Opskrifthæfte til forår og sommer - 8 skønne kager i samarbejde med MENY

Gåsebryst med rabarber og smørbagt kiksebund

Skærmbillede 2017-04-18 kl. 19.16.14Jeg elsker at fortolke på gode traditionelle klassiker. Jeg må ærligt indrømme jeg ikk er fan af det traditionelle gåsebryst, idet jeg synes det mangler lidt knas, konsistens, ja – det bliver lidt for flat til mig, og alt for meget flødeskum…. Derfor måtte jeg naturligvis pille lidt ved den kombination. Mit gåsebryst er støbt i en form (tagrende-form) – du kan købe formen hos hjemmekonditor – følg linket her. (Affiliate link) Det er ikke sidste gang jeg leger med denne form – synes den kan meget mere…!!

Mit gåsebryst indeholder, smørbagte kiksebunde, en syrlig rabarberkompot, en hjemmerørt vanilje konditorcreme med mandelsplitter, en anelse flødeskum og et marmoreret marcipanbånd. MUMS !!!

Formen kan fås i en dyr og billig udgave, linker her til den dyre form (som jeg anvendte) og her er den billigere form (den er også en smule mindre).

Gåsebryst med rabarber og smørbagt kiksebund
til ca. 15 personer

Vanilje konditorcreme
2 blade husblas
1 polynesisk vaniljestang
4 spsk lyst rørsukker
40 g maizena majsstivelse
4 dl sødmælk
4 æggeblommer
50 g mandelsplitter

Vaniljecreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 1 dl mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op, og lad cremen svale i ca. 5 min. Kom den afdryppede og udblødte husblas op i cremen og rør det sammen. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold.

TIP !! Lav evt. vaniljecremen 1-3 dage i forvejen, og hav den klar på køl, så den kun skal piskes op, når kagen skal lægges sammen.

Marmoreret marcipanbånd
300 g ren rå marcipan
150 g flormelis
30 g glukosesirup
pastafarve – vælg dine farver, som du ønsker

Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup godt sammen og pak det ind i husholdningsfilm og læg det på køl i 1 time.

Kiksebund
40 g æggeblommer (ca. 2 æggeblommer)
80 g lyst rørsukker
80 g blødt smør
115 g hvedemel
1 tsk bagepulver
en kvnsp salt

Ælt det hele sammen med hænderne og udrul mellem to stykker bagepapir til en firkant (ca. 27 x 27 cm). Fjern det ene stykke bagepapir, og bag kiksebunden ved 190 grader varmluft i ca. 8-10 min. Lad bunden køle helt af, og skær 4 lange stave (6,5 cm brede og ca. 23 cm lange – se billeden nedenfor)

Rabarberkompot
2 blade husblas
250 g rabarber
1 god vaniljestang
100 g lyst rørsukker
1 økologisk citron, skal og saft

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens rabarberne og skær dem ud i små stykker. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, rabarber og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det herefter simre i 10 min. til rabarberne er møre. Tag gryden af varmen og rør den udblødte husblas heri. Lad det køle helt ned.

Iøvrigt
5 dl piskefløde
spiseligeblomster

SAMLING. Pisk fløden til sprøjtefast flødeskum (tag ca. 1 dl flødeskum fra til pensling). Tag  vaniljecremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker, og vend resten af flødeskummet sammen med vaniljecremen og tilsæt mandelsplitterne. Hæld cremen på sprøjtepose og hav den klar til brug.

Opdel din marcipan i de portioner du ønsker og indfarv dem. Fremgangsmåde til et flot marmoreret marcipanbånd – se videoen på min YouTube kanal. Udrul marcipan så det passer til formen, tagrenden 16 cm bredt og 50 cm langt. For formen med husholdningsfilm (se billede), og læg dit marcipan ned i formen, og få det godt op ad siderne. Pensl indersiden af marcipanen med flødeskum og sprøjt herefter vanilje konditorcreme ned i formen og smør det ud. Placer 2 kiksebunde og smør herefter rabarberkompot udover bundene og placer de sidste 2 bunde. Tag husholdningsfilmen op omkring bundene, så kagen samles. Stil kagen på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Befri gåsebrystet for husholdningsfilm (bunden), og placer det på et fad/brædt, og fjern herefter formen og husholdningsfilmen. Pynt gåsebrystet af med spiselige blomster.

   

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskrifthæfte til forår og sommer - 8 skønne kager i samarbejde med MENY