Minnie Mousse lagkage

Minnie_mousse_lagkageKarla bliver 2 år på onsdag den 4. november, og i weekenden blev hun fejret af familien. Som allerede planlagt til fødselsdagstemaet i Den Store Bagedyst (program 2), var mit fødselsdagtema var tilegnet Karlas 2 år. Så Minnie Mousse festen fortsatte, og blev til en virkelig fest. Karla var meget begejstret for temaet, og havde virkelig en fest over farverne, kagen og pynten. Men mest af alt, havde hun en dejlig dag og hyggede sig virkelig med at pakke gaverne op. Det er første år hun virkelig forstår det og selv kunne pakke gaverne op og hun var simpelthen så god til at vise glæde ved hver og en gave (ja, moren var stolt!)

Pynten er lavet af mig selv, idet jeg ikke er så meget til Disney’s pynt, så derfor har jeg fundet det meste af pynten i Norge ved congratulations, og de sidste ting, som pap og bånd er købt i Panduro Hobby.
minnie_mousse Minnie_mousse1

Jeg har prøvet at lave en billedevisning af selve kage processen, som efterspurgt. (giv endelig en melding på det)

Minnie Mousse lagkage med vaniliecreme, mandelsplitter og skovbærmousse:
ca. 20 personer.

Lagkagebunde:
2 gode vaniljestænger
350 g lyst rørsukker
6 æg
140 g hvedemel
140 g kartoffelmel
2 tsk. bagpulver
100 g fint hakket mandler

Flæk vaniljestængerne på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud af. Mas dem sammen med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, sukker og æg i en røreskål og pisk det til en luftig æggesnaps. Mel, kartoffelmel og bagepulver sigtes i æggesnapsen, og de fint hakkede mandler vendes forsigtigt i dejen. Bag bundende i to forme (den ene form er en halvkugle-form, da dette skal være Minnies hoved), og den anden i en springform ca. 24-26 ca, i diameter på 180 grader varmluft i ca. 30-40 min. Lad dem køle i formene. Når bundene er afkølet deles bundende i 3 lige store bunde.

Vaniljecreme med mandelsplitter:
7 dl sødmælk
2 gode vaniljestænger
7 spsk lyst rørsukker
70 g majsstivelse
7 past. æggeblommer
2 dl fløde
70 g mandelsplitter

Kom 2 dl af sødmælken i en skål sammen med vanilje, sukker og majsstivelse og pisk det godt sammen. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen. I en gryde varmes resten af sødmælken op til kogepunktet, og hældes sammen med æggeblandingen. Kom herefter det hele tilbage i gryden og kog op. Pisk godt hele tiden – til cremen tykner, og majsstivelsen er ”kogt ud”.
Kom cremen i en pose og kom den på køl. Når cremen er helt kold, piskes den op med en håndmixer, herefter piskes fløden til flødeskum, og vendes forsigtig i cremen og til sidst mandelsplitterne.
Den er nu klar til at komme på kagen.

Skovbærmousse med friske hindbær:
2 bakker friske hindbær
6 blade husblas
600 g bær symfoni
1,5 øko citron, skal + saften
6 spsk lyst rørsukker
1,5 vaniljestang
6 dl fløde

Læg husblas i blød i koldt vand. Bær, vanilje, citronskal og saft og sukker kommes op i en gryde og kog bærkompotten under låg i ca. 10 min. Sigt bærkompotten, du skal kun bruge saften. Smelt husblassen i den varme bærsaft, og lad det køle lidt ned. Pisk fløden til flødeskum, og vend forsigtig flødeskummen i bærsaften. De friske hindbær placeres direkte på lagkagebunden (læs “Samling”).

smørcreme:
500 g blødt smør
1 kg flormelis
0,5 dl sødmælk
1 spsk citronsaft
Pink pastafarve

Smørret piskes luftigt. Flormelis, sødmælk og citronsaft piskes sammen med smørret. Del smørcremen i 3 skåle, og farv dem i 3 forskellige farver rosa/pink. Kom cremen i en sprøjtepose med en stjernetyl (Wilton M1), og lav rosetter på kagen (se billede længere nede).

Fondant (x 3 positioner):
15 Haribo skumfiduser
1 spsk. rapsolie
1 spsk. citronsaft
300-400 g flormelis
Sort og pink pastafarve
Evt. kokospalmin, til hænderne, så det ikke klister så meget.

Først laver du en position som skal indfarves i sort, og derefter en i lyserød og til sidst hvid. Når fondant indfarves, bliver det langt flottere end at farve den færdige hvide fondant. Særligt den sorte!

Kom skumfiduserne, olie og citronsaft i en skål, og smelt det  i microbølgeovnen. Når den er homogen og smeltet sammen, tilsættes farven som ønsket. Herefter kommes så meget af flormelissen og i skålen. Når du ikke kan røre mere med en ske, hæles det ud på bordet, og du ælter nu fondanten glat og smidig. Kom den færdige fondant i en pose – tæt lukket og på køl i ca. 15-30 min. Gentag processen med lyserød og den sidste position skal ikke farves, da den gerne må være helt hvid.

