Få succes i det søde køkken – gærdej
15. juni 2022

Få succes i det søde køkken – gærdej

En gærdej har langt de fleste sikkert kastet sig over før på et eller andet tidspunkt. Der er sikkert også rigtig mange, der allerede mestrer gærdejen, men måske du alligevel kan bruge de her, simple, men super nyttige tips.

Tips til den perfekte gærdej

Tilsæt altid salt til sidst. Salt dræber gærs evne til at hæve. Derfor er det vigtigt at du ikke kommer salt i din gærdej før til allersidst. Når alle ingredienser (på nær selvfølgelig salt) er tilsat og æltet godt sammen (5-10 minutter) tilsættes salt og ælt så i yderligere små 5 minutter. På denne måde bevarer du gærens evne til at hæve og skabe det dejligste luftige bagværk.

Spænd dejen godt op. En dej skal ikke bare æltes. Den skal også spændes op inden den lægges til hævning. Du spænder en gærdej op ved at folde dejen ind under sig selv igen og igen. (Jeg har vist det i en video på Klub Ditte Julie her). Når du spænder en gærdej op, øger du antallet af glutenstrenge og får dermed en langt mere elastisk dej og skaber en masse luft og luftbobler i dit færdige bagværk.

Tilsæt kun minimalt tørstof. Ingen gider tørt bagværk. Det er bare ikke fedt og have brugt tid og energi på at lave hjemmebagt bagværk og det så er endt ud tørt. En gærdej skal selvfølgelig have en eller anden form for mel (tørstof) men det er enormt vigtigt, at den ikke får for meget. Der bruger jeg altid smagsneutral olie til at komme på bordpladen og på mine hænder, når jeg skal forme min gærdej til fx boller.

Gærdej der spændes op