Tranebærmoussekage med cookiebunde og vaniljeportvin

Tranebørmoussekage_Ditte Julie_Jensen1

OKAY – denne tranebærmoussekage med cookiebunde og vaniljeportvin MÅ I bare lave!! Tranebærmoussen er fløjlsblød og smelter i munden. Jeg er fuldstændig forelsket i smagen af tranebær sammen med de smørbagte cookiebunde med friske tranebær og friske vanlnødder. En cremet midte af hvid chokolade ganache med vaniljeportvin. Jeg skal helt sikker lave denne tranebærmoussekage igen meget MEGET snart.

Tranebørmoussekage_Ditte Julie_Jensen2

Cookiebunde
120 g valnødder (gerne friske)
75 g friske tranebær
100 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
100 g lyst rørsukker
100 g blødt smør

Hak valnødderne mellemfint i en minihakker, og hak tranebærrene til mindre stykker. Ælt valnødder og tranebær sammen med de øvrige ingredienser til en ensartet dej. Del dejen i to lige store portioner. Pres dejen helt ud til kanten i en springform (20 cm i diameter) beklædt med bagepapir på bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i 15-18 min. Lad den køle af i formen. Gentag processen, så du har to bunde. Rengør formen, og klip et stykke kageplast og læg det ned langs kanten af formen. Læg først en cookiebund og forbered ganachen.

Vaniljeportvins ganache
180 g god hvid chokolade
1 dl piskefløde
2-3 tsk vaniljeportvin (eller portvin)

Hak chokoladen groft, og kom den i en dyb skål. Varm fløden og vaniljeportvin op til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen. Rør det sammen med en dejskraber i små cirkulære bevægelser for at opnå en glat og blank ganache. Lad ganachen svale 10 min. og hæld den herefter over cookiebunden, som er placeret i formen. Læg den anden cookiebund ovenpå ganachen og giv bunden et let tryk, så de bindes sammen til en bund. Stil på køl, imens du forbereder moussen (mindst 1-2 timer på køl).

Tranebærmousse
4 blade husblas
1 god vaniljestang
100 g lyst rørsukker
350 g friske tranebær
1 økologisk citron, saft og skal
1,5 dl vand
1 dl æblemost
3 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker, tranebær, fintrevet citronskal og -saft, vand og æblemost op i en gryde og lad det simre i 15-20 min. Tranebærrene skal koges møre. Tag gryden af varmen og blend det hele til en fin pure. Sig herefter pureen igennem en sigte, så alle trådene fra tranebærrene sigtes fra. Lad tranebærpureen svale til den er lun, ikke varm. Pisk fløden til en let flødeskum, og vend den sammen med tranebærpureen, gerne ad 3 omgange for at bevare luftigheden.

Tag kagen fra køl, skær den fri fra kageplasten med en lille skarp kniv, og placer kagen i en lidt større springform (diameter 24 cm). Læg igen en ring af kageplast ned i formen langs kanten. Fordel tranebærmoussen langs siden og hen over kagen, og glat over fladen med en kagespartel – bank formen mod bordet for at undgå luftbobler. Sæt hele kagen tilbage på køl (eller frost) i mindst 3 timer, til chokolademoussen har sat sig eller gerne natten over.

Tag igen kagen ud af køleskabet, skær den fri fra kageplasten med en lille skarp kniv, og placer kagen på et fad. Dekorer efter fri fantasi, brug billedet som inspiration.

Jeg brugte hindbærstøv, gulddust, friske tranebær og rød skovsyrer.

Tranebørmoussekage_Ditte Julie_Jensen Tranebørmoussekage_Ditte Julie_Jensen1

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (9)
 1. Yummy den lyder så lækker og hvor er den smuk 🙂
  Jeg elsker smukt pyntet kager.

  Glædelig juletid herfra og god weekend 🙂

 2. Hold op den ser lækker ud. Den skal jeg klart lave. Tror du man ville kunne fryse den færdige kage uden pynt?

  Rigtig glædelig jul til dig og dine

 3. Super smuk kage, glæder mig til at lave den til dessert til årets nytårsfest 🙂 Kan man godt pynte den om eftermiddagen og stille den tilbage på køl for så at servere om aftenen? Mere om guldstøvet stadig forbliver fint eller om fugten fra kagen ødelægger det 🙂
  Tak for de mest fantastiske opskrifter og dejlig inspiration <3

  1. Hele kagen kan laves om eftermiddag, men den er ikke så glad for køleskab, idet det er en cookie dej, og en vil blive tør. Vendt med at piske marengsen op og sprøjt den på inden servering 🙂

 4. Jeg glæder mig meget til mit færdige resultat, men inden da har jeg et spørgsmål ? Skal den udblødte husblas i den varme puré inden den skal køle en smule? ☺️

 5. hej kære Ditte
  du har en silikone form der også er med i kagemagi (til at støbe mousse kager i )
  hvor er den fra ?

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.