Mørdej og blindbagning

mørdej_tærte_ditte_julie_jensen2Mørdej kan være en drilsk fætter, men når først du bliver gode venner med den, vil du elske at lave mørdej. Det er noget af det bedste jeg ved. En sprød mørdej er = en sprød tærte, og noget som går lige i bagehjertet på mig.

Mørdej kan blindbages, som gøres ved at fore tærten med bagepapir eller sølvpapir og herefter bønner, linser eller bagelinser. På den måde holdes tærten “nede” og holder sin plads.

MØRDEJ OPSKRIFT
150 g hvedemel
60 g flormelis
75 g blødt smør
et nip salt
2 æggeblommer

Smuldr hvedemel, flormelis, blødt smør og salt, til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time. Udrul herefter dejen på et let drysset mel bord i 2-3 mm. tykkelse og kom dejen op i en ønskede tærteform. Hvis tærten blindbages – bages den først i 7-10 min. ved 190 grader varmluft. Fjern bagepapir og bønner, og bag herefter tærten færdig i 5-10 min.

Du kan også prøve f.eks.. min jordbærtærte eller mine små lækre chokolade petit fours

mørdej

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (7)
  1. Hvis mørdejen er lavet rigtigt, og den blindbages – holdes den på plads. Denne opskrift er med æggeblommer og ikke et æg, hvilket kan hjælpe lidt på den holder formen.

 1. Smører du formen inden dejen lægges i? Jeg glæder mig til at prøve din opskrift, for jeg har både prøvet dejen ville glide, når formen er smurt eller at den vil sidde fast, så den ikke ville komme ud af formen, når den ikke er.

  1. Jeg bruger altid forme med en løs bund, og jeg smør ikke formene, der er smør i mørdejen, som gør du ikke behøver at smøre formen 🙂

 2. Hej. Min mørdej vil altid begynde og revne og falde fra hinanden når jeg begynder at rulle. Den bliver aldrig nær så smidig som din, til trods for jeg har brugt samme mængder som i denne video. Jeg dropper snart den mørdej 😀

  1. Hej Mads
   Det lyder som om, at din mørdej er for tør. Mørdejen skal være blød og lækker, når den bliver lagt på køl, for så sætter den sig, når den bliver lagt på køl. Mel kan variere meget – også fra dag til dag – så prøv med lidt mindre mel næste gang. Øvelse gør mester 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.