Sommerlagkage med hvid chokolademousse og bærmousse

sommerlagkage_Ditte_Julie_jensen

Lækker sommerlagkage med masser af hvid chokolade og bær. Lavede denne sommerlagkage til en veninde, som skulle fejre sin fødselsdag.

Sommerlagkage med hvid chokolademousse og bærmousse
Til 20 personer

(TIP; Start med den hvide chokolademousse, da den skal stå længe på køl)

Blondie – bund
140 g smør
140 g god hvid chokolade
3 æg, str. S/M
75 g lyst rørsukker
60 g hvedemel
En knivspids salt

Smelt smør og hvid chokolade sammen i en tykbundet gryde. Pisk æggene og sukker lyst og luftigt. Vend forsigtigt smørblandingen i æggesnapsen og sigt herefter mel og salt i, og vend det forsigtigt sammen. Hæld dejen op i en springform (28 cm i diameter) beklædt med bagepapir og bag bunden ved 180 garder varmluft i ca. 25-30 min. Lad bunden køle helt af. Befri bunden fra springformen og rengør formen. Kom bunden tilbage i springformen, som fores langs kanten med kageplast.

Hvid chokolademousse
3 blade husblas
250 g hvid chokolade
6 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den meget varme fløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen, og sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader). Pisk chokolademousse luftig med en elpisker og hæld moussen ud over bunden. Stil kagen på køl imens du forbereder bær symfoni-moussen.

Bær symfoni-mousse
4 blade husblas
1 vaniljestang
4 spsk lyst rørsukker
400 g frosne bærsymfoni
1 økologisk citron, saft og skal
4 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, bær, fintrevet citronskal og citronsaft op i en lille gryde i ca. 10 min. Tag det af varmen. Sigt lagen, så du kun har bærsaften tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme bærsaft og lad det svale, til det er lunt. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskummet sammen med bærsaften (gerne over 3 omgange). Hæld moussen ud over kagen, og stil kagen tilbage på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Pynt
Friske hindbær, jordbær og blåbær
Spiselige blomster, evt. roser
Lidt guldstøv fra Mill & Mortar

Kagen befries for kageplast og springform, og placceres på et ønsket fad. Dekorer af med lidt pynt.

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (112)
 1. Hej Ditte,

  To spørgsmål:
  1) Den hvide chokolademousse er jo utroligt enkel at lave – kan man lave den lige så enkelt med almindelig, mørk chokolade?
  2) Når du skriver “bærsymfoni”, betyder det så bare blandede bær?

  Jeg glæder mig til at bage kagen 😀

  1. 1) nej det kan du desværre ikke ? 2) ja, køber en pose bærsymfoni/skovbær (blandet bær) ?

 2. Hej Ditte
  Hvordan sikre du dig at de to mousser ikke blader sammen når du hælder bær moussen over?

 3. Hej Ditte
  Har et spørgsmål angående chokoladebunden! I opskriften er det med hvid chokolade og på billederne har kagen en mørk chokolade bund. Er opskriften på bunden præcis den samme uanset om man vælger hvid eller mørk chokolade?

  1. Nej, det er hvid chokolade der er i bunden. Bunden kan godt blive lidt mørk under bagning?

 4. Hej Ditte. Jeg læste lige opskriften. Bunden? Der står hvid chokolade. Men er det ikke mørk du mener da bunden er brun? ☺️

 5. Hej Ditte!
  Du skriver, at man skal varme fløden op til kogepunktet. Har prøvet at søge på nettet, men har haft svært ved at finde en specifik værdi. Hvad er kogepunket for fløde?
  Maria ?

  1. Lige inden den koger. Fløden må helst ikke koge. Fløden skal varmes nok op til, at den kan smelte chokoladen ?

 6. Hej Ditte!
  Elsker at besøge din side og følge dig på instagram – alle dine kager er så fantastisk flotte og inspirerende. De tager sig altid så flotte ud. Der er længe noget jeg har gået og spekuleret over mht. de flotte skarpe kanter dine kager altid har. Jeg er klar over at du forer kanten af springformen med kageplast. Mit spørgsmål er netop vedr. dette. Når jeg bager en manhattan cheesecake er jeg altid ærgerlig over at kanten ikke står skarpt men at man ane hvor bagepapiret har været i springformen. Kan man bruge en form for kageplast ved bagning af kager eller hvad stiller man op? Håber du kan give et evt råd 🙂 på forhånd mange tak.

