Julecupcakes med karamelliseret smørcreme

Reklame for Dansukker

Glædelig 1. december! Og hej jul – du er så meget velkommen! I den anledning har jeg i samarbejde med Dansukker valgt at bage julen ind på bedste vis. Og det med det lækreste bagværk – disse julecupcakes med karamelliseret smørcreme.

Jeg har sat fokus på julens bedste og mest genkendelige smage. De varme julekrydderier og de dybe noter, som kommer fra sukkeret. Har du nogle traditioner for 1. december? Min dag står på bagning og hygge med familien.

julecupcakes smørcreme

Sukker er ikke bare sukker

Jeg har alle dage været meget begejstret for at anvende de lidt mørke sukkerarter, hvor sukkeret ikke er så forarbejdet, og dermed indeholder mere aroma og farve.

Jeg har anvendt mørk sirup og brun farin fra Dansukker i brunkagerne. I cupcakes’ne har jeg anvendt lyst muscovadosukker og brun farin, og i smørcremen lyst muscovadosukker og henholdsvis lys og mørk sirup. Denne kombination skaber en fantastisk dybde og giver en karakteristisk julerund smag.

Brun farin er den type sukker, vi forbinder mest med julebag. Sukkeret, som er blandet med mørk rørsukkersirup har noter af lakrids, mørk karamel, og så giver det den krydrede dybde til bagværk. Derudover har det den egenskab, at det får de øvrige krydderier i bagværket til at træde frem. Derfor er det genialt at bruge til brunkager, som netop har den karakteristiske dybde af julekrydderier fra kanel, ingefær og nelliker (- eller mit kagekrydderi: Cake Factor), som den brune farin underbygger. Mørk sirup har en fyldig, salt smag med noter af lakrids og mørk karamel. Og i kombination med brun farin skaber de en skøn fylde og rund sødme i kagerne.

jule cupcakes

jule kager med cake factor

I cupcakes’ne har jeg blandet lyst muscovadosukker og brun farin, som giver en dejlig blanding af rund karamel, smørkaramel og et hint af lakrids. Lyst muscovadosukker er den milde udgave af mørk muscovadosukker og brun farin. De milde smørnoter fra den lyse muscovadosukker er perfekte at udnytte i julecupcakes og smørcreme. På toppen har jeg pyntet med et fint swirl af lys og mørk karamelliseret smørcreme. Selvfølgelig den allerbedste smørcreme, som er luftig og let, og som ikke smager af smør, men af julenoter og karamel.

Hvis du ikke har mod på at bage med de forskellige typer sukker, kan du altid erstatte dem med lyst rørsukker. Men jeg vil til hver en tid anbefale dig at forkæle kagerne med de typer sukker, jeg har angivet i opskriften.

Bag julecupcakes’ne til en julehyggelig eftermiddag i familiens skød, og forkæl dem, du holder af.

TIP: Du behøver ikke lave brunkager, de kan undlades, men de pynter og giver en sød julet effekt. Derudover behøver du heller ikke lave to forskellige slags smørcreme, men tro mig, det er vanvittig lækkert og giver en helt vidunderlig julesmag. Lav dobbelt portion af den ene smørcreme og anvend den, hvis tiden ikke helt er til det.

karamelliseret smørcreme med chokolade

Julecupcakes med karamelliseret smørcreme

12 julecupcakes

BRUNKAGEDEJ
125 g smør
200 g mørk sirup, Dansukker
150 g brun farin, Dansukker
2 tsk CAKE FACTOR, mit kagekrydderi
2 tsk natron
1 æg, str M/L
500 g kage hvedemel eller alm. hvedemel
et nip salt

Kom smør, sirup og brun farin op i en gryde og bring massen i kog. Tilsæt krydderiet og natron, og lad massen boble let op og tag gryden af varmen. Lad det køle lidt af. Sigt melet i en røreskål og kom den lune smørblanding op til melet og rør det sammen på en røremaskine. Tilsæt ægget og rør dejen homogen. Kom brunkagedejen i en frostpose og læg den på køl natten over.

Rul dejen ud og udstik de julemotiver, du ønsker. Bag brunkagerne ved 180 grader varmluft i 8-10 min.

OBS der vil være rigtig meget overskydende dej, men du kan opbevare dejen i køleskabet i op til 1 uge – så kan du altid lave brunkager en anden dag.

