Glutenfri kage med havtorn og chokolade // Mousselagkage med havtorn

kage havtorn chokolade glaze havtornscremeDen lækreste glutenfri kage med havtorn og chokolade. Havtorn er nordens citrusfrugt (bær), og jeg ELSKER havtorn! Denne kage (mousselagkage) med havtorn har jeg lavet til min kære mand, idet han havde fødselsdag igår!

Naturen lige nu vælter i lækre havtorn – skynd jer ud og pluk en masse og læg dem i fryseren. Havtorn smager himmelsk. For mig er havtorn nærmest lige så godt som passionfrugt, dog mange gange billigere! Havtorn er dejligt syrligt og har en fantastisk mild bitterhed, som gør det sjovt at arbejde med.

I min NYESTE bog, TID TIL KAGE har jeg lavet nogle små fuldkornstærter med havtornscurd, peanutskaramel og margens. Men denne havtornscurd smager simpelthen så godt til mine scoons, som også findes i bog. Min bog TID TIL KAGE kan købes i webshoppen i signerede udgave. (reklame for min bog)

Glutenfri kage med havtorn og chokolade

(mousselagkage med havtorn og chokolade)
til 8-10 personer

CHOKOLADEBUND (glutenfri)
50 g god mørk chokolade
50 g smør
1 æg, str. M/L
50 g lyst rørsukker

Smelt chokolade og smør i en gryde over middelvarme. Skal blot smeltes og ikke koge. Piske æg og sukker til en luftig æggesnaps. Vend æggesnapsen i chokoladeblandingen, og hæld chokoladedejen over i en springform eller kagering (16 cm i diameter). Husk at beklæde bunden med bagepapir. Bag chokoladebunden ved 180 grader varmluft i 15-20 min. Lad bunden køle af.

HAVTORNSCREME
1 blad husblas
100 g havtorn
100 g lyst rørsukker
1 spsk citron eller vand
1 æggeblomme
1 tsk marizena
1 spsk fløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Kom havtornegrene i fryseren, og bank let havtornene fri fra grenene dagen efter (eller køb frosne havtorn). Giv havtorn, sukker og citron/vand et let opkog og lad det simre i ca. 3-5 min., sigt massen igennem en si, og pres saften ud af havtornene. Kom æggeblommerne op i en skål. I en anden skål piskes marizena sammen med fløde. Hæld massen op til æggeblommerne og piske det sammen. Hæld det herefter op i havtornssaften og pisk godt i massen indtil cremen tykner. Pisk cremen igennem et par minutter, når det koger og tage den af varmen. Tilsæt husblassen. Hæld cremen over den afkølede chokoladebund. Stilen kagen på frost imens du forbereder fromagen.

HAVTORNSFROMAGE (MOUSSE)
2,5 blas husblas
250 g havtorn
200 g lyst rørsukker
1,5 øko citron, skal og saft
3 æggeblommer
2,5 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Kom havtornegrene i fryseren, og bank let havtornene fri fra grenene dagen efter (eller køb frosne havtorn). Giv havtorn, sukker og citronskal og -saft et let opkog og lad det simre i ca. 3-5 min., sigt massen igennem en si, og pres saften ud af havtornene. Kom havtornssaften tilbage i gryden og lad det simre lidt ind. Tag gryden af varmen og rør æggeblommerne i, og sæt herefter gryden tilbage på middelvarme og piske saften med æggeblommer op til en luftig creme. Tag gryden af varmen og tilsæt husblas og lad det køle lidt af. Pisk fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt havtornscremen sammen med flødeskummet. (hvis du har en eclipseform brug den eller støv moussen omkring kagen (se fremgangsmåde her). Hæld lidt fromage i formen og kom herefter chokoladebunden med havtornscreme ovenpå moussen. Samle formen færdig og tilsæt det sidste mousse. Til kagen i fryseren i mindst 3-4 timer eller gerne natten over.

MÆLKECHOKOLADE GLAZE
2 dl piskefløde
20 g glukosesirup (er du ekstrem glutenalleriger undlades dette)
180 g god mælkechokolade
1 tsk guldstøv/dust

Varm fløden og glukosesirup op til lige under kogepunktet. Hak chokoladen fint og kom det op i en skål sammen med guldstøv. Hæld den vare fløde over chokoladen og rør det forsigtigt sammen med en dejskraber i små cikulærebevægelser. Lad chokoladeglazen svale en lille time inden den hældes over kagen.

PYNT
spiselige blomster
frysetørrede havtorn

Befri kagen fra formen og stil kagen på en bagerist med en skål herunder (til overskydende glaze), og hæld forsigtigt glazen henover kagen. Placer kagen på et fad og dekorere kagen som du ønsker eller brug billedet til inspiration.

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (15)
 1. Hej Ditte
  Du har skrevet omkring støbning af kagen ” se fremgangsmåde her” men der er ikke noget link 🙂

 2. Hej Ditte, den ser simpelthen for lækker ud, men hvis nu man er mere til mørk chokolade glaze, tror du så også det vil fungere sammen?
  -Hav en dejlig weekend 🙂

  1. Tak 🙂 Du kan sagtens lave en mørk chokolade, men bunden er tung og rig på mørk chokolade, derfor valgte jeg en mere let glaze, som ikke sjal smag, men blot passede til :).

 3. Hej Ditte.
  Det er vist smuttet i farten hvornår husblassen skal i havtorncremen?! Tænker det er når den har kogt, men er det rigtig?!
  Mvh pernille

 4. Hej Ditte. Jeg vil også gerne vide hvornår husblas skal i cremen, er det før eller efter maizena og æggeblommer er tilsat?
  Venligst Trine

 5. som nogle af de andre også spørger om, men hvornår skal husblasen i havtorns cremen?

 6. Hejsa. Kagen ser sååå lækker ud! Jeg tror jeg giver mig i kast med at lave den som “low key” bryllupskage, men jeg har et spørgsmål. Giver du eclipseformen spray fedt eller lign. før du kommer fromagen i? Eller slipper den uden problemer? Jeg vil jo nødigt stå på dagen med en ødelagt kage?

 7. Hej Ditte ☺️Jeg har prøvet at lave denne kage og den smagte utrolig godt. Den eneste som ikke lykkedes var mirror glaze. Det lignede mere chokolade ganache end mirror glaze, selv om jeg fulgte opskriften.

 8. Kære Ditte.
  Jeg har et spørgsmål omkring din vældig flotte glutenfri kage, ovenover her. Jo ser du, jeg er fornyligt begyndt og bage med jævne mellemrum, også faldt jeg over din kage, og tænkte om den ville være for svær for en nybegynder?

  Fortsæt god Søndag.

  Kærlig hilsen Sarah

  1. Det er ikke den nemmeste kage, men igen. Jeg åben virkelig opskriften er så godt skrevet, at den vil guide dig, så du sagtens kan kaste dig u i projektet 🙂 God bagning..

 9. Hej Ditte, jeg har prøvet at lave kagen, men det lykkedes mig ikke rigtig at få lavet havtornscreme til tyk konsistens. Synes jeg stod længe og rørte rundt . Hvor længe skulle man have været ved ? Det blev til en tynd gele .

  1. Jeg kan ikke sige hvor længe, da det også handler om den mængde væde du har. Men cremen tilsættes 1 blad husblas, så den vil sætte sig. 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.