Chokoladetærte med brændte mandler og kirsebær

chokoladetærte chokolade kirsebærDe bedste chokoladetærter med brændte mandler og kirsebær. De smager himmelsk – en perfekt bid af julen. Selv en ikke-chokoladeelsker vil elske disse chokoladetærter.

Mine mange kageidéer:

Nogle gange får jeg en kageide, også er jeg nød til at skrive den ned/tegne den, eller gå i køkkenet med det samme. Det skete her, at jeg måtte i køkkenet med det samme. Ideen opstod efter et besøg hos min dejlige ven, Lars Jon. Han har lige udgivet sin nyeste bog, KRANS og efter at have kigget i den flere gange, fik jeg ideen til denne kage. Jeg havde lige lavet brændte mandler nogle dage forinden og tænkte de skulle blive til en brændt-mandel-praliné. 1-2-3 og en ny kage blev født, og jeg er helt vild med resultatet både i smag og af udseende.

Jeg måtte naturligvis server dem for Lars og hans assistens, idet han var med til at give mig ideen. Men Lars er ikke til chokolade – eller var han? For den blev spist og fik mange rosende ord med på vejen ned i mavsen 😀

TIP:

Har du ikke små tærteforme/tærteringe, passer opskriften til en stor tærte (20-22 cm). Jeg synes dette opskrift ligger op til vi bruger resterne i forbindelse med julen. Brændte mandler og lagen fra amarenakirsebær – brug det du har, og lad være med at smide lagen ud efter du har brugt glasset med kirsebær.

Chokoladetærte med brændte mandler og kirsebær

6-8 små tærter eller 1 stor

CHOKOLADEMØRDEJ
130 g hvedemel
20 g god kakao
60 g flormelis
75 g blødt smør
2 æggeblommer

Smuldr hvedemel, kakao, flormelis og blødt smør til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

Del dejen i 6-8 dele, og rul hver del ud i lidt mel til en tykkelse på ca. 2 mm. Kom dejen i 6-8 små tærteringe (evt. alm. tærteforme) (diameter ca. 7-8 cm), og fjern overskydende dej ved at hjælp af en skarp kniv. Fyld sølvpapir i formene og herefter linser eller bønner. Blindbag tærterne i 7-10 min. ved 180 grader varmluft. Fjern sølvpapir og linser eller bønner og bag dem færdig i ca. 5 min. Lad dem køle af.

BRÆNDT MANDEL-PRALINÈ
75 g brændte mandler
25 g nougat
25 g mælkechokolade

Blend de brændte mandler helt fint. Smelt nougat og chokolade over vandbad og vend herefter de blendede mandler i massen. Fyld pralinéen i de bagte chokoladetærter.

KIRSEBÆR-CHOKOLADEGANACHE
100 g god mørk chokolade
1 dl piskefløde
2-3 spsk lage fra amarenakirsebær

Hak chokoladen fint og kom det op i en skål. Varm fløden og lagen fra amarenakirsebær på i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld det herefter over chokoladen og rør det forsigtigt sammen til en glat og blank ganache. Hæld det på sprøjtepose og fyld tærterne op med ganache.  Stil dem på køl 1 times tid.

MARENGS
50 g past. æggehvider
50 g hvidt sukker
50 g flormelis
guldstøv

Pisk æggehviderne skummende og tilsæt sukkeret. Pisk det til en sej marengs. Sigt flormelis i massen og vend det forsigtigt sammen. Hæld marengsen på sprøjtepose (gerne med forskellige tyller til, rund, glat og stjerne tyller). Tegn på bagsiden af et stykke bagepapir 6-8 ringe, som har samme størrelse som tærterne. Vend bagepapiret om, og lav en masse fine små kranse. Bag dem ved 110 grader varmluft i 30-40 min. Drys de færdige og afkølede marengskranse med guldstøv.

I ØVRIGT
Frysetørrede kirsebærstøv

Drys overfladen på tærterne med kirsebærstøv, så de er helt dækket. Placer en fin marengskrans på hver tærte.

GemGem

DEL
VISSKJUL Kommentarer (9)
  1. Hej Ditte, tusinde tak for fantastisk inspiration! Altid en fornøjelse at bruge dine opskrifter. Hvis tærternes laves dagen i forvejen, hvordan vil du anbefale at opbevare dem? Skal de på køl for at sætte sig eller bliver bunden blød af det ? Tror du man kan tilsætte pufsukker mellem bund og praline for at give et ekstra twist ? Mvh Cecilie ☺️

    1. Jeg ville sætte den på køl, ja. Bunden vil altid være mest sprød, når den lige er bagt, så ja, den bliver en smule mere blød, men det er jo en smagssag, om man synes, at det gør noget. Sommetider er det jo rart at være lidt på forkant 😉 Jeg har ikke prøvet med pufsukker, men giv det et forsøg. Og fortæl mig endelig, hvad du synes 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.