  1. Hej Pernille?
   Tusinde tak for de rosende ord! Gør mig virkelig glad? Dejligt at vide, at nogle er glade for siden og følger med???
   En sådan bagt cheesecake kan ikke gøres lige så skarp, som når man støber i forme med kageplast. Det jeg gør ; klipper et stykke bagepapir til bunden af springformen og spænder fast, derefter klipper jeg et passende stykke bagepapir (så det ligner kageplast) til kanten af springformen. Dette giver et flottere resultat. Håber du kan bruge det???

   1. Tusind tak for dit svar! Det vil jeg helt sikkert forsøge mig med! Det må prøves! Tak! 🙂

   2. Hej,

    Har lavet kagen, smagen er smuk og balanceret men farven på mousse kunne jeg godt tænke mig at få mere rød som på dit billede. Med bærsymfoni bliver den markant mere lilla og matcher ikke helt så fantastisk med bær og roser. Er der en måde man kan pifte farven op på?

 7. Hej Ditte 🙂
  Kan man skifte den hvide chokolade i kagebunden ud med mørk chokolade og lave den på samme måde ?

 8. Hej Ditte,
  Kan man bage kagen om morgenen dagen før eller hvor længe kan den holde sig?
  Hvis den kan holde sig, vil du så opbevare den i køleskabet og tage den ud lidt tid inden den skal serveres?
  Glæder mig til at prøve at lave den, den ser LÆKKER ud! 🙂

  1. Du kan sagtens lave kagen 1-2 dage i forvejen? Blot pynte med friske frugter på dagen, hvor den skal spises. ? Jeg ville ikke tage den ud før den skal nydes?.. Rigtig god fornøjelse!

 9. Hej søde Ditte.
  Du er virkelig fantastisk god til at bage, og til at lære fra dig – virkelig inspirerende at følge med på din side og på kagemagi..
  Har lige et spørgsmål, hvis jeg intet kageplast har – hvad gør jeg så? Hvor kan jeg evt købe det? – eller er der et alternativ i stedet?:)

  1. Tusinde tak for de søde ord!! Varmer virkelig ??? Kageplast kan købes på nettet. Alternativt kan bruge bagepapir, som du har klippet til.. ?

 10. Hej Ditte,
  Jeg skal forsøge mig med et par af dine mousser i en kage imorgen. En af dem er din hvide chokolademousse fra denne opskrift. Dog ville jeg gerne lave den med mælkechokolade istedet. Kan jeg bare skifte ud i lige mængde, eller skal opskriften justeres? Hvis ja, hvordan? 🙂
  Tak på forhånd!

  1. Hej Christina.
   Nej, det kan du ikke. Da der er forskel på kakao indehold på hvid- og mælkechokolade. ?

    1. Nej, desværre – fremgangsmåde er også en anden, hvis jeg skulle lave en mælkechokolademousse ?..

 11. Kan man godt lave den hvide chokolademousse og bunden en dag og så næst dag lave skovbærmoussen og så tredje dag spise den.
  Håber ikke det blev et forvirrende spørgsmål??

  1. Du kan godt bage bunden og lave den hvide chokolademousse (ikke piske den op), 2 dage i forvejen, dagen før, piske den hvide chokolademousse op, samle kagen og lave skovbærmoussen mv. ?

 12. Hej ditte! super lækker opskrift om jeg gerne vil give mig i kast med. Jeg har dog lige et spørgsmål 🙂
  Kan man risikere at de to mousser blander sig sammen når man hælder bærmoussen på?
  Altså om man kan risikere at bærmoussen “siver” ned i den hvide chokolademousse? 🙂

  Hilsen Emilie :*

  1. Hej Emilie. Nej, hvis du følger opskriften, og stiller kagen på køl imellem, så den hvid mousse lige sætter sig en smule, så burde det ikke ske? Rigtig god bagning! ?

 13. Hej Ditte 🙂
  Jeg har i et tidligere opslag, fra dig, læst, at du altid gemmer resterne af dine mousser og evt. laver til bomber, og opbevarer dem i fryseren 😀 Jeg kan simpelthen ikke finde nogen steder om det er muligt at fryse hvid chokolademousse?

  Du er en fantastisk inspiration! 🙂

 14. Hej Ditte
  Stor ros til dine smukke kager ?
  Du bruger udtrykket “svale” i forbindelse med bærmoussen, og det ved jeg ikkerigtig hvad betyder ?

