Nytårsdessert med chokolade, lemoncurd og chokoladekaramel

skaermbillede-2016-12-29-kl-22-44-19Så er der ikke længe til nytårs klokkerne ringer, og desserten skal planlægges. Mit bud på en chokolade lækkerhed med et tvist af lemoncurd. Nytårsdessert med chokolade, lemoncurd og chokoladekaramel. Du kan forberede chokolademoussen, lemoncurd,  chokoladekaramel og chokoladehatte allerede idag, og alene lave kagen nytårsaften og samle kagen der. Så du har mere tid nytårsaften.

Nytårsdessert med chokolade, lemoncurd og chokoladekaramel
6 styks

Chokoladebund
1 æg, str. M
80 g lyst rørsukker
50 g smør
65 g hvedemel
1/2 tsk. bagepulver
10 g kakao

Pisk æg og rørsukker til en hvid og luftig æggesnaps. Smelt smørret ved svag varme. Bland hvedemel, bagepulver og kakao, og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen mens du tilsætter det smeltede smør. Fyld chokoladendejen op i formene til midten af formen lige er dækket. Bag dem ved 175 grader varmluft i ca. 10 min. Lad dem køle hele ned, gerne i køleskabet inden de befries fra formene. Skær bunden skrap så de kan stå pænt (da de hæver lidt under bagningen).

Lemoncurd
1,5 blad husblas
3 økologiske citroner, saften (ca. 1,25 dl)
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M
30 g koldt smør
lidt gul pastafarve

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, ntrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde, og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig ægge- snaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen, og rør sammen. Kom det tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme, til det tykner. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas sammen med smørret, og rør det ud i massen. Farv eventuelt citroncre- men mere gul med lidt gul pastafarve. Stil citroncremen til at svale ved stuetemperatur, og fyld herefter chokoladekagerne halvt op.

Saltet chokoladekaramel
1 dåse chokolade kondenseretmælk
1 tsk havsalt

Dåsen skal ikke åbnes før efter kogning. Fjern etiketten, og kom hele dåsen ned i en gryde med vand, og kog den kondenserede mælk i 4 timer. Sørg for, at dåsen hele tiden er dækket af vand. Lad chokoladekaramellen køle af i dåsen, og først når den er kold, åbnes den. Rør den op med lidt havsalt og fyld resten af chokoladekagerne op med salt chokoladekaramel.

Chokoladelademousse
1 blad husblas
180 g god mælkechokolade
2 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen fint og kom det op i en skål. Varm 1 dl piskefløde op til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen. Rør det forsigtigt sammen. Pisk resten af fløden til en let flødeskum og vend den forsigtigt sammen med chokoladecremen. Støb moussen i nogle halvkugleforme, som passer til forme i diameter (3 cm i diameter). Stil dem på frost i 2 timer.

Chokoladehat
100 g god mørk chokolade
lidt guldstøv

Temperer chokoladen og smør den ud på et stykke kageplast eller bagepapir. Lad chokoladen sætte sig, og varm ud metal udstikker (4 cm i diameter) op og udstik 6 chokoladehatte. Pensl dem med lidt guldstøv.

Iøvrigt
Chokoladekugler
lidt rød skovsyrer

Læg en chokoladehat oven på kagens top og placer herefter en chokolademousse halvkugle. Drys af med lidt guldstøv, små chokoladekugler langs kanten og pynt af med rød skovsyrer.

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (15)
  1. Kære Ditte

    Super flot dessert. Hvilket mål har formene til chokoladebunden ? Og jeg går ud fra at de også støbes i formen efterfølgende med lemoncurd og karamel. Godt nytår.
    Hilsen Helle

  2. Hej Ditte 😊
    Fantastisk flot dessert, vil prøve at kaste mig ud i den til nytår – men hvilke forme bruger du til chokolade bundene str og sådan og hvordan har SU lavet chokoladekuglerne !?
    Hilsen Anne-Mette

  3. Hej Ditte, forstår ik helt, du skriver,fyld kagerne halvt op? Er de hule? Er det kun en skal? Hvordan laves den så? Rigtig flotte kager😊

  4. Hej Ditte Julie. Jeg vil gerne lave denne dessert. Alt er stort set forklaret rigtig fint. Men jeg forstår ikke hvordan den samles. Skal kagerne udhules eller hvordan skal lemoncurd og det saltede chokoladekaramel være der?
    Måske jeg bare ikke forstår det 😊. Men som man ser billederne, er der ikke synlige lag af de to ting. Håber du kan hjælpe mig.
    Godt nytår fra Helle

    1. Det er fordi de forme kagerne er bagt i, er der hul i, så der er plads til fyld. Forme er fra Lékue. Men ellers skal de udhules en lille smule, så der er plads til fyldet 🙂

  5. Hej Ditte
    Har simpelhen ikke kunne finde chokolade kondenseretmælk !! Kan jeg bruge almindelig kondenseretmælk og tilføje flydende chokolade??😊🙈

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.