Skærmbillede 2016-05-27 kl. 14.22.14
Min kære svigerfar fylder 60 år, og jeg skal naturligvis medbringe kagen 😉 Jeg havde fået frie tøjler og skulle blot komme med en kage jeg selv ville spise (nemt). Mine tanker gik på, at kagen skulle være lidt sommerlig, mørk i farven og naturligvis indeholde lidt sprut. Blåbær/solbær giver en flot mærkfarve og egner sig godt til en mand (tænkte jeg). Jeg er selv STOR fan af portvin, giver en lækker dyb smag – bruger det ofte til at pensle mine bunde med – MUMS! Resultatet blev denne blåbærlagkage.

Jeg har prøvet at tage lidt billeder undervejs, så I kan fornemme, hvordan jeg har gjort – håber det vil hjælpe jer lidt mere.

Blåbærlagkage med solbærkompot, portvin og vaniljemousse
Til ca. 8-10 personer

Blondie – bund
80 g smør
80 g god hvid chokolade
2 æg, str. S/M
50 g lyst rørsukker
40 g hvedemel
En knivspids salt
50 g friske blåbær

Smelt smør og hvid chokolade sammen i en tykbundet gryde. Pisk æggene og sukker lyst og luftigt. Vend forsigtigt smørblandingen i æggesnapsen og sigt herefter mel og salt i, og vend det forsigtigt sammen. Hæld dejen op i en springform (28 cm i diameter) beklædt med bagepapir og placer de friske blåbær ud over bunden og pres dem ned i dejen. Bag bunden ved 180 garder varmluft i ca. 25 min. Lad bunden køle helt af inden den befries fra springformen.

Blåbærmousse
2 blade husblas
200 g blåbær
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
1/2 økologisk citron, saft og skal
2 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, blåbær, fintrevet citronskal og citronsaft op i en lille gryde, til sukkeret er opløst. Tag det af varmen. Sigt lagen, så du kun har blåbærsaft tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme blåbærsaft og lad det svale, til det er lunt. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Pisk blåbærlagen og en fjerdedel af flødeskummet godt sammen. Vend blåbærfløden i den resterende letpiskede fløde til en ensartet mousse. Kom blåbærmoussen op i en sprøjtepose og støb nogle moussebomber i 3 cm og 5 cm halvkugleforme af silikone. (Jeg fik 12 moussebomber af 5 cm i diameter (som skal være inde i kagen) og 10 moussebomber af 3 cm i diameter (som skal være ovenpå kagen)). Stil dem på frost i mindst 3 timer. Se evt. denne video til støbning af moussebomber

Vaniljemousse
6 blade husblas
1 god vaniljestang
60 g lyst rørsukker
4 dl piskefløde
3,5 dl A38 1,5 %

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 1 dl piskefløde godt op ved lav varme (den må dog ikke koge). Pisk i mellemtiden de resterende 3 dl piskefløde til flødeskum. Tag gryden af varmen og tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen. Rør 1 dl A38 sammen med den lune fløde og rør dernæst resten af A38 heri. Vend flødeskummet i lidt efter lidt. Hvis massen nu er meget flydende sættes den på køl til den begynder af tykne let. Hæld vaniljemoussen op i en sprøjtepose. Fortsæt med at samle kagen, se nedenfor:

Samling
3 spsk god solbærmarmelade
1 spsk vaniljeportvin
200 g friske blåbær
Spislige blomster

Befri bunden fra springformen og placer bunden på et ønsket fad. Anvend en kageringe der er ca. 24 cm i diameter. Læg et stykke kageplast på ca. 8-10 i højden ned langs kanten. Placer bunden i  midten af kageringen direkte på kagefadet. Pensle med lidt vaniljeportvin (min er hjemmelavet, lavet på tomme vaniljestænger og portvin, ellers bare pensle med portvin eller slet ikke). Smør herefter solbærmarmelade ud på bunden. Befri de 12 “store” blåbærmousse bomber og placer dem ovenpå marmeladen (de er frosne og det skal de – de holder, også når de tør op). Hæld den flydende vaniljemousse ned langs kanten og henover toppen af  kagen. Glat overfladen med en kagespartel. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer, til den har sat sig (eller gerne natten over). Befri kagen fra kagering og kageplast, ved at skære med en skarp kniv langs kanten og dekorer med de “små” blåbærmousse bomber (de er frosne, når de befries af formen, men vil tø hurtigt op på kagen, og de skal nok holde sin form), friske blåbær og blomster.

 

Fremgangsmåde i billeder:

Bunden af kagebunde


Placer bunden på et kagefad og pensle med evt. vaniljeportvin (hjemmelavet på tomme vaniljestænger og portvin)

Smør herefter bunden med solbærmarmelade.

