11. december 2018
Honninghjerter // Honningjuletræer
20-25 styks (alt efter størelse på din udstikker)
Forberedelse min. 1 dag før eller gerne mere
Jeg har både lavet en honningdej og en sirupsdej. Det giver honninghjerterne/kagerne en dybere smag og gør de ikke behøver trække så længe.
Du skal lave både honningdej og sirupsdej for at have den rigtige mængde. Eller dobbelt op af den ene af dejene.
Ingredienser
HONNINGDEJ
250 g honning
250 g kage hvedemel eller alm. hvedemel
SIRUPSDEJ
250 g lys eller mørk sirup (kan også blandes)
250 g kage hvedemel eller alm. hvedemel
DEJ
1 tsk hjortetaksalt
2 æggeblommer
1 tsk potaske
2 spsk koldt vand
1,5 tsk CAKE FACTOR, kagekrydderi
I ØVRIGT
2oo g mørk chokolade
50 g hvid chokolade
chokoladedkugler fra Special Moment
Fremgangsmåde Udskriv
HONNINGDEJ OG SIRUPSDEJ
Varm honning op i en lille gryde til 35-40 grader. Hæld den flydende honning i en røreskål og ælt det godt sammen med melet. Brug fladpiskeren med silikonekant til at ælte dejen med. Hæld dejen i en tætsluttende bøtte og placer den et lunt sted. Gør det samme med sirupsdejen. Dejen skal trække i min. 24 timer, og gerne længere. Den kan stå op til en hel måned, før du bruger den.
DEJ
Rør hjortetakssalt op med æggeblommer i en lille skål, og rør potaske sammen med vand i en anden lille skål. Smuldr dejen ned i en røreskål, tilføj de to blandinger samt krydderi og kør dejen godt igennem på røremaskinen med fladpiskeren. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt dejen igennem. Rul dejen ud i 0,5 cm tykkelse og udstik de ønskede forme. Bag dine honning-/sirupskager ved 180 grader varmluft i 10-12 minutter alt efter størrelse. Lad kagerne køle af, inden du pynter dem.
I ØVRIGT
Smelt den mørke chokoladen og dybt honningkagerne heri. Smelt herefter den hvide chokolade og kom på kornet eller sprøjtepose. Dekorer kagerne som du ønsker. Brug gerne billedet til inspiration.
Honninghjerter med KitchenAid
Honninghjerter har altid haft en helt særlig plads i mit julehjerte. Lige fra jeg var helt lille, kan jeg huske, at jeg har fået et honninghjerte i hånden, når jeg var ude at handle med mine forældre. Det var de bedste indkøbsture, når der faldt sådan ét af til mig, og jeg kan den dag i dag stadig huske den juleglæde det straks spredte i min lille krop. I mine voksne år har jeg bagt tonsvis af honninghjerter til mig selv, mine børn og resten af familien.
En honningkagedej skal gerne have tid til at trække. Derfor er der mange, der starter en honningkagedej op allerede i efteråret eller et helt år i forvejen. På det tidspunkt har jeg dog alt andet end julehygge og honninghjerter i hovedet, så jeg glemmer det hvert år. I stedet smækker jeg en honningkagedej sammen en lille uges tid – eller blot et par dage – før, jeg skal bruge den.
Så hvis du bikser en dej sammen tirsdag eller onsdag, så kan du sagtens bage dine honninghjerter i weekenden. Og jeg bruger heller ikke våde klæder mv.
Reklame for KitchenAid // Thuesen Jensen
Mindet om den gamle jul
Kager bagt med honning stammer helt tilbage fra det gamle Grækenland. Det klassiske honninghjerte, som vi kender det i dag, stammer oprindeligt fra den tyske lebkuchen, som kom til Danmark – nærmere bestemt Christiansfeld – i 1700-tallet. Honningkagerne har derfor altid været en del af vores gode, gamle jul (som vi fejrer den i dag, i hvert fald). Derfor er honningkagen også mindet for mange om jul som barn, jul hos bedsteforældre og juletraditioner. En saftig, julekrydret kage overtrukket med mørk chokolade, og den traditionsrige julemand ovenpå som glansbillede. Det er en kage propfyldt med søde juleminder. Og for mig symboliserer den ærlighed, hygge og ægte julestemning. Er der andre, der forbinder honninghjertet med hyggelige julestunder som barn?
Honninghjertet i dag
I dag bager jeg mine egne honninghjerter, og jeg kan godt finde på at freestyle lidt ud fra det traditionelle honninghjerte. Fx udstikker jeg kagerne i andre former, undlader chokoladeovertrækket og pynter istedet med navne af glasur, og andre gange udstikker jeg et hul i hjertet, så det kan hænge på juletræet eller i vinduet og dufte. Andre gange bager jeg de klassiske honninghjerter, som jeg kender dem bedst: med sprød chokolade og et glansbillede af en smilende julemand. Jeg har udskiftet nogle af krydderierne med mit eget kagekrydderi CAKE FACTOR.
Honninghjerter kan sagtens agere julepynt, bordkort eller andet kreativt. Når de hænger rundt omkring i huset, spreder de den skønneste duft at julekrydderier og sød honning. Den eneste ulempe er, at man får lyst til at hapse ét, når man går forbi, haha. Men er det ikke lige præcis det, man gerne må i december måned? 😉
Mine honninghjerter er denne gang blevet til honningjuletræer, og jeg har selvfølgelig kørt dejen på min KitchenAid røremaskine. Det er en hård dej for maskinen, men den kan sagtens klare det. Og så er det en stor hjælp, at man ikke selv skal kæmpe med en tung dej. Dertil har jeg brugt den fleksible fladpisker med silikone på den ene side. Den sikrer, at jeg får al dejen med rundt, når jeg rører. Den trækker simpelthen dejen med fra siderne så fint pga. silkonekanten.
Find mine nyeste juleopskrifter på Klub Ditte Julie. Hvis du er i tvivl om, hvad Klub Ditte Julie er, så kan du læse om bageuniverset her.