Chokoladekage med hindbærmousse og karamel

chokoladekage

Min kæreste og jeg har været sammen i mere end 8 år, og i den anledning lavede jeg en kage til os. Helt ærligt var kagen lavet af resten i fryseren og fra skabene – utroligt, hvad jeg efterhånden har liggende 🙂 Smider aldrig mousse ud, laver aldrig moussebomber af det, og fryser dem ned. På den måde har jeg altid en masse sjovt i fryseren til næste gang jeg skal trylle i køkkenet. Ja, sådan er jeg 😀 hihi!! Men farverne rød og mørk (brun) er jo nogle forførende farver, så vi måtte i chokolade og hindbærland.

chokoladekage

En kagen kan bestemt også gøres smuk inden i (billede oppe over er kagen indeni)

Chokoladekage med hindbærmousse og karamel
Til ca. 6 personer

Karamel
1 dåse chokolade kondenseretmælk

Kog dåse i en gryde i mindst 3 timer under låg. Dåsen skal konstant være dækket af vand. Når dåsen har kogt færdig stilles den på køl. Kom karamellen op i en sprøjtepose.

Chokoladecreme
100 g god mørk chokolade 70 %
1 dl piskefløde

Chokoladen hakkes fint og kommes på en skål. Fløden varmes op i en gryde, må ikke koge. Hæld den varme fløde over chokoladen. Den røres ensartet og glat med en dejskraber i cirkulære bevægelser – vær forsigtig. Lad den køle ned ved  stuetemperatur til den er tyk og sprøjtefast. Kom chokoladecremen op i en sprøjtepose.

Hindbærmousse
2 blade husblas
200 g hindbær, friske eller frosne
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
1/2 økologisk citron, skal og saft
2 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, hindbær, fintrevet citronskal og citronsaft op i en lille gryde, til sukkeret er opløst. Tag det af varmen. Sigt lagen, så du kun har hindbærsaft tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme hindbærsaft og lad det svale, til det er lunt. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Pisk hindbærlagen og en fjerdedel af flødeskummet godt sammen. Vend hindbærfløden i den resterende letpiskede fløde til en ensartet mousse. Kom hindbærmoussen op i en sprøjtepose og støb nogle moussebomber i 3 cm og 5 cm halvkugleforme af silikone. Stil dem på frost i mindst 3 timer. Se evt. denne video : https://www.youtube.com/watch?v=q-sU4VktsBg

(TIP; Både karamel, chokoladecreme og hindbærmousse kan med fordel laves dagen før eller 2 dage før. Opbevar din chokoladecreme på køkkenbordet, så er den perfekt sprøjtefast)

Chokoladebund
100 g lyst rørsukker
4 æggeblommer
100 g smør
80 g god mælkechokolade
40 g hasselnødder eller mandler
10 friske hindbær

Pisk rørsukker og æggeblommer til en hvid og luftig æggesnaps. Smelt smørret og opløs mælkechokoladen heri. Hak nødderne fint i en minihakker og vend forsigtigt chokoladesmørret samt nødderne i æggesnapsen. Fordel dejen i en springform (ca. 20 cm i diameter) beklædt med bagepapir på bund og sider og bag kagen ved 160 grader varmluft i ca. 40 min. Køl chokoladebunden helt af inden den befries fra form og bagepapir.

Placer chokoladebunden på et kagefad og tag en kagering som er lidt større end springformen (ca. 24-25 cm i diameter) og læg et stykke kageplast ned langs siden. Placer nogle hindbærmoussebomber på hele bunden og afsæt nogle karamel- og chokoladedutter. Placer også nogle friske hindbær.

Chokolademousse
2 blade husblas
150 g mørk chokolade ca. 70%
3 æggeblommer
3 spsk lyst rørsukker
2,5 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Pisk æggeblommer og rørsukker hvidt og luftigt. Hak chokoladen groft og smelt den i en tykbundet gryde ved meget lav varme mens du hele tiden rører. Vigtigt: Chokoladen må ikke blive varm! Vend forsigtigt den smeltede chokolade sammen med æggesnapsen. Pisk fløden til en let skum. Vrid husblassen for vand og smelt den i en tykbundet gryde ved meget lav varme. Når den er helt flydende tilsættes 2 spsk flødeskum som røres ud i husblassen. Tilsæt husblassen i en tynd stråle til chokoladeblandingen mens du forsigtigt vender det sammen. Vend til slut flødeskum i massen til en luftig og jævn mousse. Fordel moussen ud over bunden med moussebomber samt rundt i kanten. Giv kagen nogle lette bank mod bordpladen for at undgå lufthuller. Stil kagen på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Iøvrigt
100 g friske hindbær
Lidt guldstøv og spiseligt bladguld
Frysetørrede hindbær

Dekorer med små toppe af overskydende chokoladecreme, friske hindbær, frysetørrede hindbær og lidt guld.

