Karameldrøm med chokolade, citronkaramel, saltet karamelmousse og karamelglaze
1. august 2017

Karameldrøm med chokolade, citronkaramel, saltet karamelmousse og karamelglaze

8-10 personer
Glutenfri

Ingredienser

CHOKOLADEBUND

100 g god mørk chokolade
100 g smør
100 g lyst rørsukker
3 æg, str. M/L

CITRONKARAMEL

70 g lyst rørsukker
1,5 tsk. honning
40 ml piskefløde
45 g smør
2 økologiske citroner

SALTET KARAMELMOUSSE

70 g lyst rørsukker
1,5 tsk. honning
40 ml piskefløde
45 g smør
2 nip havsalt
1,5 blad husblas
2 dl piskefløde

KARAMELGLAZE

3 blade husblas
75 g glukosesirup
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god mælkechokolade
0,5 tsk guldstøv

CHOKOLADEBÅND

150 g mælkechokolade

I ØVRIGT

karamel chokoladekugler
spiselige blomster
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
CHOKOLADEBUND

Smelt chokolade og smør i en tykbundet gryde. Pisk sukker og æg til en luftig æggesnaps. Vend forsigtig chokolademassen i æggesnapsen. Hæld massen op i en justerbar kagering beklædt med bagepapir på bunden (18 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad bunden køle en smule.

2
CITRONKARAMEL

Bring rørsukker, honning, fløde, smør og fintrevet citronskal og saften fra 1/2 citron i kog. Lad det koge ind til en karamel – det skal have en temperatur på 120 grader. Lad det stå på bordet og køle en smule. Hæld herefter citronkaramellen over chokoladen bunden og bag bunden yderligere i  7-10 minutter. Lad bunden køle helt af.

3
SALTET KARAMELMOUSSE

Bring rørsukker, honing, fløde, smør og havsalt i kog. Lad det koge ind til en karamel – det skal have en temperatur på 120 grader. Lad det stå på bordet og køle en smule. Læg husblas i blød i 10 minutter. Varm 2 spsk fløde op og smelt en udblødte husblas heri. Rør det herefter i karamellen. Pisk resten af fløden til en let flødeskum, og vend den sammen med karamellen ad flere omgange. Hæld moussen op i en eclipseform (18 cm i diameter) – (har du ikke sådan en form kan moussen hældes ovenpå kagenistedet for). Stil formen på frost i mindst 2-3 timer.

4
KARAMELGLAZE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk, og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og kom den op i en høj kande sammen med guldsølv. Hæld den varme væske op til chokolade (se videoen for tip og trick og undgå luftbobler). Før en stavblender skråt ned i kanden og blend nu glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler og lad den køle ned til 35 grader (ca.).

Befri karamelmoussen fra formen og placer den på en bagerist – husk at have noget under til at samle overskydende glaze op med. Hæld glazen over den frosne kage. Se evt. en af mine mange glaze VIDEOER.

Befri kagen fra formen og placer kagen på et fad. Placer den frosne og glazede karamelmoussen ovenpå kagens top. Stil kagen på køl imens du forbereder chokoladebåndet.

5
CHOKOLADEBÅND

Klip et stykke kageplast til, så det passer til kagen omkreds og er ca. 0,5-1 cm højere end kagen. Temperer chokoladen og smør det ud på kageplastet. Sørg for at komme helt ud til kanten og smør et jævnt lag. Lad chokoladen ligge og sætte sig et øjeblik, så ikke chokoladen er for levende at arbejde med, når den vikles omkring kagen. Når chokoladen er klar vikles den omkring kagen og pressen ind til kagen. Stil kagen på køl i 10 minutter til chokoladen har sat sig. Fjern herefter kageplast.

6
I ØVRIGT

Dekorer kanten med chokoladekugler, blomsterblade og guldstøv – brug billedet til inspiration.

Karameldrøm

Denne karameldrøm med chokolade, citronkaramel, saltet karamelmousse og karamelglaze var en kage jeg pludselig fik ind i mit hoved på Bornholm. Karamelleriet på Bornholm laver de lækreste citronkarameller, og pludselig fik jeg ideen til denne karameldrøm.

Jeg havde købt nogle af deres citronkarameller, og så havde jeg købt noget mørk chokolade (80%), og fik sådan lyst til at tage en bid af begge ting på en gang, fordi en lille kageide opstod i mit hoved – ja, jeg er lidt kagefiksereret – men det smagte simpelthen så godt, at jeg straks begyndte at tegne og skrive min nye kageide ned.

Amen jeg siger jer den smager FULDSTÆNDIG fantastisk. Det er virkelig en karameldrøm. Det kan ikke beskrives hvor lækkert al den karamel er sammen med lidt salt, citron og mørk chokolade… MUMS siger jeg bare… I må straks igang med at lave den 😉

GemGem