  1. Tusinde tak 🙂
   Svale er; at lade det køle ved stuetemperatur en anelse. Det skal stadig være lunt, men ikke vamrt og ej heller for koldt. Håber det virker mening.

 15. Hej Ditte.
  Jeg har nu lavet den hvide chokolademousse to gange og ingen af dem vil stivne .. Har gjort som anvist i opskriften – men har du en idé om, hvad der kan være gået galt? 🙂

  1. Hmm… Det lyder meget underligt. For cremen er meget fyldende, også skal den stå på køl i mindst 3 timer, til den bliver fast og helt kold, så skal den piskes op til en god “mayo” konsistens. Så kan kommer ikke til at stivne, men mere sætte sig. Pas på din fløde ikke er kogende, når den rør sammen med chokoladen. ?

   1. Hvis fløden lige ved og næsten kogte – kan den så stadig lykkes at sætte sig med lang tid på køl eller er det så gået i vasken?

 16. Hej

  Virkelig lækker kage, som jeg nu har prøvebagt. Jeg har dog to spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med.

  Kan hele kagen fryses ned efter den er samlet, før den er pyntet? Min prøvekage kom til at svede på en kort halvtimes køretur, og jeg skal transportere den to timer væk til den store dag. Vejret kan dårligt blive for lækkert, men lige til transport af kager er det måske ikke helt godt. Desuden ville det hjælpe godt på planlægningen 🙂

  Skulle der være noget til hinder for at tilføje en ekstra bund? Jeg syntes ikke min prøvekage fik den højde jeg ønskede, og prøvede med ekstra mousse. Det blev bare lige rigeligt kvalm for mig, så vil hellere tilføje en ekstra bund som top. Men kan mousserne bære det?

  1. Hej Astrid?
   Kagen burde ikke svede så hurtigt, måske efter flere timer ude. Måske din flødeskum er pisket for hårdt, så den afgiver væske og ikke binder sig lige så godt til bærsaften. Men hav den evt i formen under transporten. Jeg tør ikke sige om den bliver god eller dårlig af at fryse den, men lige umiddelbart tænker jeg, at den godt kan fryses? Du kan tilføje en bund mellem hvid mousse og bærmousse. Men kun du bestemmer ?

    1. Hej
     Da du frøs den, lod du den være i formen. Jeg skal bruge den til barnedåb og bruge 3-4 stk. Så jeg når det ikke dagen før. Planlægger det et par uger før. Tror du det er en mulighed.

     1. Ja, jeg sætter altid kager “friskt” på frys, hvis de skal opbevares der. Også tør jeg dem langsomt op i køleskabet, og befrier dem først af formen derefter.

 17. Hej Ditte
  Jeg bagte i går bunden, men den er blevet meget flad. Din bund ser flot høj ud, hvad kan der være gået galt? brugte en 28 cm springform.

  MVH. Pernille

  1. Årh ha, det kan være flere ting, at æg og sukker ikke er pisket luftigt nok, eller ovnen har været åbnet mange gange. Men den bliver ikke højere end en 1,5-2 cm vil jeg tro ?

 18. Kære Ditte,
  Tak for god inspiration. Kan man halvere opskriften på denne kage? Skal lave kage til to personer til bagedystenhygge men synes det er lidt i overkanten med en kage til tyve personer 🙂

 19. Hej Ditte.
  Sikke en flot kage.
  Kan jeg lave bunden og den hvide mouse som din opskrift, men lave den røde som bomber ovenpå den hvide?
  Håber du forstår
  Mie

 20. Hej Ditte,
  Jeg vil gerne potionsanrette kagen og tænkte derfor om man kunne fryse den og derefter skære den ud i stykker, for at undgå at “tvære” i den? Eller har du en idé der er bedre? Vil helst undgå at skulle lave dem i hver sin lille form. 🙂

  1. Selv tak – og TAK 🙂
   Ja, og nej, bunden vil muligvis ikke blive så pæn igenne glaze, men ellers kan du støbe kagen i den sidste mousse, så kanten bliver flot 🙂

 21. Hej, jeg har lavet en kæmpe bommert! Jeg har lavet en kage med browniebund, chokolademousse, vaniljebund og så denne bærmousse på toppen. Jeg har brugt 550g bær, 5,5 dl fløde men kun 4 blade husblas!!!! 2/3 af moussen er kommet på kagen og den resterende 1/3 har jeg gemt.
  Tror du der er nogen chance for at kagen har mulighed for at sætte sig? Den står i køleskabet nu og skal spises i morgen..