GLASUR
50 g flormelis
15 g past. æggehvider
lidt hvidt sukker

Pisk flormelis og æggehvider sammen til en luftig glasur. Dekorer dine brunkager som du ønsker – brug evt. billedet til inspiration.

JULECUPCAKES
200 g lyst muscovadosukker, Dansukker
80 g brun farin, Dansukker
80 g smør, blødt
200 g kage hvedemel eller alm. hvedemel
1 tsk bagepulver
1/4 tsk salt
2 tsk CAKE FACTOR, mit kagekrydderi
2 æg, str. M/L
2,5 dl sødmælk

Kom sukker, smør, hvedemel, bagepulver, salt og cake factor op i en røreskål (gerne en røremaskine eller el-mikser), og rør det hele sammen ved lav hastighed. Det skal ligne små krummer. Slå æggene ud og rør dem sammen. Hæld æggene op i en kande sammen med sødmælk. Når blandingen i røreskålen ligner små krummer hældes lidt af æggeblandingen op i røreskålen, imens den fortsat kører. Gør det gerne over 3 omgange og lad røremaskinen køre lidt mellem hver hældning. Fordel dejen i 12 cupcakesforme (gerne en fast cupcakeform, som er smurt). Bag kagerne ved 180 grader varmluft i ca. 18-20 min. Lad dem køle af i formen. Tag dem op af formen og kom dem i nogle fine cupcakes dekorationer.

KARAMELLISERET MØRK SMØRCREME
70 g lyst muscovadosukker, Dansukker
1 spsk mørk sirup, Dansukker
1 spsk vand
120 ml piskefløde
150 g mørk chokolade, 70 %
150 g smør, blødt

Sukker, sirup og vand bringes i kog og lad det koge ind til en gylden karamel/sirup – tag gryden af varmen. Varm fløden op i en anden gryde til lige under kogepunktet. Hæld forsigtig den varme fløde op i karamellen, det vil muligvis boble lidt op, men det skal det. Bare rør godt hele tiden. Hak den mørke chokolade fint og hæld op i karamelblandingen, og rør det sammen til en ensartet chokoladecreme. Pisk chokoladecremen på en røresmaskine i ca. 5-10 min – eller til bunden af skålen ikke længere er varm. Tilsæt smørret lidt efter lidt, og pisk chokoladecremen luftig, glat og blank. Stil den på køl i 20-30 min. og pisk den kort igennem. Hæld chokoladesmørcremen på sprøjtepose.

KARAMELLISERET LYS SMØRCREME
70 g lyst muscovadosukker, Dansukker
1 spsk lys sirup, Dansukker
1 spsk vand
120 ml piskefløde
250 g gold chokolade, karamelliseret hvid chokolade
150 g smør, blødt

Sukker, sirup og vand bringes i kog og lad det koge ind til en gylden karamel/sirup – tag gryden af varmen. Varm fløden op i en anden gryde til lige under kogepunktet. Hæld forsigtig den varme fløde op i karamellen, det vil muligvis boble lidt op, men det skal det. Bare rør godt hele tiden. Hak den lyse chokolade fint og hæld op i karamelblandingen, og rør det sammen til en ensartet chokoladecreme. Pisk chokoladecremen på en røresmaskine i ca. 5-10 min – eller til bunden af skålen ikke længere er varm. Tilsæt smørret lidt efter lidt, og pisk chokoladecremen luftig, glat og blank. Stil den på køl i 20-30 min. og pisk den kort igennem. Hæld chokoladesmørcremen på sprøjtepose.

SAMLING: Klip et stort hul i begge sprøjteposer og tag en ny sprøjtepose om kom en stor stjerne tylle heri. Kom de to andre poser ned i sprøjteposen med tyllen. Afsæt en fin spiral af chokoladesmørcreme på kagerne. Placer en brunkage i kagerne og server.

julecupcakes snit

julecupcakes

julecupcakes med karamelliseret smørcreme

DEL
VISSKJUL Kommentarer (3)
  1. De ser sindssygt gode ud, dem må jeg helt klart bage til min søns fødselsdag.
    Kan man lave dem nogle dage før man skal bruge dem ? Hvis ja, skal de så opbevares på køl?

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.

Instagram