Glutenfri sommerkage med marinerede jordbær og jordbærmousse
26. august 2015

Glutenfri sommerkage med marinerede jordbær og jordbærmousse

10-12 personer
Glutenfri

Ingredienser

Glutenfri brownie

70 g hasselnødder
200 g sukker
200 g smør
200 g god mørk chokolade, 70%
6 æg, str. M/L
2 spsk mandelmel

Marinerede jordbær med timian

250 g jordbær
3 dl vand
2 dl lyst rørsukker
1 økologisk citron, skal og saft
5 hele peberkorn
1 kvast timian

Jordbærmousse

4 blade husblas
400 g jordbær, friske eller frosne
110 g lyst rørsukker
1 god vaniljestang
1,5 økologisk citron, skal og saft
10 peberkorn
1,3 dl cremefraiche 18%
3 dl piskefløde, pisket til skum

Lyserød glaze

2,5 blade husblas
110 g lyst rørsukker
100 g sødmælk
120 g god hvid chokolade, fint hakket
125 g mirror gelé (kan undlades og erstattes med 1,5 bl. husblas)
Lidt lyserød pulverfarve

Pynt

Friske hindbær, jordbær, brombær og blåbær
Spiselige blomster
150 g god mørk chokolade

Fremgangsmåde Udskriv

1
Glutenfri brownie

Bag hasselnødderne til de ”sveder” ved 175 grader varmluft i 5-10 minutter. Smelt sukker, smør og chokolade over et vandbad, til det er en homogenmasse. Pisk ét æg ad gangen i chokolademassen. Tilsæt mandelmel og hakkede hasselnødder. Hæld dejen op i en justerbar kagering (22 cm i diameter). Beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 175 grader varmluft i 20-35 minutter. Lad kagen køle helt af.

2
Marinerede jordbær med timian

Vand, sukker, citron og peberkorn koges op. Lad det koge lidt ind i ca. 5 minutter. Snit jordbærene og skær dem i skiver. Kom dem op i en skål med timian. Hæld den varme sukkerlage over jordbærene, og kom låg på skålen. Stil skålen med jordbær på køl til de er kolde og klar til brug.

Tip: Når du har kommet jordbærene på kagen, så gem sukker/jordbær-lagen. Dermed har du en lækker jordbær/timian-sirup til din morgenmad eller pandekager. Eller pensle bunden med lidt af siruppen.

3
Jordbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 15 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas vaniljen sammen med lidt af sukkeret. Hæld vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, jordbær, citronskal og -saft og peberkorn op i en gryde og bring i kog. Lad det simre i ca. 10 min. Sigt massen, så du kun har saften tilbage.

Rør den udblødte husblas i jordbærlagen og lad det svale en smule. Når jordbærlagen er let afkølet, tilsættes først cremefraiche og til sidst vendes flødeskummet forsigtigt i. Hæld moussen op i den ønskede form (jeg brugte en halvkugleform 16 cm i diameter) og stil den på frost i mindst 2-3 timer. Den skal være frossen.

Tip: Jeg lavede denne mousse flere dage i forvejen, og havde bare moussen stående på frost, dels spare det tid, og dels er moussen også meget nem at tage op, når den er frosen.

4
Lyserød glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Bring sukker og sødmælk i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være smeltet. Den hakkede hvide chokolade kommes op i en høj kande. Hæld den varme mælkebladning op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas, mirror gelé og farve. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt stavblenderen kommes i uden af skabe lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden imens der blendes.

Befri jordbærmoussen fra formen og læg moussehalvkuglen på en rist med en bradepande under (se billede nedenfor). Når den er 35-40 grader kan den hældes over kagen.

5
Pynt

Temperer chokoladen i microovnen – se hvordan her: Temperering af chokolade (bare husk du skal ramme 31-32 grader). Smør chokoladen tyndt ud på et stykke kageplast, som passer i længen til at nå rundt om kagen. Jeg lavede en lille bølge kant på mit bånd med en spartel. Kom den rundt om kagen, og lad den sætte sig. Fjern herefter kageplasten. Jeg lavede nogle små runde snørebånd på toppen af kagen, men dette kan sagtens undlades. Pynt af med bær og blomster.

Tip: gem den overskydende chokolade i en pose – du kan bruge det igen næste gang du skal lave tempereret chokolade 😉

En ægte glutenfri sommerkage

Min kære svigerinde havde inviteret til fødselsdag, og jeg skulle medbringe kagen. Hun havde et ønske om, at kagen skulle være glutenfri og indeholde sæsonens sidste danske jordbær, så jeg ville lave en ægte sommerkage, trods de lækre danske jordbær synger på sidste vers. Derfor valgte jeg at lave en jordbærmousse og lave marinerede jordbær, for at få så meget smag ud af jordbærene som muligt.

Den blev virkelig lækker! Jeg kan klart anbefale dig at lave den 😀 Og har du ikke sådan en form, som jeg støbte min mousse i (halvkugleform 16 cm), kan den sagtens laves som en almindelig lagkage 🙂 Jeg havde bare lyst til at lege og være lidt kreativ.

Kagen består af en glutenfri brownie med ristet hasselnødder, marinerede jordbær med timian, en jordbærmousse toppet med en lyserød glaze (for udseendet), et bånd af tempereret mørk chokolade også en masse bær.

Dermed en lækker glutenfri sommerkager, som også er super smuk at kigge. Min svinderinde og alle gæster var meget glade! Jeg ELSKER virkelig af hele mit hjerte den følelse – også selvom jeg har meget svært ved at tage imod den ros (dumt – men sådan er jeg) 🙂

Rigtig god fornøjelse !!

Sommerkage_glutenfri_4

LækkerGlutenfriSommerkage

GemGem