Bryllupslagkage med chokoladebunde, vaniljecreme og jordbærmousse

Brylluplagkage_Ditte_julie_jensenDenne bryllupslagkage er faktisk også en dåbskage, men min veninde skulle giftes samtidig med hendes datter skulle døbes, derfor blev det denne lyserøde bryllupskage fyldt med luftige chokoladebunde, lækker vaniljecreme (konditorcreme) med mandelsplitter, en jordbærkompot og jordbærmousse.

TIP til dig inden du starter med sådan en stor kage. Læs hele opskriften igennem, så du for en forståelse for hele processen og dermed kan planlægge kagen og undgå “dumme” fejl. 🙂

BRYLLUPSLAGKAGE MED CHOKOLADEBUNDE, VANILJECREME OG JORDBÆRMOUSSE
Til 60-65 personer.

CHOKOLADEBUNDE 
9 æg, str M
750 g lyst rørsukker
450 g smør
600 g hvedemel
6 tsk bagepulver
105 g kakao
3 dl æblemos (evt. fra glas)

Chokoladebunde: Pisk æg og rørsukker til en hvid og luftig æggesnaps. Smelt smørret ved svag varme. Bland hvedemel, bagepulver og kakao og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen, mens du tilsætter det smeltede smør og æblemos.
Bag bundene på følgende måde:
nederste bund (springform 28-30 cm i diameter), mellemste bund (springform 22-24 cm i diameter) og den øverste bund (16 cm i diameter). Der skal ca. 2 cm chokoladedej i hver form ad to omgange, da bundene skal bages enkeltvis. Du skal have to bunde til hver form. Beklæd bunden af springformen med bagepapir, fyld ca. 2 cm dej i springformene og bag bundene i ovnen ved 175 grader i ca. 15-20 minutter, til bunden har sat sig. Lad bunden køle af i formene, inden de skæres fri og de næste bunde bages efter samme metode. Fjern bagepapiret og rengør formene. (Du skal ende med at have 6 bunde – 2 bunde til hver størrelse form)

VANILJECREME
8 blade husblas
3 polynesisk vaniljestang
8 spsk lyst rørsukker
80 g maizena majsstivelse
8 dl sødmælk
8 æggeblommer
100 g mandelsplitter

Vaniljecreme: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 1 dl mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op, og lad cremen svale i ca. 5 min. Kom den afdryppede og udblødte husblas op i cremen og rør det sammen. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Vend tilsidst mandelsplitterne i cremen. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

TIP !! Lav evt. vaniljecremen 1-3 dage i forvejen, og hav den klar på køl, så den kun skal piskes op, når kagen skal lægges sammen.

JORDBÆRKOMPOT
2 polynesisk vaniljestang
400 g lyst rørsukker
1000 g friske jordbær (frost kan også anvendes)
2 stor økologisk citron, saft og skal
14 hele sorte peberkorn

JORDBÆRMOUSSE
10 blade husblas
ca. 7-8 dl jordbærsaft, fra sigtet kompot (se ovenfor)
14 dl piskefløde

Jordbærkompot: Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens og nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Skyl citronen og riv skallen meget fint. Kom vaniljestang, vaniljesukker, jordbær, citronskal og -saft samt peberkorn (put dem evt. i en thepose, for at gøre det nemt) op i en lille gryde og lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det småsimre i 5 min. under låg. Skum af. Passér det igennem en sigte for at adskille jordbærsaften fra jordbærkompotten. Gem begge dele. Fisk peberkorn eller theposen med peberkornene og vaniljestangen op og kasser dem.

Jordbærmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Lun evt. jordbærsaften op, hvis den er blevet kold. Opløs den udblødte og afdryppede husblas direkte i den lune jordbærsaft, og lad den herefter svale til den er håndvarm. Pisk fløden til let skum og rør en tredjedel af den letpiskede fløde sammen med jordbærsaften. Kom nu jordbærfløden over i den resterende letpiskede fløde og vend det forsigtigt sammen til en ensartet jævn mousse.

