Flettet marcipanbrød med kardemomme, timian og citron
6. juni 2019

Flettet marcipanbrød med kardemomme, timian og citron

6-8 personer

Ingredienser

Dej

1 dl sødmælk
25 g gær
1 æg, str. M/L
75 g blødt smør
250 g dansk hvedemel (ca. +/-)
2 tsk kardemomme
2 spsk lyst rørsukker
1/2 tsk fint salt

Remonce

125 g blødt smør
120 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, fintrevet skal
1 spsk timian, frisk
100 g ren rå marcipan, revet

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Mælken varmen op til det er håndvarmt. Gæret smuldres og opløses i den lune mælk. Herefter røres ægget i mælke/gærblandingen. Smuldr det bløde smør i melet, så det ligner revet ost. Tilsæt kardemomme, rørsukker og salt, og bagefter mælke/gærblandingen. Ælt det godt sammen. Stil dejen til hævning i 1 time i en ren skål beklædt med film og et rent viskestykke (Stil den gerne ind i ovnen eller et andet sted, hvor der ikke er træk).

2
Remonce

Rør alle ingredienser sammen. Udrul herefter dejen (25 x 35 cm) på et meldrysset bord. Smør remonce på hele den udrullede dej, drys med frisk timian og revet marcipan og rul den stramt sammen på den lange led. Giv den rullede dej et let tryk, og del dejen i to med en skarp kniv. Flet/sno dejen sammen (se evt. billede) og kom brødet op i en smurt brødform (30 cm lang). Bages ved 200 grader varmluft i 25-30 min.

Valsemøllen

Det her brød er et kanelbrød i en sommerudgave. Det er nøjagtig ligeså snasket, saftigt og syndigt som det klassiske kanelbrød, der nærmest driver af smør, og som man knap nok kan holde nallerne fra, mens det står på køkkenbordet og køler af efter en tur i ovnen. Er det kun mig, der har svært ved det? 😁

Snasket bagværk er det BEDSTE!

Det her flettede marcipanbrød med kardemomme, timian og citron er altså en nyfortolkning af det klassiske kanelbrød i en friskere og anderledes udgave. Citron og timian giver et frisk spark til den søde remonce og den smørmættede dej.

Remoncen giver brødet det mest saftige indre, mens skorpen er perfekt sprød. Det er bagt med Valsemøllens hvedemel, som giver en fantastisk luftighed til brødet. Det er simpelthen en bid af kagehimlen. Det er meget interessant, at vi har valgt at kalde det et “brød” – det virker nemlig lidt mindre syndigt end kage, men lad mig lige understrege, at dette brød ikke er det mindste sundt. Heldigvis. For skal man virkelig forkæle sig selv, skal man gøre det rigtigt – og for mig er det en af de bedste forkælelser, det her.

Marcipanbrødet er perfekt til kaffen en søndag formiddag – eller hvilken som helst formiddag, sådan set. Jeg serverede brødet til morgenmøde på kontoret, og der var stor begejstring hele vejen rundt. Det er et brød, de fleste kan lide; smagen er nemlig sød, syrlig og mild, og med et tvist af frisk timian. Krydderurten giver lidt kant til brødet uden at være overdøvende.

Brødet tager sig rigtig fint ud, når man fletter det. Det behøver man dog slet ikke. I virkeligheden er brødet snoet, og det er ikke så svært, som det ser ud. Nederst i indlægget har jeg lavet en guide i billeder til snoningen. Hvis du alligevel ikke har mod på at kaste dig ud i det, kan du sagtens lave snegle af dem, eller bage det som et almindeligt brød.

Hvedemel med god bageevne

Valsemøllens hvedemel har høj glutenkvalitet, som gør at bagværket hæver smukt op og får masser af volumen. Melet er fint formalet, så både kim og skaldele er sigtet fra. Det giver en smidig og spændstig dej med god glutenkvalitet og masser af smag og volumen i det færdigbagte brød. Derudover er Valsemøllens mel dyrket, høstet og malet i Danmark, så med deres mel er man altid sikret den bedste, danske kvalitet.

Jeg bruger hvedemel med god bageevne til næsten alle mine brød og boller. Bruger du hvedemelet alene giver det en sød og saftig dej, som passer perfekt til fødselsdagsboller, luftige bagværk, wienerbrød, mv. Mikser du hvedemelet med en grovere meltype kan du fx lave lækre morgenboller eller grydebrød, der mætter dejligt samtidig med at de er saftige og luftige.

Reklame for Valsemøllen

 

Sådan gør du i billeder: