet for kiksebund – lidt ærgerligt, men forhåbentligt bliver det godt alligevel! MEn har du en idé om, hvad der kan være gået galt? Synes jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke…

 19. Hej Ditte
  Jeg har før lavet denne med godt resultat. Vil gerne lave en med mørk chokolade og appelsen i stedet. Tror du bare, at jeg kan udskifte i samme mængder?
  PS: skal bage i aften, da den skal spises til dessert i morgen efter anden 🙂

  1. Undskyld det sene svar!!
   Fik du bagt? Men nej mørk chokolade kan ikke skiftes ud som med hvid chokolade.

 20. Hej,

  Virkelig en god opkrift med dejlig frisk i smagen , Jeg lavede den i forgårs med alm. røresukker til familien og de alle roste den, så kan kun anbefale din opskrift. 🙂

 21. Hej Ditte Kan hvis chokolade skiftes ud med jordbær? tænker ca 200-250g så det bliver en jordbær ostecreme? og skal jeg ændre på andre mængder i så fald? husblas evt? Mange tak

 22. Hej Ditte, jeg har to spørgsmål.
  Kan jeg godt lave bunden og citroncremen dagen før og så bare have den på køl?
  Når du siger køl mener du så fryseren eller køleskabet?
  mvh Anna

  1. Ja, cremen skal gerne sætte sig på bunden natten over, så det vil være ideelt at gøre det. Og det er nok at have den på køl 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.