Chokolade dessert med praliné og ganache
28. december 2016

Chokolade dessert med praliné og ganache

4 styk

Ingredienser

Chokoladekage/bund

50 g god mørk chokolade
50 g lyst rørsukker
50 g smør
½ spsk mel
1,5 store æg

Praliné

100 g hasselnødder og/eller mandler
100 g lyst rørsukker
0,5 dl vand
Lidt flormelis
25 g mørk chokolade (60-70%)
25 g mælke chokolade

Chokoladeganache

100 g mørk chokolade
100 ml fløde
10-15 g glukosesirup

I øvrigt

4 friske hindbær
Krobber dust fra Mill & Mortar
kageplastik
4 Chokolade snirkler og chokoladebånd (ca. 150 g mørk chokolade)

Fremgangsmåde Udskriv

1
Chokoladekage/bund

Smelt sukker, smør og chokolade over et vandbad, til det er en homogenmasse og sukkeret er smeltet. Pisk 1,5 æg i chokolademassen, og tilsæt til sidst mel. Bag ved 175 grader i ca. 10-15 min. i en smurt springform (16 cm Ø). Lad kagen køle helt af.

2
Praliné

Rist nødderne af i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. Lad dem køle let herefter. Sukker og vand smeltes til karamel i en gryde. Karamellen skal være let gulden. Tilsæt de ristede og let afkølede nødder, og rør rund. Hæld nødde-karamelmassen ud på et stykke bagpapir drysset let med flormelis. Lad massen køle helt ned. Blend herefter nødde-karamelmassen fint og tilsæt den mørke chokolade. Blend det hele sammen. Herefter smeltes mælkechokoladen over vandbad, og der tilsættes 100 g praline (den første del du lige har lavet) og rør det godt sammen.

3
Chokoladeganache

Varm fløde og glukose op i en gryde til kogepunktet. Hak chokoladen fint og kom det op i en skål. Hæld flødeblandingen over chokoladen og rør meget forsigtigt rundt med en dejskraber til ganachen er flot blank.

4
I øvrigt

Se fremgangsmåde her.

Ved chokoladebånd laves 4 passende stykker kageplastik og smøres ud med tempereret chokolade, og køres rundt om kagerne med det samme -> se samling nedenfor.

5
Samling

Chokoladekagen befries af springformen, og der udstikkes 4 stykker kage. Jeg brugtes 4 cylinderforme ca. 5 cm i Ø (kan købes hos H.W. Larsen i kødbyen eller på nettet). Herefter tilføres 1,5 tsk. praliné over hver kage (kagen er i cylinderformene). Tilsæt et lag chokolade ganache, og stil dem på køl i ca. 2-3 timer. Befri kagerne fra cylinderformen ved at presse forsigtigt med tommelfingeren nedefra ved kagebunden. Evt. varm cylinderformen let med en varm hånd. Mine var lette at få op. Temperer ca. 150 g mørk chokolade, jf. ovenfor, og klip 4 stykker kageplastik, som passer rundt om kagerne. Smør den tempereret chokolade ud på kageplastikken og tag det rundt om kagen. Gentag på alle 4 kager og kom på køl. Lad også 4 chokolade snirkler, og kom dem på køl. Jeg gemte lidt af min chokolade ganache på køkkenbordet, så det rigtig kunne stå og blive til en trøffelmasse, og sprøjtede 4 dutter på kagernes top, for at få lidt højde på. Pensle hindbærene med krobber dust, og placer dem på toppen af kagen eller den trøffel “dutten”, og placere afslutningsvis en chokoladesnirkel.

Chokolade_dessert_Ditte

Chokolade_dessert_Ditte3

Den ultimative chokolade bombe – chokolade dessert med praliné og ganache. En intens chokolade oplevelse, men hold op den er god!