Glutenfri sommerkage med marinerede jordbær og jordbærmousse

LækkerGlutenfriSommerkage

Min kære svigerinde havde inviteret til fødselsdag, og jeg skulle medbringe kagen 🙂 Hun havde et ønske om, at kagen skulle være glutenfri og indeholde sæsonens sidste danske jordbær, så jeg ville lave en ægte sommerkage, trods de lækre danske jordbær synger på sidste vers :). Derfor valgte jeg at lave en jordbærmousse og lave marinerede jordbær, for at få så meget smag ud af jordbærene som muligt.

Den blev virkelig lækker! Jeg kan klart anbefale dig at lave den 😀 Og har du ikke sådan en form, som jeg støbte min mousse i (halvkugleform 16 cm), kan den sagtens laves som en almindelig lagkage 🙂 Jeg havde bare lyst til at lege og være lidt kreativ.

Sommerkage_glutenfri          sommerkage_glutenfri1

Kagen består af en glutenfri brownie med ristet hasselnødder, marinerede jordbær med timian, en jordbærmousse toppet med en lyserød glaze (for udseendet), et bånd af tempereret mørk chokolade også en masse bær.

Dermed en lækker glutenfri sommerkager, som også er super smuk at kigge. Min svinderinde og alle gæster var meget glade! Jeg ELSKER virkelig af hele mit hjerte den følelse – også selvom jeg har meget svært ved at tage imod den ros (dumt – men sådan er jeg) 🙂

De marinerede jordbær, kan du virkelig bruge til meget – sukkerlagen kan gemmes – har givet et tip længere nede .

Marinerede_jordbær        Marinerede_jordbær

Glutenfri sommerkage med marinerede jordbær og jordbærmousse
Til 12 personer

Glutenfri brownie:
70 g hasselnødder
200 g sukker
200 g smør
200 g god mørk chokolade, 70 %
6 æg, str. M/L
2 spsk mandelmel

Bag hasselnødderne til de ”sveder” ved 175 garder i ca. 5-10 min. Smelt sukker, smør og chokolade over et vandbad, til det er en homogenmasse. Pisk ét æg ad gangen i chokolademassen, og tilsæt til sidst mandelmel og hakkede hasselnødder. Hæld dejen op i en springform (22 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 175 grader varmluft i ca. 20-35 min. Lad kagen køle helt af.

Marinerede jordbær med timian:
250 g jordbær
3 dl vand
2 dl lyst rørsukker
1 økologisk citron, skal og saft
5 hele peberkorn
1 kvast timian

Vand, sukker, citron og peberkorn koges op, og lade det koge lidt ind i ca. 5 min. Snit jordbærene og skær dem i skiver og kom dem op i en skål med timian. Hæld den varme sukkerlage over jordbærene, og kom låg på skålen. Stil skålen med jordbær på køl til de er kolde og klar til brug.

Tip: Når du har kommet jordbærene på kagen, så gem sukker/jordbær-lagen. Dermed har du en lækker jordbær/timian-sirup til din morgenmad eller pandekager. Eller pensle bunden med lidt af siruppen.

Jordbærmousse:
4 blade husblas
400 g friske jordbær (frosne kan også bruges)
110 g lyst rørsukker
1 god vaniljestang
1,5 økologisk citron, skal og saft
10 peberkorn
1,3 dl cremefraiche 18 %
3 dl piskefløde, pisket til skum

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 15 min. Fkæl vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud og mas sammen med lidt af sukkeret. Hæld vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, jordbær, citronskal og -saft og peberkorn op i en gryde og bring i kog. Lad det simre i ca. 10 min. Sigt massen, så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas i jordbærlagen og lad det svale en smule. Når jordbærlagen er let afkølet tilsættes først cremefraiche og til sidst vendes flødeskummet forsigtigt i. Hæld moussen op i den ønskede form (jeg brugte en halvkugleform 16 cm i diameter) og stil den på frost i mindst 2-3 timer. Den skal være frossen.

Tip: Jeg lavede denne mousse flere dage i forvejen, og havde bare moussen stående på frost, dels spare det tid, og dels er moussen også meget nem at tage op, når den er frosen.

Lyserød glaze:
2,5 blade husblas
110 g hvidt sukker
100 g sødmælk
120 g god hvid chokolade, fint hakket
125 g mirror gelé (kan undlades og erstattes med 1,5 bl. husblas)
Lidt lyserød pulverfarve

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 min. Hæld sukker og sødmælk op i en gryde og bring det i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være smeltet. Den hakkede hvide chokolade kommes op i en høj kande. Hæld den varme mælkebladning op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas, mirror gelé og farve. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt stavblenderen kommes i uden af skabe lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden imens der blendes.

Befri jordbærmoussen fra formen og læg moussehalvkuglen på en rist med en bradepande under (se billede nedenfor). Når den er ca. 35-40 grader kan den hældes over kagen.