Samling:
Springformen regngøres og beklædes med kageplastik, og halvkugleformen beklædes med film. Bundene er delt i 3, og der placeres en bund først, også vaniljecreme. Endnu en bund placeres, og hindbærene placeres på bundene, hvorefter skovbærmoussen hældes ud over, en god ide er, at komme lidt ad moussen i en sprøjtepose og sprøjt over/imellem bærene, så der ikke dannes luft mellem hindbær og moussen. Afslut med en bund, og stil kagerne på køl i ca. 3 timer – meget gerne natten over eller dagen i forvejen. Sprøjt rosetter på den store kage, når den har sat sig, og beklæd den lille kage (hoved) med den sorte fondant, og lav Minnies ører og en sløjfe.

Billeder af opbygningen:
Bundene:
lagkage_minnie_mousseIMG_1915-compressed
Vaniljecremen:
IMG_1916-compressed

IMG_1917-compressed
IMG_1918-compressed
IMG_1919-compressed
Opbygning af hoved:
IMG_1920-compressed - Kopi
IMG_1921-compressed - Kopi
IMG_1925-compressed
IMG_1932-compressed
IMG_1935-compressed
IMG_1936-compressed
Opbygning af kroppen:
IMG_1922-compressed - Kopi
IMG_1923-compressed
IMG_1924-compressed
IMG_1927-compressed
IMG_1928-compressed
IMG_1930-compressed
IMG_1938-compressed
IMG_1939-compressed
IMG_1940-compressed
IMG_1942-compressed
IMG_1941-compressed
IMG_1943-compressed
IMG_1944-compressed
IMG_1945-compressed

Lidt stemningens billeder fra dagen:
IMG_1946-compressed Minnie_mousse1 IMG_1950-compressed IMG_1959-compressed IMG_1969-compressed IMG_1983-compressed IMG_2007

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (31)
 1. Kære Ditte.

  TAK for endnu en skøn kage – og med en masse “samling-af-kage” billeder.
  Jeg kastede mig ud i din bær-lagkage til min datters 4-års fødselsdag og lavede smørcreme’s roser som pynt. Det var en FEST og kagen smagte FANTASTISK. Jeg var dog ikke heltttt gode venner med den hvide chokolade creme – den var tynd og stak lidt af – men næste gang så komme denne creme bare midt i kagen, så løber den vel ingen steder.

  Lige et spørgsmål – hvorfor bruger du kun saften fra bærkompotten? Jeg kunne ikke få mig selv til at kasserer alle mine brombær og kun bruge saften, så hele baduljen røg i. Hvad er dine tanker bag?

  Knus fra Maria

  1. Tusinde tak ??? Gør mig virkelig glad at høre!
   Jeg bruger kun saften idet det giver en mere ensartet mousse og personligt bryder jeg mig ikke de små korn hindbær og andre bær har, når jeg laver mousser ???

 2. Hej Ditte 🙂
  Den er virkelig fin, din kage.
  Jeg har to spørgsmål til dig, som jeg håber du vil svare på. 🙂
  Jeg skal lave en barnedåbskage eller mange. Og ville høre om du tror der er mulighed for at bruge mandelmel i bunden i stedet for hvedemel? Så den bliver glutenfri.. Og om du tror det ville smage godt med 3 slags mousser/cremer. Altså vaniljecreme, skovbærmousse og så en nougat/chokolade eller lign.
  Mange hilsener Caroline
  (PS. Det var helt klart dig, der skulle have vundet DSB15)

  1. Tusinde tak for de fine ord.!
   Årh den er svær, men umiddelbart vil jeg sige ja, dog for du ikke samme luftighed i bundene, så måske du skal bage hver bund for sig istedet for at dele kagen i 3 til sidst???. Vil faktisk sige nej til mere indhold. Den er så syrlig og fed på samme tid, naturligvis efter min smag. Men ville ikke anbefale nougat – måske chokolade. ?

   1. Tusinde tak for dine svar 🙂 Jeg må vist bare prøve mig frem med mandelmelet og evt lidt chokolade.
    Hvis jeg prøver at bage bundene af 3 omgange, hvor lang tid ville du så give dem i ovnen?
    Mange spørgsmål fra en knapt så god bager ???

    1. Årh du må nok mærke efter og holde øje med dem, og prøve dig frem. Mit bud er alt fra 10-15 min .?!?

