Fastelavnsboller med et strejf af forår
28. februar 2019

Fastelavnsboller med et strejf af forår

20 vandbakkelser

Ingredienser

SALTET KRAKKELERET DEJ

60 g kage hvedemel
60 g lyst rørsukker, Dansukker
1 tsk havsalt
60 g smør, blødt

VANDBAKKELSER

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker, Dansukker
2 tsk kanel
3 dl vand
150 g kage hvedemel
3-4 æg, str. M/L (oftes kun 3,5 æg)

HVID CHOKOLADECREME

1,5 blade husblas
150 g hvid chokolade
3 dl piskefløde
1 tsk vaniljepasta

LEMONCURD

3 blade husblas
4 økologiske citroner, saften (ca. 2,5 dl)
160 g lyst rørsukker, Dansukker
1 æg, str. M/L
60 g smør

RIBSCURD

70 g ribs
0,25 dl vand
70 g lyst rørsukker, Dansukker
1,5 past. æggeblomme
35 g smør, koldt, i tern

 

I ØVRIGT

ruby chokolade
ribs, friske

Fremgangsmåde Udskriv

1
SALTET KRAKKELERET DEJ

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul dejen mellem 2 stykker bagepapir – 2 mm tykkelse. Læg dejen på køl, imens du laver vandbakkelserne.

2
VANDBAKKELSER

Kom smør, rørsukker, kanel og vand op i en gryde. Bring det i kog. Når smørret er smeltet og massen koger, tages det af varmen. Sigt mel og kom det i på én gang, og rør dejen igennem med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par min. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt herefter et æg ad gangen (dejen skal i hvert fald have 3 æg, så slå det sidste æg ud i en skål og pisk det sammen, så du evt. kan tilsætte et halv æg mere til dejen). Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne, at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk/rør godt imellem hvert æg, så samler dejen sig igen. Efter 3 æg tilsættes ca. 1/2 æg yderligere og pisk godt. Tjek om dejen er klar eller skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger igennem dejen, og dit spor skal blive stående.

Er dejen klar hældes den på sprøjtepose, og der afsættes 20 små vandbakkelser på en bageplade beklædt med bagepapir i bunden. Tag din krakkelerede dej fra køl, og udstik 20 små runde bunde (5 cm i diameter), og placer dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Åbn IKKE ovnen, før de første 35 min er gået – ellers falder de sammen. Afkøl dem på en bagerist.

3
HVID CHOKOLADECREME

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet sammen med vaniljepasta. Hæld den meget varme fløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen, og sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader). Når chokoladecremen er kold, piskes den lind og kommes den på sprøjtepose – evt. med indføringstylle, og læg den på køl, indtil den skal bruges.

4
LEMONCURD

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen og rør sammen. Kom det tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det ud i massen. Stil citroncreme på køl, og lad den sætte sig. Rør gerne i den undervejs (tager ca. 30 min.). Kom citroncremen op i en sprøjtepose – evt. med indføringstylle, og læg den på køl, til du skal bruge den.

5
RIBSCURD

Giv ribs, vand og sukker et let opkog, sigt massen igennem en si, og pres saften ud af ribsene. Rør æggeblommer sammen med lidt af ribssaften, og hæld herefter æggeblandingen og resten af ribssaften tilbage i gryden. Kog massen igennem ved middelvarme under konstant piskning, til cremen tykner. Tag gryden af varmen, og rør smørret i cremen. Hæld ribscurden i en sprøjtepose – evt. med en indføringstylle, og læg den på køl indtil brug.

6
Samling

Når vandbakkelserne er kølet helt af kan du fylde dem med creme. Har du en indføringstylle, bruger du bare den til at prikke et lille hul i bunden. Alternativt kan du lave et lille hul med en skarp kniv, og blot klippe et lillebitte skråt hul i sprøjteposen. Fyld vandbakkelserne med hvid chokoladecreme, derefter ribscurd og til sidst lemoncurd.

Pynt med lidt chokolade og friske ribs.

Fastelavnsboller med Dansukker

Jeg elsker fastelavnsboller! Fastelavn(sbolle)-sæsonen er over os, og det er helt ærligt en af mine yndlingssæsoner her i de spæde forårsmåneder. Og ja, det er udelukkende på grund af fastelavnsbollerne.

Mine fastelavnsboller er lavet på vandbakkelsesdej med saltet krakkeleret dej og med masser af cremet fyld i midten. Fastelavnsboller kommer i mange varianter, og jeg har også forskellige udgaver liggende her på bloggen. Disse fastelavsboller leder tankerne hen på forår og lysere tider. Ribscurd og lemoncurd giver et frisk pust til den ellers lidt tunge og vanvittigt cremede hvide chokolade. Det er en skøn balance af sødme og syre, som vidner om, at foråret så småt er på vej.

Reklame for Dansukker

Ribscurd vandbakkelser

SUKKER har også forskellige smage.

Jeg har bagt vandbakkelserne med lyst rørsukker fra Dansukker, som bidrager med noter af karamel og en anelse lakrids, som jeg har valgt at fremhæve endnu mere ved at bruge kanel. Derudover har sukkeret en frugtig aroma, som klæder ribscurden og lemoncurden. Generelt bruger jeg stort set altid lyst rørsukker i stedet for den klassiske hvide sukker. Det gør jeg, fordi jeg simpelthen synes, at det smager bedre. Lyst rørsukker giver en dybde og rundhed i smagen, som den hvide sukker ikke kan give.

Hvis du synes, at der er for mange elementer i fastelavnsbollerne til, at du lige tør kaste dig ud i projektet, kan du altid nøjes med at lave den ene curd – eller købe en lækker færdiglavet variant. Snyd ikke dig selv for den krakkelerede dej. Den giver den ellers bløde, cremede kage sprødhed og knas og er prikken over i’et.

Så sæt lørdagen (eller søndagen) af til hjemmebag og hygge, og inviter familien over til fastelavnsbolleforkælelse.

Er du på udkig efter endnu flere af mine opskrifter? Du finder mine nyeste opskrifter uge for uge inde på Klub Ditte Julie.

vandbakkelser med creme

krakkelerede vandbakkelser