Karameldrøm med chokolade, citronkaramel, saltet karamelmousse og karamelglaze

Skærmbillede 2017-08-01 kl. 17.38.06Denne karameldrøm med chokolade, citronkaramel, saltet karamelmousse og karamelglaze var en kage jeg pludselig fik ind i mit hoved på Bornholm. Karamelleriet på Bornholm laver de lækreste citronkarameller, og pludselig fik jeg ideen til denne karameldrøm.

Jeg havde købt nogle af deres citronkarameller, og så havde jeg købt noget mørk chokolade (80%), og fik sådan lyst til at tage en bid af begge ting på en gang, fordi en lille kageide opstod i mit hoved – ja, jeg er lidt kagefiksereret – men det smagte simpelthen så godt, at jeg straks begyndte at tegne og skrive min nye kageide ned.

Amen jeg siger jer den smager FULDSTÆNDIG fantastisk. Det er virkelig en karameldrøm. Det kan ikke beskrives hvor lækkert al den karamel er sammen med lidt salt, citron og mørk chokolade… MUMS siger jeg bare… I må straks igang med at lave den 😉

Karameldrøm med chokolade, citronkaramel, saltet karamelmousse og karamelglaze

Denne karameldrøm er til ca. 8 personer

CHOKOLADEBUND
100 g god mørk chokolade
100 g smør
100 g lyst rørsukker
3 æg, str. M/L

Smelt chokolade og smør i en tykbundet gryde. Pisk sukker og æg til en luftig æggesnaps. Vend forsigtig chokolademassen i æggesnapsen. Hæld massen op i en springform eller kagering beklædt med bagepapir på bunden (18 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 20-25 min. Lad bunden køle en smule.

CITRONKARAMEL
70 g lyst rørsukker
1,5 tsk. honning
40 ml piskefløde
45 g smør
2 økologiske citroner

Bring rørsukker, honning, fløde, smør og fintrevet citronskal og saften fra 1/2 citron i kog. Lad det koge ind til en karamel – det skal have en temperatur på 120 grader. Lad det stå på bordet og køle en smule. Hæld herefter citronkaramellen over chokoladen bunden og bag bunden yderligere i  7-10 min. Lad bunden køle helt af.

SALTET KARAMELMOUSSE
70 g lyst rørsukker
1,5 tsk. honning
40 ml piskefløde
45 g smør
2 nip havsalt
1,5 blad husblas
2 dl piskefløde

Bring rørsukker, honing, fløde, smør og havsalt i kog. Lad det koge ind til en karamel – det skal have en temperatur på 120 grader. Lad det stå på bordet og køle en smule. Læg husblas i blød i 10 min. Varm 2 spsk fløde op og smelt en udblødte husblas heri. Rør det herefter i karamellen. Pisk resten af fløden til en let flødeskum, og vend den sammen med karamellen ad flere omgange. Hæld moussen op i en eclipseform (18 cm i diameter) – (har du ikke sådan en form kan moussen hældes ovenpå kagenistedet for). Stil formen på frost i mindst 2-3 timer.

KARAMELGLAZE
3 blade husblas
75 g glukosesirup
75 g hvidt sukker
45 g vand
50 g kondenseret mælk
75 g god mælkechokolade
0,5 tsk guldstøv

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk, og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og kom den op i en høj kande sammen med guldsølv. Hæld den varme væske op til chokolade (se videoen for tip og trick og undgå luftbobler). Før en stavblender skråt ned i kanden og blend nu glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler og lad den køle ned til 35 grader (ca.).

Befri karamelmoussen fra formen og placer den på en bagerist – husk at have noget under til at samle overskydende glaze op med. Hæld glazen over den frosne kage. Se evt. en af mine mange glaze VIDEOER.

Befri kagen fra formen og placer kagen på et fad. Placer den frosne og glazede karamelmoussen ovenpå kagens top. Stil kagen på køl imens du forbereder chokoladebåndet.

CHOKOLADEBÅND
150 g mælkechokolade

Klip et stykke kageplast til, så det passer til kagen omkreds og er ca. 0,5-1 cm højere end kagen. Temperer chokoladen og smør det ud på kageplastet. Sørg for at komme helt ud til kanten og smør et jævnt lag. Lad chokoladen ligge og sætte sig et øjeblik, så ikke chokoladen er for levende at arbejde med, når den vikles omkring kagen. Når chokoladen er klar vikles den omkring kagen og pressen ind til kagen. Stil kagen på køl i 10 min. til chokoladen har sat sig. Fjern herefter kageplast.