 3. Hej Ditte

  Super flot kage. Tænker at lave noget a la dette til barnedåb.
  Men lige et spørgsmål:
  Hvis jeg pynter med smørcremen kan den så holde til næste dag i køleskabet? Tænker jeg ikke vil stresse ved at lave den om morgenen inden kirken nemlig 🙂
  Kh Pernille

 4. Hej Ditte.
  Tusind tak for en rigtig inspirerende hjemmeside – og bare et sindssyg inspirerende dig.
  Jeg er gået i gang med din Minnie mousse kage 🙂 (uhhmm)
  Jeg ville bare lige høre om, hvorfor du bruger rørsukker og fx ikke alm. hvid sukker? – ved ikke om det gør nogen forskel at bruge det ene eller andet?

  Mvh. Dorthe Thisgaard

  1. Tusinde tusinde tak !! For mig er det smagen, kan rigtig godt lidt smagen, men om det er det ene eller det andet ændre ikke noget 🙂

 5. Håber at jeg tør kaste mig over denne kage en dag – super flot:-) Er halvkugleformen også fra Wilson eller hvor finder jeg den henne? Tak for udførlig beskrivelse, så selv en ikke-bagekyndig kan finde ud af det (håber jeg):-)

 6. Hej Ditte.

  Hvordan får jeg ørerne til at sidde uden de klasker sammen til 2 triste hundeøre ?
  Og det samme med sløjfen. Hvordan fæstnes den og får ordentlig fylde uden at slaske sammen ?

  Kh Natasja

  1. Jeg kommer små pinde i mine ører, og køkkenrulle i min sløjfe, så den holder indtil fondanten har sat sig. Sætter sløjfen fast med lidt vand. ?

 7. Hej Ditte.
  Jeg lavede kagen til min datters fødselsdag og har nu fået bestilling på en til en barnedåb.
  Jeg havde lidt udfordringer med vaniljecremen – den var meget blød – kan lidt mere majsstivelse hjælpe på det? ?
  Derudover skildte min mousse første gang – det har vel noget med temperatur forskelle at gøre, ikke?
  På forhånd tusind tak for svar.
  Mvh Karin

  1. Hej Karin
   Vaniljecremen skal koges godt ud efter majsstivelsen er kommet i, så den kan stivne. Også skal den være helt kold inden den piskes op. Vil ikke anbefale dig at komme mere majsstivelse i, men du kan tilføje 1-1,5 blad husblas. ?
   Moussen kan være skilt af gange grunde, men temperatur og en for hårdt pisket flødeskum er være grunden til det?

 8. Super flot kage. Lige lidt spørgsmål:
  Kan smørcremen laves dagen før? Hvis ja, hvordan skal den opbevares?
  Hvor stor er din tyl? Jeg har en på 18 mm – bliver den for stor?

  På forhånd tak ?

  1. Tak ? Nej, smørcremen kan ikke laves dagen før – desværre. Min tyl er en helt klassisk M1 fra Wilton. Har ikke målt den?

 9. Kære Ditte,
  Så er jeg på den igen. Nu til Josephines 2 års fødselsdag om et par uger, og denne skal selvfølgelig laves. Har lige et par spørgsmål.

  1. Er det en 24 eller 26 cm springform du har brugt, for man kan jo få begge str. 🙂

  2. Når bundene er afkølet deles bundende i 3 lige store bunde – gælder det både halvkuglen der skal deles i 3 og den store kage?

  3. 160 g past. æggeblommer – hvor mange past. æggeblommer er det? De kommer jo af 2 stk. i hvert bær!

  4. De pinde du stikker i hovedkagen, hvilke slags pinde er det? Og når du så sætter hovedet på, har hovedet så et underlag eller er det bare direkte på hovedkagen?

  KH Christina

  1. Hej Christina,

   1) Jeg brugte vidst en 24 cm form.
   2) Jep begge 🙂
   3) Årh, det kan jeg ikke huske, men der står på æsken, hvor mange gram en æske på 8 indeholder.
   4) Hoved står på en lille papbund, som passer i omkrings med kagehoved.

   Rigtig god bagning 🙂

 10. 1000 1000 tak søde Ditte for svar.
  Lige et enkelt spørgsmål mere 🙂
  vedr. spørgsmål 4

  De pinde du stikker i hovedkagen, hvilke slags pinde er det? og hvor købes de?
  Og hvor køber jeg det slags pap du har brugt til under kuglen inden den sættes på hovedkagen?

  KH Christina

 11. Kære Ditte,
  Ved du har mega travlt men håber alligevel at du lige vil svare på ovenstående spørgsmål:)
  Kh Christina

 12. Ved du hvad diameteren er på din halvkugle form? (bare ca.) Og hvor meget dej skal der ca. fyldes i hvert form? Er det bare 50/50 😊 Efter at have genset alt for mange afsnit den store bagedyst kunne jeg simpelthen ikke undgå at blive forelsket i denne fine kage endnu engang!

  1. Mener det står beskrevet i opskriften. Men ikke 50/50, da kagen er langt større end det lille “hoved” halvkugleformen.
   Fyld halvkugleformen først og herefter kagen 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.