  1. Måske – men den vil nok være meget blød, og jeg tvivler på den vil holde. Den skulle have haft 5,5 blad husblas også. 🙂

 22. Hej Ditte 🙂
  Kagen ser vildt lækker ud! – Den må jeg prøve at lave. Men vil hører om, det er muligt, at bytte om på mousserne, så den hvide mousse kommer til at være det øverste lag?

  1. Desværre ikke, da den hvide chokolademousse er lidt for tung og smøre ud i forhold til bærmoussen.

 23. Jeg skal lave din hvid chokolademousse og bær symfonimoussen i en stor lagkage, som så skal betrækkes med fondant. Tror du der skal mere husblas i opskrifterne??
  Tak for nogle fantastiske opskrifter.
  Sommer hilsner fra Sandra

  1. Hej Sandra
   Årh det er svært at sige, men kagen skal i hvert fald afsluttes med en bund, hvis den skal have fondant omkring sig. Må indrømme jeg ikke arbejder med fondant – så 😀 Vil tro der skal mere husblas i 🙂
   Kh Ditte

   1. Det der med fondant er heller ikke min stil, men er blevet overtalt til at lave en kage til 100 personer til en barnedåb?? Har heldigvis hjælp, til fondanten!
    Vil prøve mig frem?Tak

 24. Hej.
  Jeg har lavet din hvis chokolademousse. Og efter jeg har pisket den, begyndte den at skille sig. Hvad skal jeg gøre?

 25. Kan jeg lægge en hindbærmousse direkte oven på en chokoladeganache eller skal der en bund imellem ? Hilsen Rita

 26. Glæder mig til at prøve kagen ser vildt lækker ud.
  Har lige 3 spørgsmål. 1. Bærende som bliver til overs efter kogning smider du dem ud. 2. Bliver bærmussen lige så rød som på billedet. Eller er der snydt med frugtfarve.
  3. Synes tit at min flødeskum skiller når jeg pisker den. Har du nogle gode råd.
  Mvh lonni

  1. Hej Lonni?
   1) ja – dem smider jeg ud. Al saften er taget ud af dem.
   2) ja, har ikke brugt frugtfarve.
   3) Din fløde skal altid være helt kold, når den piskes, også skal den ikke piske for voldsomt.
   ?

 27. Er det nemt at flytte den færdige kagen fra formen. Eller skal man støbe den direkte på sit kagefad.

 28. Kære Ditte, smuk kage! Min bund er blevet helt hård (som sten), hvordan skal bunden være i konsistens? Jeg kom til at udskifte hvid chokolade med mørk – kan det have noget med det at gøre? ? Håber du kan hjælpe! Vh Sarah

 29. Hej Ditte. Tak for en masse fantastisk inspiration til kagebagningen 🙂 Jeg glæder mig til at bage denne sommerlagkage, men da den er en del af et kagebord med cheesecakes, så kunne det være lækkert, hvis der kom en lille smule bid i kagen. Vil man kunne bytte blondie-bunden ud med en nøddebund (måske den fra Madam Blå) eller måske have begge bunde i kagen? Håber du har tid til at svare 🙂

 30. Hej Ditte
  Kan den hvide chokolademousse bruges til at opsmøre en kage for den overtrækkes med fondant? Og kan man evt. tilsætte jordbær af en eller anden art?
  Min søn har meget specifikt ønsket ‘hvid kage med jordbærcreme’ til hans fødselsdag og jeg kan simpelthen ikke få en smørcreme med jordbær til at smage godt, så nu må jeg finde på noget andet

  1. Det ved jeg faktisk ikke, idet jeg sket ikke arbejde med fondant. Men jeg ville sige nej, idet det er fløde i, og der normalt anvendes smørcreme. Men kan du piske den hvide chokolademousse rigtigt, kan du sikkert godt bruge den til opsmøring 🙂

 31. Hej Ditte

  Din kage ser fantastisk lækker ud og jeg tænker jeg gerne vil bruge den til barnedåb, men jeg vil dog gerne overtrække med marcipan. Kan man det med denne kage og hvad skal jeg eventuelt opsmøre den med inden? Håber du kan hjælpe 🙂

 32. Tusind tak for hurtigt svar – og fedt det kan lade sig gøre!! Et sidste spørgsmål: Skal jeg tilføje en kagetop ovenpå moussen eller kan jeg godt opsmøre og overtrække uden?

