26. oktober 2015
Luksus banankage
12-15 personer
Ingredienser
Banankage
4 modne bananer
230 g lyst rørsukker
4 æg, str. M/L
2 vaniljestænger
150 g mel
1 tsk. bagepulver
150g smør, smeltet
Karamel/nødde-masse til bund 1
260 g hasselnødder
140 g lyst rørsukker
3 tsk. honning
0,8 dl piskefløde
90 g smør
Vaniljecreme m. citron og cognac
500 ml. sødmælk
1,5 vaniljestang
75 g lyst rørsukker
40g majsstivelse
120g past. æggeblommer
Skal og saft fra 1 økologisk citron
1-2 tsk. cognac
1-2 dl fløde, pisket til flødeskum
Chokoladecreme
200 g chokolade
20 g honning
20 g glukose
200 g piskefløde
Herudover
300 g chokolade, temperering
Tørrede bananer
Spiselige gule blomster
Ekstra vaniljecreme til pynt
Trillede kugler af ekstra nøddekaramel
Fremgangsmåde Udskriv
Banankage
Æg, sukker og vanilje piskes til en let og hvid æggesnaps. Mel og bagepulver sigtes i og vendes forsigtigt. Mos bananerne med en gaffel eller blend dem, og vend dem i dejen. Til sidst kommes det smeltede smør i. Dejen fordeles i to ens justerbare kageringe, ca. 2/3 af dejen i den ene og 1/3 af dejen i den anden. Bag dem ved 180 grader varmluft.
Form 1) en justerbar kagering 22 cm i diameter – bages første gang i ca. 20 minutter.
Form 2) bages i en justerbar kagering 22 cm i diameter og bages i 10-15 minutter.
Karamel/nødde-masse til bund 1
Hasselnødderne ristes i ovnen i ca. 10 minutter ved 180 grader varmluft. I en gryde kommes lyst rørsukker, honning, fløde og smør i. Lad det koge ind til det har en temperatur på 120 grader. Nødderne køles, nulres fri fra skaller, blendes mellemfint og vendes i karamelmassen. Lad det stå på bordet og køle en smule.
Bund 1) Når den er bagt i ca. 20 minutter. og næsten færdig bagt, tages den ud og lad den køle i 7-10 minutter. Kom herefter nøddekaramellen ovenpå bunden, meget forsigtigt og bag videre i 7-10 minutter.
Vaniljecreme m. citron og cognac
Pisk 100 ml. af sødmælken, vanilje, sukker og majsstivelse godt sammen. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen. I en gryde varmes resten (400 ml.) af sødmælken op til kogepunktet og hæles sammen med æggeblandingen. Kom herefter det hele tilbage i gryden og kog op. Pisk godt hele tiden – til cremen tykner og majsstivelsen er ”kogt ud”. Kom cremen i en pose og kom den på køl ca. ½-1 time.
Når cremen er helt kold hældes cremen op i en skål, og piskes op med en håndmixer. Herefter vendes flødeskummen forsigtigt i og til sidst citron og cognac. Den er nu klar til at komme på kagen. (GEM gerne en lille smule til pynt, hvis du ønsker)
Chokoladecreme
Fløde koges op med honning og glukose – lige til kogepunktet. Chokoladen hakkes fint og fløden hældes over. Lad den køle en smule inden den kommes på kagen. Stil herefter kagen på køl i min. 3 timer eller evt. natten over.
Samling
Bananbunden med nøddekaramel placeres nederst i en regngjort justerbar kagering forret med kageplast, hvorefter der kommes vaniljecreme ovenpå. Placer den anden bananbund og til sidst, chokoladecreme. Lav en kant af tempereret chokolade på kageplast.
Pynt med tørrede bananer, små kugler af nøddekaramel, blomster og chokolade kugler. Og små udsprøjtede ”klatter” af vaniljecreme.
Luksus banankage
Opskrift fra min fortolkning af en banana split. Virkelig en af de bedste banankager! Den gav Mette Blomsterberg gåsehud i Den Store Bagedyst, så man må sige jeg er stolt af lige netop denne kage og opskrift! Opskrift på denne luksus banankage kan også findes på DR’s hjemmeside.