Befri de 12 store moussebomber og placer dem på kagen.

blåbærlagkage_Ditte_Julie_jensen4
Placer en kagering (24 cm i diameter) og læg et stykke kageplast langs kanten. Placer din sprøjtepose med vaniljemousse helt ned langs kanten og fyld kanten op med mousse først, og herefter ind mellem moussebomberne. 


Når al moussen er hæld på kagen glattes overfladen ud med en kagespartel. Stil nu kagen på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

blåbærlagkage_Ditte_Julie_jensen7


GemGem

VISSKJUL Kommentarer (45)
 1. Hej
  Sætter du tape langs kageringen/springformen når du lægger lagkagen sammen for at holde vaniliemoussen inde?

  1. Nogle gange. Hvis mit kagefad ikke er helt lige, så gør jeg – for at stoppe små huler. ? Men sætter tit to stykker tape, for at holde den på plads?

 2. Hej, undrer mig over at der står en springform på 28cm ved bagning og når kagen skal samles skal man bruge en kagering på 24cm – jeg er ikke helt med?

 3. Hej Ditte@ har du et forslag til, hvad man kan smøre på bunden, hvis ikke man er vild med solbær marmelade. Ville det gøre det store at undlade marmeladen?
  Jeg tænker iøvrigt, om du har erfaring med, at man kan støbe halv kuglerne også befri dem fra formen, når de er frosne og ligge dem i en plastik kasse i fryseren, således at man kan lave flere slags? Ellers skal man jo have vanvittigt mange forme?
  Kan du følge min tankegang??

  1. Du kan sagtens undlade solbærmarmeladen. Eller erstatte den med en smag du bedre kan lide – det er op til dig. Ja, det kan du godt – det gør jeg altid (min fryser er fyldt med blandede moussebomber ?) så længe de ligger på frost, kan de holde sig længe ?

 4. Hej Ditte:)
  Hvad er størrelsen på dine bomber på dette billede? Du bruger engang i mellem også “store” bomber, hvad størrelse er de?:)

 5. Hej Ditte! Har du erfaring med om denne lagkagebund samt din bund fra chokolade,hindbær og karamel kagen om de kan laves og fryses ned? Mvh Sanne

 6. Hej Ditte! Skal igang med mouse bomberne. Har du erfaring med om formene skal pensles første gang de bliver brugt? Der står intet på hjemmesiden, for jeg har købt dem.

 7. Hej Ditte! Mousse bomberne er blevet super fine?? vil lige høre. De skal bruges til dåb på søndag. Men kan jg lave dem fredag, altså støbe dem med henholdsvis vaniliemouse og så chokolade Mouse i den anden, stille dem på køl natten over og befri samt pynte dem lørdag og servere dem søndag?
  Tænker om mouse bomberne ift. På den hvide ikke farver for meget af?

  1. Vil betegne mousse bomberne som pynt, og ville gøre hele pynten søndag (toppen) resten kan du godt gøre lørdag. Bare husk de ikke kun skal på køl bomberne, men frost?

 8. Kagerne skal afleveres om lørdagen, så har ikke mulighed for at lave dem færdige om søndagen?
  De blir derfor nødt til at skulle stå på køl natten fra lørdag til søndag med bomberne? det må blive en prøve.

 9. Har du en god ide til hvordan man dekorerer en lagkage med flødeskum ?
  Tak for en god hjemmeside !! ?

  1. Har masser af kager her på bloggen, som er dekoreret med flødeskum, du skal bare lidt tilbage ? og tusinde tak?

 10. Hej Ditte – super smukke kager du laver ! Jeg er igang med indkøbsliste, så jeg kan komme igang 🙂 MEN, synes altså det er svært med de spiselige blomster ?? Hvilke blomster er dem som du har brugt her ? Og hvor køber du dine blomster ?? 🙂 Måske du kunne lave et lille note eller andet hvor du skriver lidt om de forskellige blomster som kan bruges ? <3

  Mvh Nathali

  1. Iiih tusinde tak ??? Det er noteret ? På denne kage er der brugt syrener – som ikke er i sæson lige nu.. Du kan bruge meget andet.. Mange af mine blomster gro i min have. Du kan bruge rosenblade eller skovsyre. ?

 11. Tak for svar 😀

  MEN Øv øv .. har nu lavet blåbærbomberne – men fik kun 6 store og 2 små ud af den portion jeg har lavet ? Så må igang med en ekstra portion.. Mine kugler er samme str. som dine 5 og 3 cm .. Hvor tror du det er gået galt ?

