Få succes i det søde køkken – mørdej
15. juni 2022

Få succes i det søde køkken – mørdej

Er du ny i det søde køkken eller ønsker du bare at blive endnu skarpere på nogle af grundstenene eller grundteknikkerne i det søde køkken? Så læs med her. Jeg har nemlig samlet mine bedste tips og tricks her til nogle af hovedelementerne. Mange af tingene har jeg uddybet yderligere i how to videoerne på Klub Ditte Julie også.

Tips til mørdej

Mørdej

En god tærte går man aldrig i helt galt i byen med. Så skulle det da lige være hvis mørdejen ikke bliver dejlig sprød og smørbagt. Her kommer mine allerbedste tips og tricks til at bage den perfekte mørdej uanset om den skal blindbage den eller bager den med fyld.

Saml dejen hurtigt. Når du laver en mørdej smuldrer du smør, mel og sukker til det minder om brødkrummer. Herefter skal “brødkrummerne” samles ved hjælp af æggeblommer. Her er det vigtigt kun lige akkurat at samle dejen og at du ikke bliver ved at ælte dejen. Ælter du dejen for længe kan det gøre din mørdej utrolig porøs.

Udrulning. Når mørdejen er samlet med æggeblommer, er det altid en god idé at lægge den på køl, inden den skal udrulles. For uanset hvor hurtigt du samler dejen, vil du unægteligt varme smørret mellem dine hænder. Så lad mørdejen være på køl i minimum 30 minutter og også gerne længere. Når den skal rulles ud, er det vigtigt, at du rører ved dejen så lidt som muligt med dine fingre og hænder. Det er nemlig vigtigt, at den forbliver så kølig som overhovedet muligt.

Udrul altid fra midten og ud. Brug så lidt kræfter som overhovedet muligt, men lad blot kagerullen og dejen arbejde sammen. Så snart mørdejen sprækker en smule i kanterne, betyder det, at du har brugt for meget kraft. Vend aldrig mørdejen når du udruller den. For det første vil du automatisk afgive varme mens den vendes. For det andet vil det betyde, at du får mel på begge sider af mørdejen, hvilket vi helst vil undgå. I stedet for at vende den, drejes mørdejen flere gange, mens der udrulles.

Afbagning. En mørdej har godt af en masse luft under afbagningen. Derfor foretrækker jeg altid en perforeret (hullet) tærtering samt at bage mørdejen på en airmåtte, så der kan komme så meget luft som overhovedet muligt under afbagningen. Luften lader smørret ånde og skaber en herlig sprød mørdej.

Udrulning af mørdej