 

 

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (60)
 1. Hej,
  Jeg vil gerne prøve kræfter med denne kage, men jeg er lidt i tvivl om hvor lang tid før jeg skal tage hindbær bomberne ud af fryseren inden jeg skal lægge kagen sammen?

 2. Hvor ser den fin ud ? Her kommer lige et spørgsmål fra en amatørbager.
  Er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gøre når kagen skal lægges sammen til sidst. Der står at man skal befri bunden fra springform og bagepapir, og sætte den på et kagefad. Her skal man så bruge kageplast. Men hvordan får jeg det til at sidde stramt omkring kagen, når springformen er taget af? ?

  1. Tak ? Du placere en kagering foret med kageplast, som er ca. 2 cm i diameter større end springformen. ? Så du støber kagen derfra. Håber det giver mening?

 3. Tak det gør det. ?? jeg kan heller ikke finde chokolade kondenceret mælk nogen steder. Har købt en dåse Alm. Kondenceret mælk – kan det mon bruges?

 4. Hej Ditte! Fantastisk smukke kager??
  Jeg overvejer at lave denne kage til vores søns barnedåb.
  Men kan man lave to større kager, så.man ikke behøver lave så mange? Vi bliver ca 29 Pers. Inkl. Børn og jeg regner med at ligge kagen sammen og pynte den aftenen inden, det kan man vel sagtens?! Tak for masser af super fin indpiration?

  Mvh. Sanne

  1. Hej Sanne.. Tusinde tak??? Jeg forstår ikke helt spørgsmålet med to str. kager? Mener du om du kan lave to kager, som er større i diameter end opskriften? Du kan sagtens gøre kagerne helt klar dagen før. ?

 5. Det er lige præcis det jeg mener?
  Så jeg ikke behøver, at lave så mange.
  Har bagt en del, men ikke prøvet tricket med den kondenserende mælk. Er det hele dåsen som du skriver, der skal under vand?
  Kagen lyder vildt lækker??

  1. Det kan du sagtens. Blot gang opskriften 1 gang op, og brug en større form. ?
   Ja, en hel dåse, som skal koges under vand. ?

   1. Hej Ditte,
    Du skriver at man skal gange opkriften en gang op? Men hvis man ganger med 1, bliver resultatet/mængden jo det samme? 🙂 Mener du dobbelt op?

 6. Hej Ditte! Har idag modtaget mine forme til at lave mousse bomber i. Er dog lidt ærgerlig over, at jeg ikke havde set at der i formen på 5 cm fra H.W. Larsen er 15 stk i en form og i min fra Kunst og køkkentøj kun er 8. Sys desuden de er meget bløde og tvivler på om den er stiv nok.
  Idet jeg skal lave flere kager, bliver jeg nødt til, at lave mousse bomber af flere omgange. Så er lidt spændt på, om den resterende mousse blir for stiv i sprøjte pose på køl mens de første portioner er på køl. Men det må forsøges. Kan ikke gøre det anderledes.

  1. Formene er af silikone og bløde. Derfor jeg anbefaler du har formen på et bræt eller fad. ? Du kan ikke have din mousse på køl i en pose imens de andre står på frost. Moussen vil sætte sig, og du kan ikke lave moussebomber. Vil anbefale dig du lave en lille position mousse, fryser de første også forsætter – på den måde får du det flotteste resultat???

 7. Ok det gør jeg istedet for. Var nemlig også nervøs for om ikke den ville sætte sig. Ja ved godt siliconeforme forme er bløde. Men specielt den i str 5 cm er bløde og virker mere ustabil. Men det hjælper nok, når der kommer fyld i.
  Jep har set din video☺ glæder mig til at forsøge med kagerne.