Pynt:
Friske hindbær, jordbær, brombær og blåbær
Spiselige blomster
150 g god mørk chokolade

Temperer chokoladen i microovnen – se hvordan her Temperering af chokolade (bare husk du skal ramme 31-32 grader). Smør chokoladen tyndt ud på et stykke kageplastik, som passer i længen til at nå rundt om kagen. Jeg lavede en lille bølge kant på mit bånd med en spartel. Kom den rundt om kagen, og lad den sætte sig, og fjern herefter kageplasten. Jeg lavede også nogle små runde snørebånd på toppen af kagen – du kan gør lige hvad du synes din kage skal have. Pynt af med bær og blomster.

Tip: gem den overskydende chokolade i en pose – du kan bruge det igen næste gang du skal lave tempereret chokolade 😉

Lidt billeder af kagen undervejs:
Jordbærmousse   Glaze_glace

 

Sommerkage_glutenfri_2   Sommerkage_glutenfri_3

Rigtig god fornøjelse  !!

Sommerkage_glutenfri_4

 

 

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (35)
 1. Kære Ditte
  Vil først sige det er nogen super flotte kager du laver og så smager de samtidig rigtig godt! har lavet et par stykker;) Vil gerne høre hvor du har købt din halvkugleform henne og om den er i silicone?
  Kh Anne

  1. Tusinde mange tak !! 🙂 Det varmer virkelig at høre, hvor er det bare dejligt, tak!
   Mine små halvkugleforme køber jeg i H.W.Larsen, og de store forme, særligt på denne kage, er købt i Kageting.dk – mærket er SilikonMart.
   Dbh Ditte

 2. Hej Ditte,

  Nu er det snart min tur til en gang bagedyst casting – og i den anledning vil jeg gerne stjæle din opskriftpå glaze 🙂

  Ved du, om man kan bruge pastafarve i stedet for pulverfarve i glazen? 🙂

  Venlig hilsen
  Mette

   1. Mange tak for det hurtige svar 🙂 har du nogen erfaring med, hvor lang tid sådan en glaze holder sig pæn? Jeg påtænker jo at lave kagen færdig aftenen før.

    1. Har faktisk kun brugt glaze nogle timer inden servering, så må svære dig svar skyldig. Men tænker du sagtsen kan, idet den burde sætte sig, og holde sig pæn – men ikke sikker. ?

   2. Det undrer mig at man ikke kan bruge pastafarve, når man i forvejen har brugt væske i det at der er mælk i blandingen? Burde det så ikke kunne holde til lidt pastafarve også?

    1. Så skal du komme pastafarven i mælkeblandningen inden du hælder det over chokoladen, så kan de godt arbejde sammen ???

  1. Til hvilken del.? Hvis det er til glazen, er svaret nej, idet du arbejde med chokolade, og chokolade kan ikke lide væsker ?

 3. hej ditte julie
  har lige to spørgsmål
  hvis du skulle have en kage som skulle glaseres og du kun have to timer hvordan ville du så gøre, kan man putte glaze på selv om den ikke er frozen ?

  1. Nej, det ville jeg ikke anbefale.. Da glazen er små varm, ca. 27-30 grader, og det kræver en meget kold kage. ?

 4. Hej Ditte 🙂
  – først, super smuk kage – jeg er vild med den!
  jeg skal selv prøve at lave den på søndag, og har derfor lige 2 spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig med.
  – har du lavet et hul til de marinerede jorbær eller bare taget ”toppen” af?
  – du skriver en form på 22cm til kagen, så det vil sige du kun har 2cm i omkreds til at pynte med bær? kan man ikke bruge en på 24cm eller vil der så være for meget plads?

  Venlig hilsen
  Pernille Jørgensen

  1. Tusinde tak 🙂 ..! Jeg lagde alene de marinerede jordbær på kagen. Kagen er bagt uden gluten, så den synker en lille smule på midten, så det giver helt sig selv. ? Du vil godt kunne bruge en lidt større springform, men vil sige 2 cm til bær er næsten for meget – så den er meget passende?

 5. Når glazen er kommet på kagen og der så lige går et par timer eller 3 før den skal serveres, hvordan skal kagen så opbevares i mellemtiden? 🙂 køleskab?

  Mvh.
  Ps… Meget fine kager ??

 6. Hej Ditte. Jeg vil gerne lave en hvid glaze på hindbær mousse. Er det overhovedet muligt, og hvis hvordan?? Hilfe!!

  1. Glazen er hvid som udgangspunkt, så du undlader bare pastafarve. Dog kan du tilføje lidt hvid pastafarve ?

 7. Hej. Virkelig flot kage. Et lille spørgsmål, kan man hælde moussén direkte over på bunden hvis det er i en springform også sætte den på frost/køl?

 8. Hej Ditte

  Hvornår vil du skyde på at man skal tage kagen ud af fryseren og samle kagen? Bare for at den ikke er en smule frossen inde i midten 🙂

  Jeg håber du vil tage dig tiden og svare 🙂

  Vh Lykke

  1. Når glazen er hældt på, kan den opbevares på køl natten over (samlet), også er den klar dagen efter, ellers vil jeg sige en 3-4 timer før 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.