26. oktober 2015

Luksus banankage

Banankage_banan1Opskrift fra min fortolkning af en banana split. Virkelig en af de bedste banankager! Den gav Mette Blomsterberg gåsehud i Den Store Bagedyst, så man må sige jeg er stolt af lige netop denne kage og opskrift! Opskrift på denne luksus banankage kan også findes på DR’s hjemmeside.
Banankage_banan Banankage_banan1
Luksus banankage:
ca. 12-15 personer.

Banankage:
4 modne bananer
230 g lyst rørsukker
4 æg
2 vaniljestænger
150 g mel
1 tsk. bagepulver
150g smeltet smør

Æg, sukker og vanilje piskes til en let og hvid æggesnaps. Mel og bagepulver sigtes i og vendes forsigtigt. Mods bananerne med en gaffel eller blend dem, og vend dem i dejen. Til sidst kommes det smeltede smør i. Dejen fordeles i to ens spring forme, ca. 2/3 af dejen i den ene og 1/3 af dejen i den anden. Bages ved 180 grader. Form 1) en springform 22Ø – bages første gang i ca. 20 min. Form 2) bages i en kagering 22 Ø og bages i ca. 10-15 min.

Karamel/nødde-masse til bund 1:
260 g hasselnødder
140 g lyst rørsukker
3 tsk. honning
0,8 dl fløde
90 g smør

Hasselnødderne ristes i ovnen i ca. 10 min ved 180 grader. I en gryde kommes lyst rørsukker, honning, fløde og smør. Koges ind til det har en temperatur på 120 grader. Nødderne køles, nulres fri fra skaller, blendes mellemfint og vendes herefter i karamelmassen. Lad det stå på bordet og køle en smule. Bund 1) Når den er bagt i ca. 20 min. og næsten færdig bagt, tages den ud og lad den køle i ca. 7-10 min. Kom herefter nøddekaramellen ovenpå bunden, meget forsigtigt og bag videre i ca. 7-10 min.

Vaniljecreme m. citron og cognac:
500 ml. sødmælk
1,5 vaniljestang
75 g lyst rørsukker
40g  majsstivelse
120g past. æggeblommer
Skal og saft fra 1 økologisk citron
1-2 tsk. cognac
1-2 dl fløde, pisket til flødeskum

Kom 100 ml. af sødmælken i en skål sammen med vanilje, sukker og majsstivelse og pisk det godt sammen. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen. I en gryde varmes resten (400 ml.) af sødmælken op til kogepunktet og hæles sammen med æggeblandingen. Kom herefter det hele tilbage i gryden og kog op. Pisk godt hele tiden – til cremen tykner og majsstivelsen er ”kogt ud”. Kom cremen i en pose og kom den på køl ca. ½-1 time.

Når cremen er helt kold hældes cremen op i en skål, og piskes op med en håndmixer. Herefter vendes flødeskummen forsigtigt i og til sidst citron og cognac. Den er nu klar til at komme på kagen. (GEM gerne en lille smule til pynt, hvis du ønsker)

 Chokoladecreme:
200 g chokolade
20 g honning
20 g glukose
200 g fløde

Fløde koges op med honning og glukose – lige til kogepunktet. Chokoladen hakkes fint og fløden hældes over. Lad den køle en smule inden den kommes på kagen. Stil herefter kagen på køl i min 3 timer eller evt. natten over.

Herudover:
300 g chokolade, temperering
Tørrede bananer
Spiselige gule blomster
Ekstra vaniljecreme til pynt
Trillede kugler af ekstra nøddekaramel

Samling:
Bananbunden med nøddekaramel placeres nederst i en regngjort springform forret med kageplatisk, hvorefter der kommes vaniljecreme ovenpå. Placer den anden bananbund og til sidst, chokoladecreme. Lav en kant af tempereret chokolade på kageplast.

Pynt med tørrede bananer, små kugler af nøddekaramel, blomster og chokolade kugler. Og små udsprøjtede ”klatter” af vaniljecreme.

Banankage_banan2

GemGem