 8. Hej Ditte! Har lige bagt chokolade bunden. Men den ser langt fra ud som din? I opskriften står der mælke chokolade, hvilket jeg har i. Min bund er helt lys, hvorimod din ser helt mørk og brownie artig ud?
  Mvh. Sanne

  1. Min bund er ikke mørk, mørk, men bestemt ikke lys, hvilken jeg ikke helt kan forstå den bliver, når du bruger mælkechokolade. Er den bagt færdig, så den får lidt mærke sider.?

 9. Hmm den er desværre ikke lykkedes ordenligt?
  Lavede dobbelt portion i en 23 cm kageform. Den er ikke helt lys, men langt fra så mørk som din ser ud.
  Den er også næsten kollapset på midten. Var endda meget forsigtig med både chokolade og at vende det sammen.
  Den er bagt færdig den har sådan lidt mærker i kanten. Tvivler på om den kan bruges.

  1. Øv! Har du haft åbnet ovnen nogle gange? Den falder sammen, når den køler. Det skal den. Det er lige meget med dine kanter, da du skal støbe mousse uden om kagen. ?

 10. Ja har åbnet ovnen 2 gange, min ovn varmer lidt ujævnt og har derfor vendt den. Den er højere i siderne og ligner på ingen måde din bund???
  Øv den er sådan helt lysebrun og har en skorpe, på billedet af din med fyld, ser den helt anderledes ud.
  Øv hvor træls. Har også bagt dine blondine bunde med blåbær – de er blevet super fine?

 11. Jeg overvejer at skære kanterne af. Kan ihvertfald ikke sætte Mouse bomber på som den er nu.
  Er din bagt jævnt over det hele? Forstår bare stadig ikke at min er så lys ift din?!

  1. Det er meget svært at forklare, hvad der er gået galt, når ikke jeg har været der og ikke kan se den. Min er ikke bagt 100% jævnt. Det gør den ikke, når bunden er lavet som den er? Fordi den skal blive sådan lidt tung og konfekt-agtig ???

 12. Ja det tænker jeg også. Jeg overvejer at forsøge med nr 2 med mørk chokolade. Ved ikke om det er noget med chokoladen, men sys ikke den virker særlig chokolade artig. Den har ca samme farve eller lidt lysere end chokolade moussen som skal over kagen.
  Det er ikke at gøre. Må håbe den smager ok. Ville have vedhæftet et billede? men det vil den ikke?

 13. Hej Ditte. Jeg er igang med at lave chokolade cremen nu her. Og du skriver den kan opbevares på køkkenbordet. Men skal først bruge den imorgen, når kagerne ligges sammen. Kan jeg ikke bare ligge den på køl. Tør ikke rigtig lade den ligge på køkkenbordet 1 døgn i denne Varde, når der er fløde i?

  1. Hvis du sætter den på køl, bliver det til en trøffel og kan ikke sprøjtes ud, men så kan du med en ske lave små kugler?

 14. Hej Ditte
  Tak for en fantastisk blog.
  Har givet mig i kast med denne kage. Jeg har forsøgt at lave mousse-bomberne, men synes at min mousse skilte, da jeg hældte dem over.
  Min hindbærsnitter virkede overhovedet ikke varm, da jeg hældte den sammen med flødeskum. Har du nogle forslag til, hvorfor den kan være skilt? Og hvad jeg skal være opmærksom på, når jeg forsøger at give mig i kast med dem igen, så de ikke skiller?:-)

  1. Tusinde tak?
   Moussen er måske skilt fordi, hindbærsaften har været for kold, flødeskummen pisket for meget. Hindbærsaften er være lillefinger varm og flødeskummen skal være let pisket, så er det vigtigt den vendes sammen over flere omgange. ? Håber det lykkes!

 15. Har du nogensinde oplevet at den kondenserede mælk ikke er blevet til karamel? Min kar kogt under vand og låg i 3,5 time og nu da jeg åbnede er der intet sket med den. Den er som når man åbner en chokolade kondenseret mælk, har prøvet at komme den i en sprøjtestøbning nu, men den smager og ligner overhovedet ikke karamel øv øvøv???

  1. Nej har jeg ikke prøvet før. Måske der er noget galt med den? Har den været godt dækket af vand og været i kog under hele processen.? ?

  2. Jeg har læst på en amerikansk side at det skal være sødet kondenseret mælk ellers kan den ikke blive il karamel. ? men om man kan få ikke sødet herhjemme ved jeg ikke. ? måske det der drillede? ?