  1. Min portion rakkede til 12-16 små moussebomber på på 3 cm?, når du laver 6 store, bruger du mere mousse. Måske din kompot er kogt for meget ind eller ikke most nok igennem, så du ikke havde lige så meget sagt? Men ved det ikke ?

 12. Ja, tror måske du har ret – men NØJ den smagte himmelsk ?? og smuk i alt sin enkelthed ? Har du gjort noget ved de moussebomber som er ovenpå kagen ? Synes dine skinner helt ? ✨ hvor mine lignede mere dem som du har vist inde i kagen ? (Beklager alle de mange spørgsmål ?)

  1. Du skal ikke beklage? Jeg er til for det samme. Mine er der ikke gjort noget ved, men når de tør op, bliver de kortvarig blanke???

 13. Hej Ditte.
  Super smuk kage, jeg har nu sat mine moussebomber på frost,(prøvesmagte lige en enkelt efter 4 timer og MUMS de er gode!) men jeg har lige et par spørgsmål.
  Det er som om de har fået lidt bundfald i midten, hvad kan dette mon skyldes?
  Jeg skal have kagen med på mit arbejde på torsdag (barselskage), så derfor laver jeg den tirsdag aften, så støbningen står mindst et døgn og sætter sig. Men nu er mit spørgsmål, tager du moussebomberne til inden i kagen op tidligere og stiller på køl så de kan tø op og kan jeg pynte den onsdag aften, uden at det hele smasker sammen til den skal serveres torsdag over middag? 🙂

  1. Ked af jeg ikke har fået svaret – men din besked er simpelthen gået i glemmebogen 🙁 Beklager!! Håber det lykkes dig (Jeg kommer altid mine moussebomber på kagen frosne, det samme på kagens top.

   1. Det er helt i orden.
    Kagen er lige blevet nydt og smagte så’ godt ???
    Hvad kan det skyldes at ens bomber har lidt bundfald i midten?

 14. Har aldrig prøvet at bruge kage plastic
  Sætter man det fast med alm tape når man har målt det af til rundt om kagen ?
  Skal lave en stor firkantet dåbskage den 26/11 til mit barnebarn hvor jeg skal pynte med div smørblomster /blade og solbærmousse
  Kan jeg lave bomber med solbær efter samme fremgangsmåde ? Hvis jeg sætter dem på kagen frosne , kan kagen tåle at blive transporteret i bil i cirka 4 timer uden der vil ske smørblomsterne og solbærmoussen noget ?

  1. Nej, kageplast skal ikke tapes fast, med mindre du gerne vil det 🙂
   Det kan du sagtens bruge – fremgangsmåden er den samme. Vil ikke love, at der ikke ser noget, men som udgangspunkt sker der ikke noget – men hold bil kold. Endelig ikke skru op for varmen 😉

 15. Hej Ditte 🙂
  Kagen ser super lækker ud (som alle dine andre kager). Jeg skal lave denne kage til minfars fødselsdag og han er meget glad for marcipan. Har du erfaring med at putte marcipan omkring moussekager? Eller ville du i stedet bygge en op med en ektrabund også ikke have mousse uden om? Håber spørgsmålene giver mening 🙂

  1. Det kan du sagtens. Altid husk at smøre kanten af kagen op med et tyndt lag flødeskum, også marcipanbånd bagefter 🙂

 16. Hej Julie!
  Vil jeg kunne fryse vanillemoussen og bruge den en anden gang, hvis der er noget tilovers?

  1. Ja, det vil du godt kunne – hvis du fryser moussebomber, eller andet. Du kan ikke fryse moussen, også bruge den udover en kage senere.

  1. Det er fordi du støber moussen omkring kagen, og det kræver du bager i en mindre form en den “endelig” form. Du kan sagtens bruge en justerbarkagering 🙂

 17. Ville man kunne lave et flat lag af bærmoussen inden i kagen, i stedet for bomber eller ville der ikke være nok mousse til det?

 18. Hej Ditte. Elsker dine kager, og især din vanilje mousse. Min mand har fået diabetes, så vil høre om du ved om jeg kan lave den med sukkererstatning i stedet for?

  1. Den kan du. Vær blot opmærksom på mængderne; det er nemlig ikke 1:1. Tit skal det sødes lidt mindre.

 19. Hej Ditte.
  Jeg skal i weekenden lave en regnbuekage til min datters fødselsdag, med 6 forskellig farvede tynde bunde, og tænkte jeg vil bruge din vaniljemousse (prøve med sukkererstatning) imellem bundene, men kan jeg også bruge den som sidste lag, altså rundt om og ovenpå? Eller har du et bedre forslag til udover, da det jo bliver en høj kage, udover smørcreme eller ganache, da min mand har diabetes.
  På forhånd tak.
  Hilsen Malene

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.