TIP : husk moussen skal laves, når kagen er klar til at blive lagt sammen, idet moussen skal sætte sig i formene og ikke i skålen eller i en sprøjtepose

Opbygning: Placer et stykke kageplast langs kanten af de rengjorte springformE. Læg en chokoladebund nederst i hver form, smør  jordbærkompotten ud over bundene og fordel konditorcremen henover – lige meget til hver form og afslut med en chokoladebund i hver form. Hæld jordbærmoussen ned over kagen – lige meget til hver form alt efter formens størrelse. Glat overfladen med en palet og bank kagerne et par gange mod bordet for at undgå luftbobler. Sæt kagerne på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Marcipanbånd
600 g ren rå marcipan
300 g flormelis
80 g glukosesirup
pink pastafarve
3 dl piskefløde (opsmøring og toppe)

Ælt marcipan, flormelis og glukosesirp som sammen. Del marcipan i 3 dele (husk hver kage ikke er lige stor, så del marcipanen op efter hver kage), og indfarv marcipan i 3 nuancer af pink pastafarve. Pak marcipanen ind i husholdningsfilm og kom dem på køl i 30 min. Rul marcipanen ud til et marcipanbånd, så det passer til hver kage – jeg havde pink nederst, og tonede op af, så hver kage blev en nuance af pink lysere. Pisk fløden til flødeskum, og smør kagerne op og beklæd kagerne med et marcipanbånd.

Iøvrigt
2 bakker friske hindbær og jorbær
200 g god hvid chokolade
lidt sølvdust

Skær jordbærerne ud og blend chokoladen i en mini hakker og tilsæt sølvdust. Dekorer kagerne med bær og chokoladekrymmel.

Brylluplagkage_Ditte_julie_jensen2 Brylluplagkage_Ditte_julie_jensen3 Brylluplagkage_Ditte_julie_jensen4 Brylluplagkage_Ditte_julie_jensen5

VISSKJUL Kommentarer (29)
 1. Hej Ditte

  Sikke en flot kage.

  Hvor mange timer kan den ca. tåle at stå fremme ved stuetemperatur, nu hvor det er en bryllupskage? Og ved du om mousser generelt, kan tåle at stå fremme i 5-6 timer og stadig spises?

  Mvh Mette

  1. Tusinde tak 🙂

   Jeg vil sige det sådan, at jeg ville ikke selv spise en kage, som har fået fremme i så mange timer. Hvorfor skal den stå fremme i så mange timer bare fordi det er en bryllupskage? Vil nok sige max 3 timer fremme. 🙂

 2. Hej Julie

  Jeg vil gerne spørge dig, om chokolade bundene er luftige, eller om de er lidt faste/brownie agtig i det? Jeg søger nemlig en opskrift på chokolade bunde, som er lidt luftige i det, men som også kan holde til at være i en stor kage af 3 etager.

  Mit andet spørgsmål er, om opskriften på chokoladebund dejen rækker til 3 bunde, hvor der laves 3 etager (35 cm, 25 cm og 15 cm) eller om jeg skal lave mere dej. Jeg kan nemlig se, at du kun bruger 2 bunde til hver kage og den største kage er 30 cm (jeg bruger 35 cm).

  Tak på forhånd! <3

 3. Hej Ditte.
  Jeg ville høre om, hvis man kun skal lave en kage på 16 diameter. Hvor meget skal man så regulerer på kagen opskriften?

  1. Årh det er virkelig svært at sige, da opskrift er lavet til 60 mennesker.. men prøv at regn opskriften ned (divider opskriften med 60 og gang bagefter med x antal gæster du skal bage til). ?

