19. april 2022
Kanelgifler – få opskriften
20 gifler
Helt klassiske, børnevenlige og super lækre kanelgifler.
De fleste kender (og sikkert også elsker) sikkert de klassiske, købe-gifler fra supermarkedet. Her får du opskriften på dine egne, hjemmelavet gifler som smager mindst ligeså godt – hvis ikke bedre! Velbekomme!
Ingredienser
Gærdej
3 dl sødmælk
0,5 pk gær
1 æg, str. M/L
3 spsk lyst rørsukker
0,5 tsk kardemomme
1 tsk vaniljesukker
4,5 dl hvedemel
3 dl hvid hvede/fuldkornsmel
75 g smør, blødt
Remonce
100 g smør, blødt
1,5 dl brun farin
2 spsk kanel
1 spsk mørk sirup (lys kan også bruges)
I øvrigt
1 æg, str. M/L
1 spsk lyst rørsukker
1 tsk kanel
1-2 spsk mandelflager
Fremgangsmåde Udskriv
Gærdej
Lun mælk i en gryde og tag den af varmen, når den er lillefingervarmt. Hæld den lune mælk i en røreskål. Opløs gær heri. Tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Bland kardemomme, vanilje og begge meltyper i en skål. Tilsæt lidt efter lidt den tørre blanding til mælkeblandingen, til du har en blank og glat dej. Ælt dejen i ca. 10 minutter.
Kom olie på hænderne og på bordet. Spænd dejen op ved at folde dejen ind under sig selv, så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig). Kom herefter et rent viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.
Remonce
Rør alle ingredienser sammen til en blød remonce.
Tag dejen ud af skålen og rul den ud (40 x 60 cm) på et bord letdrysset med mel. Smør remoncen ud på hele dejen. Del dejen i to lige store dele ved at skære ned igennem på den længste led, så der er to rektangler. Fold først den ene del af dejen fra snittet og ud mod kanten af dejen med en fold på ca. 3 cm. Fortsæt med at folde hele vejen ud – der bliver ca. 4 fold i alt. Skær enderne af rullen og skær gifler i ca. 3 cm i tykkelsen. Gentag samme proces med den anden rektangel.
Placér dem på to bageplader beklædt med bagepapir eller en bagemåtte fra By Ditte Julie. Lad dem efterhæve i 30 minutter under et rent klæde.
I øvrigt
Pensl giflerne med et sammenpisket æg. Bland sukker og kanel i en skål og drys over giflerne. Drys også med mandelflager. Bag dem i ovnen på 225 grader varmluft i ca. 10 minutter. Nyd giflerne lune, eller lad dem køle af på en bagerist. Pynt dem med din yndlings pynt eller spis dem som de er.
Kanelgifler – en børnevenlig klassiker fra min bog Vores Bageeventyr.
Bagning med børn
Vores Bageeventyr er en bog spækket med fantasifulde, sjove, farverige og festlige kager til børn og barnlige sjæle. Bogen lægger op til at børnene kommer med i køkkenet og for alvor får lov til at sætte deres præg på kagerne.
Hele ideen er, at meget er målt af efter måleskeerne fra min bageserie, By Ditte Julie, nemlig 1 tsk., 1 spsk. og 1 dl. Du kan altså nemt læse opskriften op og sige 1 af den og 3 af den osv., så de selv kan måle og veje af. Det har skabt så meget glæde hjemme i mit køkken, for lille Albert på fire år kan nu også være med.
Det er i denne bog, at opskriften på kanelgifler originalt er fra. Derudover finder du opskrifter på cupcakes, pølsehorn, chokoladekage, lagkager, boller, cookies is, osv.
Bagning med børn til højtid og fest
Et år senere i 2021 udgav jeg Vores Bagefabrik, som er endnu en bog i børnehøjde. Den kan du læse meget mere om her. Den indeholder opskrifter til årets mange højtider, så børn kan være med til at skabe unikke påskeminder, uhyggelige halloween-kager, hyggelige julestunder og festligt nytårssjov.
Rigtig god bagelyst!