28. december 2016
Chokolade dessert med praliné og ganache
4 desserter
Ingredienser
Chokoladekage/bund
50 g god mørk chokolade
50 g lyst rørsukker
50 g smør
½ spsk mel
1,5 æg, M/L
Praliné
100 g hasselnødder og/eller mandler
100 g lyst rørsukker
0,5 dl vand
lidt flormelis
25 g mørk chokolade (60-70%)
25 g mælkechokolade
Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
100 ml piskefløde
10-15 g glukosesirup
I øvrigt
4 hindbær, friske
bronzestøv
4 Chokolade snirkler og chokoladebånd (ca. 150 g mørk chokolade)
Fremgangsmåde Udskriv
Chokoladekage/bund
Smelt sukker, smør og chokolade over et vandbad, til det er en homogenmasse og sukkeret er smeltet. Pisk 1,5 æg i chokolademassen, og tilsæt til sidst mel. Bag ved 175 grader i 10-15 minutter i en smurt justerbar kagering (16 cm i diameter). Lad kagen køle helt af.
Praliné
Rist nødderne af i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter. Lad dem køle let herefter. Sukker og vand smeltes til karamel i en gryde. Karamellen skal være let gylden. Tilsæt de ristede og let afkølede nødder, og rør rundt. Hæld nødde-karamelmassen ud på et stykke bagepapir drysset let med flormelis. Lad massen køle helt ned. Blend herefter nødde-karamelmassen fint og tilsæt den mørke chokolade. Blend det hele sammen. Herefter smeltes mælkechokoladen over vandbad. Tilsæt 100 g praline (den første del du lige har lavet). Rør det godt sammen.
Chokoladeganache
Varm fløde og glukose op i en gryde til kogepunktet. Hak chokoladen fint og kom det op i en skål. Hæld flødeblandingen over chokoladen. Rør meget forsigtigt rundt med en dejskraber til ganachen er flot blank.
I øvrigt
Samling
Chokoladekagen befries af kageringen. Udstik 4 stykker kage (5 vm i diameter). Herefter tilføres 1,5 tsk. praliné over hver kage (kagen er i udstikeren). Tilsæt et lag chokolade ganache, og stil dem på køl i 2-3 timer. Befri kagerne fra formen ved at presse forsigtigt med tommelfingeren nedefra ved kagebunden. Evt. varm formet let med en varm hånd. Mine var lette at få op. Temperer 150 g mørk chokolade og klip 4 stykker kageplast, som passer rundt om kagerne. Smør den tempereret chokolade ud på kageplasten. Tag det rundt om kagen. Gentag på alle 4 kager og kom på køl. Lav også 4 chokolade snirkler. Kom dem på køl. Jeg gemte lidt af min chokolade ganache på køkkenbordet, så det rigtig kunne stå og blive til en trøffelmasse. Jeg sprøjtede 4 dutter på kagernes top, for at få lidt højde på. Pensle hindbærene med bronzestøv. Placer dem på toppen af kagen eller på trøffel “dutten”. Placere afslutningsvis en chokoladesnirkel.
Chokolade dessert med praliné og ganache
Den ultimative chokolade bombe – chokolade dessert med praliné og ganache. En intens chokolade oplevelse, men hold op den er god! Server disse portionsanrettede desserter til din gæster når de skal imponeres eller blot forkæles med en lækker chokolade oplevelse – evt. til nytår.