 4. Hej Ditte
  Jeg skal snart til at bage og sammensætte min egen bryllupskage ??? Og jeg stødte derfor på din smukke, smukke kage.
  Et spørgsmål i forhold til bundene. Hvad er årsagen til at der skal æblemos -pga bedre smag eller bedre konsistens på bundene eller noget helt 3.?
  Håber at høre fra dig
  Vh Anne

  1. Det er for at give bundene en lækker konsistent og en mere blød smag 🙂
   Rigtig meget held og lykke med at lave din bryllupskage.
   KH Ditte

 5. Hej Ditte
  Hvor er kage stativet fra?
  Derudover er jeg interesseret i din bog, men bør i spanien…
  What to do?

  1. Hej Signe
   Du har ikke nogen i DK, som kan sende den til dig? Vil gerne sende den til dig, men du må desværre selv betale porten.
   Det er fra nettet – længe siden det er købt. 🙂

 6. Hej Ditte.
  Jeg vil rigtig gerne lave den kage til mit bryllup. Men vi bliver nok nærmere 65-70 mennesker. Hvordan regulerer jeg lige det ift. opskriften?

  1. Divider opskriften med 10, og gang op med x antal du ønsker. Men vil tro ca. en halv opskrift mere 🙂

 7. Hej Ditte!
  Er denne kage frysevenlig?
  Naturligvis uden marcipan omslaget. Vil gerne lave den some bryllupskage i god tid, men er i tvivl om vanilijecremelaget kan tåle frysning?
  Håber at høre fra dig 🙂

 8. Hej Ditte
  Jeg kan læse fra tidligere kommentar at man sagtens kan lave bundende før og fryse dem, men hvordan vil du anbefale at tø dem op igen så de ikke bliver tørre? 🙂

 9. Hej Ditte.
  Skal kaste mig ud i dette projekt – dog kun halv så portion, men kom til at tænke på om man kan gøre noget for at stable kagen? Altså stille lille direkte ovenpå en større? Nogle tips?

  1. Du kan godt stable kagerne ovenpå hinanden. De skal bare understøttes med pinde, så den nederste kage holder. 🙂

 10. Hej Ditte,
  Super flot kage, jeg skal selv i gang med den til mine svigerforældres bryllup her i august. Jeg så i en tidligere kommentar at kagen godt kunne fryses, hvilket jeg tænker på at gøre.
  Kan man tage kagerne ud af fryseren fredag, ligge marcipan på og så lade dem tø op til lørdag aften i køleskabet?

  1. Nej 🙂
   Du skal tage dem op 24 timer før og lade dem tø op på køl, også komme marcipan på, når de er tøet op 🙂

 11. Hej Ditte
  Årh mand syntes det er hyggeligt at følge med på din insta. Nå men nu har jeg fået lyst til at lave denne bryllupsdagen til vores venner. Jeg har fundet et stativ med tre platforme som er lige store, vil prøve at regne opskriften ud til at blive lidt større som du beskriver ovenfor. Nu kommer spørgsmålet: på det stativ kan kagerne være max 7 cm høje, kan det passe at dine kager ser noget højere ud? (Forventer selvfølgelig ikke du kan svare 100% præcist på hvor høje de er )
  Knus Lisette

 12. Den jordbærmousse er bare lækker!
  Jeg er normalt ikk til jordbærmousse, det er alt for søde, men den her
  Genialt, hvad citron og peberet gør for smagen! Mange tak, elsker at finde inspiration på din blog og i dine bøger

 13. Vil bare høre, hvis man overtrækker en kage med marcipan, kan den så stilles i køleskabet natten over, uden at der sker noget med marcipanen.

  1. Hvis du er god nok til at forsegle kagen med flødeskum eller smørcreme, så kan du sagtens 🙂

 14. Hej. Hvis man skal lave kagen til 50 mennesker kan man så bruge 2 springeforme på 28 diameter?

  1. Hvis det er kagesultne mennesker, kan du lave alle tre, og så er du måske heldig, at der er rester 🙂

 15. Hej Ditte,
  Hvor mange kager skal jeg lave hvis det er til 40 mennesker? Er det så nok med 2 ?

  Mvh
  Claire

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.