 16. Jeg kogte to og de er ens begge to. Fint dækket med vand holdet øje med dem. Syntes bare de skulle være lykkedes, når de havde fået 3,5 time. Men næste gang må jeg prøve at hi dem lidt mere. Tvivler på jeg kan bruge det i kagen desværre.

  1. Beklager jeg ikke kan hjælpe – så svært, når man ikke er “med”. Men uden at give så meget om lige netop det, så tror jeg ikke du kan koge 2 på en gang, med mindre din gryde er kæmpe? Men ved det ikke.

  1. Det vil det uden tvivl 🙂 Jeg synes bare det er så brugt, og ville gerne selv prøve med noget andet. 🙂

 17. Hej ditte
  faldte lige over din lækre opskrift, og ville høre om man kan erstatte hasselnødder/mandler med valnødder, pga allergi 🙂

 18. Hej søde Ditte!
  Kan hindbærmoussen også godt bruges direkte på bundene uden den er i silikonehalvformene? Og vil du så i så fald anbefale at moussen bliver lavet dagen før den kommes på kagen, så den kan nå at sætte sig?:-)

  1. Hej Amalie.
   Moussen kan sagtens bruges som mousse direkte på kagen. Så er det bare vigtigt den sætter sig på bunden, og ikke i en form. Støb derfor mousse ovenpå bunden og stil på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over ?

 19. Hej Ditte
  Tak for dine dejlige opskrifter og gode råd. Jeg er vild med de kager og andre lækkerier du laver, følger dig stort set alle steder.

  Jeg har prøvet at lave mousse bomber og en mousse uden om bomberne, men jeg synes min mousser bliver meget tynde, så de nærmest løber ud af sprøjteposen. Men de sætter sig fint og virker ikke skilt, men synes den er svært at arbejde med.

  Hvilken konsistens skal den have?

  Mange hilsner Nadia

  1. Hej Nadia?
   Mange mange tak ?????
   Jeg arbejder også med en let flydende mousse, idet de bliver flotteste og mest cremet, når de sætter sig (hvis du spørg mig). Så det lyder som det skal. ?

 20. Hej Ditte
  Hvor lang tid kan karamellen holde sig? Tror du det kan fryses og genbruges?

  Jeg har slet ikke nok chokolade mousse.. må det ikke stå i lidt tid.. tænker skal det direkte på kagen? Står der nemlig ikke noget om.. måske derfor mit går galt ?

  1. Det kan godt holde sig i noget tid på køl 🙂
   Chokoladenmoussen må ikke stå, den skal på kagen, når den er lavet. Har måske ikke skrevet den straks skal på kagen, men at den skal hældes på kagen efter den er rørt sammen.

   1. Tak, det gør jeg lige næste gang så 😀
    Et spm. mere – min kant er meget hmm ikke glat i det så at sige – selve toppen er fin glat, hvis det giver mening?
    Er det fordi den ikke kom i straks – så den kommer til at se sådan lidt grumet/grynet ud – den smager fint, men ser ikke super lækker ud på siden 😉

 21. Hej Ditte.
  Jeg er ved at lave en lagkage og anvender denne chokolademousse.
  Da jeg kom chokoladen i æggesnapsen blev massen meget tyk, og havde derfor rigtig svært ved at få rørt den lette flødeskum i – ved du hvad det kan skyldes?

  1. Dett er helt alm. det er derfor man kommer flødenskummet i ad 3 omgange, da det i starten godt kan være lidt svært, idet chokolademassen bliver lidt fast.

 22. Hej Ditte
  Hvis man ikke synes at ens hindbærmousse får nok farve i sig selv, kan man så bruge en form for farve i den? Og hvis man laver moussen et par dage i forvejen, skal den så bare opbevares k en sprøjtepose i køleskabet?
  Hilsen Josephine 😊

  1. Hej Josephine

   Du kan sagtens komme rød pastefarve eller frugtfarve i moussen. Moussen kan laves 3 måneder i forvejen, og opbevares i fryseren, hvis du laver moussebomber. Skal kagen blot have et lag mousse, kan den ikke laves før den skal på kagen. Moussen på ikke sætte sig i en sprøjtepose 🙂

   Dbh
   Ditte Julie

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.