 33. Jeg har forsøgt at bage kagen i dag, dog driller den hvide chokolade mousse?
  Den har stået 5 timer på køl , men da jeg piskede den op skilte den? Piske ved lav hastighed.

  – hvad skal jeg mon være obs på når jeg prøver i morgen igen?

  1. Hvis ikke din fløde har været varm nok, og chokoladen ikke har været 100% smeltet sammen med, kan den godt danne små grund og have meget nemt ved at skille ved oppiskning. Du skal stå over din piskning hele tiden, da den hurtigt vil skille. Heller piske den lidt for lidt, da den skal sætte sig i selve formen igen.

 34. Hvad gør jeg hvis den hvide chokolademousse ikke er tørknet efter 5 timer i køleskabet? Er det så gået til spilde eller kan den redes på en eller anden måde?

 35. Hej Ditte. Jeg har prøvebagt denne fantastiske kage, som jeg vil lave 4stk til mit barnebarn konfirmation. Hans kommetar var “jeg kan ellers ikke lide lagkager, men den her er god”
  Men jeg synes, jeg havde lidt problemmer med at smelte smør og hvid chokolade sammen til en hel masse. Det var ligesom om det var lidt delt.
  Skal det smeltets her for sig – skal der røres meget i det – ?
  Æggemassen var luftig og jeg kom kun lidt af gangen, men jeg synes måske bunden blev lidt tung/bastand ?
  Kan jeg gøre noget anderledes ?
  De andre ting gik fint og det hele blev en lækker lagkage. Det var hele tiden – som blev brugt – vær.

  1. Dejligt at høre, at I kan lide den 🙂
   Smør og chokolade skal smeltes sammen, men det kan godt virke som om det skiller. Det gør det ikke.
   Bunden er en hvid brownie, så det er helt rigtigt, at den falder sammen til en bestand bund.

 36. Kære Ditte 🙂
  Kan man toppe kagen med et tyndt lag bærgele, når hele kagen har sat sig? Og kan du anbefale en god gele? 🙂
  Mvh. Pia

 37. Hej Ditte,
  Jeg har idag bagt en hasselnødbund, som er blevet 4 cm i højden. Vil gerne bruge de to mousser, du har i kagen her. Mit spørgsmål er så, ville du halvere bunden, eller lade den stå med de 4cm?
  Er nemlig selv i tvivl, om der vil blive for meget bund i forhold til mousser. 🙂

  1. 4 cm er en meget høj kage! Hvis nøddebunden er let og luftig, vil kagen muligvis godt kunne bære det, men som udgangspunkt vil jeg mene, at der er lidt for meget bund i forhold til mousse. Men prøv dig frem 🙂

 38. Hej Ditte
  Super lækker kage, jeg har lavet den mange gange.
  Den kan sagtens fryser og bages gluten fri. Den vækker altid stor glæde.
  Men i hvilken af dine bøger finder jeg denne kage og madam blå kagen.

 39. Hej Ditte ☺️

  Når du skriver, at den hvide chokolademousse skal flyttes over i en ren skål og dækkes med husholdningsfilm som skal trykkes helt ned på overfladen, mener du så overfladen af skålen eller overfladen af moussen?

 40. Hej Julie,
  Sikke en fin kage. Har du en opskrift på en bund med chokolode, som du kan anbefale?
  Mange tak for gode opskrifter!

  1. Hvis du søger på “chokoladebund” her på bloggen, kommer der en masse bud frem 🙂 Og selv tak ♥️

 41. Hej Ditte
  Jeg har lavet kagen 3 gange nu. Første gang blev den sindssygt god. De sidste to gange er bærmoussen skilt begge gange – som i helt skilt, så der ligger saft i bunden og grynet fløde i toppen. Jeg føler ikke, at jeg gør noget anderledes fra første gang.. Hvad kan det skyldes, at moussen skiller sådan?
  Mvh

  1. Hej Stine
   Hmm, kan du have pisket fløden for meget? Den skal virkelig ikke piskes særlig meget. Ellers kan der evt. være for stor temperaturforskelle? Sørg for at blande det hele langsomt sammen 🙂

 42. Hej Ditte

  Tænker du det er muligt blot at blende bærkompotten når den har kogt eller vil det ødelægge noget i processen?

  Spændt på resultatet ☺️ Det plejer at være nogle lækre opskrifter du laver!

  Mvh Iben

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.