I ØVRIGT
karamel chokoladekugler
spiselige blomster
guldstøv

Decoreer kanten med chokoladekugler, blomsterblade og guldstøv – brug billedet til inspiration.

GemGem

DEL
VISSKJUL Kommentarer (25)
 1. Hej Ditte
  kan du evt linke til hvor eclipseformen kan købes eller bare til et billed af en 🙂
  Mvh Pernille

 2. Hvis man ikke har et termometer til karamellen, kan man så bare lade den koge godt? Eller vil det mislykkes?

 3. Den ser virkelig lækker ud ? jeg får gæster på lørdag og havde tænkt mig at lave den i morgen. Kan jeg lave den helt færdig i morgen med glaze, chokolade kant osv?

 4. Hej
  Hvis jeg ikke har en eclipseform, kan j3g så nøjes med at sætte den i køleskabet måtte over, eller skal den på frost?

  1. Det vil jeg sige er meget individuelt. Men uden vente/køletider, tager den nok en gode 2-3 timer at lave 🙂

 5. Hej Ditte ☺️

  2 spørgsmål

  Hvor meget skal jeg gange opskriften med, hvis jeg vil lave den i en 22 cm form – tænker selv måske 1,5 eller 2

  Hvilken konsistens skal citron karamellem have, når kagen er færdigbagt. Da jeg lavede kagen, var min karamel hård/knasende. Er dette meningen eller har jeg fået givet den for længe i ovnen?

  1. Da kagen laves i en 18 cm, vil jeg som udgangspunkt ikke gange op, men blot få en lavere kage. Men ellers kun 1/2 gang op.

   Karamellen skal ikke være hård. Den skal være fast, men kunne skæres i 🙂

 6. Hej Ditte, jeg har ikke en eclipseform og vil derfor komme moussen direkte ovenpå bunden i springformen i stedet. Mit spørgsmål er så, om det er okay at fryse hele kagen ned inkl. bund og således ikke kun moussen?

 7. Hej Ditte

  Hvis jeg vil lave kagen i en 22 cm form i stedet for 18 cm, har du så et godt bud på, hvor meget jeg skal gange opskriften med?
  Og hvilken konsistens skal citronkaramellen ende med at have, når kagen er færdig? Altså skal den være hård eller stadig blød? Første gang jeg lavede denne opskrift blev den meget hård, så er lidt i tvivl om jeg har haft den for længe i ovnen, efter karamellem er kommet på 🙂

 8. Hej Ditte

  Hjælp karamelmoussen skiller!!!

  Jeg stod i går aftes og skulle lave din lækre karamelmousse, men den skilte. Jeg lavede karamellen og lod den stå og køle lidt, men åbenbart for lang tid, for da jeg ville vende fløde/husblas blandingen i, så var karamellen blevet alt for stiv og hård.

  Derfor varmede jeg karamellen op under lav varme, lod den stå kort og fik vendt fløde/husblas blandingen i uden problemer, men da jeg så vendte den i fløden skilte den totalt. Tænker det er fordi karamellen var for varm, men hvis jeg vendte længere ville karamellen være for hård…. what to do???

  Tak for din lækre blog

  Marnil

  1. Fløden har måske også været for overpisket. For når det vendes sammen, “pisken” fløden yderligere, også vil den gerne skille 🙂

 9. Fantastisk smuk kage.
  Hvis nu man har et familiemedlem der ikke kan tåle honning, og man ikke vil tage livet af denne . Kan man så undlade honning i karamellerne, evt. erstatte med glukosesirup eller?

  På forhånd tak
  Jannie

   1. Hej Ditte☺️
    Har lige lavet denne lækre kage, men glazen blev helt vildt tyk og måtte smøres ud med en spatel. Havde ganget hele opskriften med 1,5 også husblas, ved ikke om det har været det? Eller har jeg mon brugt en forkert chokolade? Nogen idéer? ☺️

    1. Altså det kan være virkelig svært at svare på, når ikke jeg har været med, forstået på den måde, at der kan være målt forkert, stået for længe, så glazen er begyndt at sætte sig. Måske det nok i virkeligheden er det sidste.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.