Fødselsdagslagkage med vanilje og jordbær

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie10

Opskriften er udviklet til Finax og betalt af samme.

Til fødselsdag hører sig en rigtig fødselsdagslagkage til! Hvad er så en rigtig fødselsdagslagkage? For mig indeholder den, hjemmelavet vanilje(konditor)creme, gode bunde, jordbærmousse og marcipan, også har jeg givet lagkagen et ekstra pift med en topping på jordbærgrød. MUMS for en absurd lækker sag!! Uanset om du har fødselsdag eller ej, så er denne lagkage virkelig en lækker mundfuld – I må give jer i kast med den.

Fødselsdagslagkage

Jeg har haft særligt fokus på danske råvarer, danske traditioner da jeg skulle udvikle denne opskrift til Finax, idet jeg har brugt deres hvedemel fra danske landmænd.

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie5

Fødselsdagslagkage med vanilje og jordbær
til 12 personer

Vaniljecreme
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
20 g maizena majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
2 dl piskefløde

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold.

Lav i mellemtiden bundene. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den lidt ad gangen sammen med den kolde vaniljecreme. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

Lagkagebunde
1 god vaniljestang
3 æg, str M/L
175 g lyst rørsukker
70 g FINAX hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps. Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en springform (22-24 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i to lige tykke dele med en savtakket kniv.

Rengør springformen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Kom den ene bund nederst, fordel vaniljecremen henover bunden. Placer endnu en bund ovenpå cremen. Forberede moussen.

Jordbærmousse
2 blade husblas
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
200 g friske jordbær (frost kan også anvendes)
1 økologisk citron, saft og skal
5 hele sorte peberkorn
2 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens og nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Skyl citronen og riv skallen meget fint. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, jordbær, citronskal, og -saft og peberkorn op i en lille gryde og lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det småsimre i 5 min. under låg. Passér kompotten igennem en sigte for at adskille jordbærsaften fra jordbærkompotten. Kasér kompotten. Rør den udblødte og afdryppede husblas direkte i jordbærsaften og lad det herefter svale til den er håndvarm. Pisk fløden til let skum og rør en tredjedel af den letpiskede fløde sammen med jordbærsaften. Kom nu jordbærfløden over i den resterende letpiskede fløde og vend det forsigtigt sammen til en glat mousse. Hæld forsigtigt jordbærmoussen oven på bunden, og stil kagen på køl i mindst 2-3 timer.

Jordbærgrød
2 blade husblas
1 god vaniljestang
50 g lyst rørsukker
300 g jordbær
1 økologisk citron, saft og skal
1/2 dl hyldeblomstsaft
3 tsk maizena
2 spsk vand

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i min. 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukkeret. Kom jordbær, vaniljesukker, sukker, fintrevet citronskal, og -saft og hyldeblomstsaft op i en gryde og bring det i kog. Lad det småsimre i ca. 20 min under låg. Blend grøden til en fin pure med en stavblender. Rør maizena og vand sammen og hæld det op i pureen, og bring det i kog i 2 min, imens der konstant røres. Tag gryden af varmen og rør den udblødte husblas ud i pureen. Lad jordbærgrøden svale til den er håndvarm og hæld den herefter over kagen, og stil kagen tilbage på køl i mindst 2-3 timer eller gerne natten over. Befri kagen fra formen og placer den på et fad.

Marcipanomslag
1/2 dl piskefløde
200 g ren rå marcipan

Piske fløden til flødeskum og smør kagen kant op. Udrul marcipan i lidt flormelis, og rul den omkring kagens kant.

Iøvrigt
1 dl piskefløde
små marcipanroser

Pisk fløden til en sprøjtefast flødeskum og kom den op i en sprøjtepose med en stjernetylle. Afsæt små flødeskumstoppe på kagen og dekorere med små marcipanroser af overskydende marcipan fra omslaget.

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie1

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie2

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie3

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie4

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie8

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie6

Du kan finde en masse inspiration hos Finax.

GemGem

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (38)
 1. Uuh den kage skal jeg vidst lave til min fødselsdag på søndag ?? Kan den laves lørdag?

 2. Mega smuk kage – den må jeg bare lave til min fødselsdag d. 25 !!! ? Hvor stor er den springform du har brugt ? ?

 3. Hej Ditte.
  Kan det passe, at du har fjernet en masse opskrifter fra din side? For jeg kan nemlig ikke finde dem, eller også er det bare mig der er forvirret?
  For når jeg går ind i menu og så trykker på lagkager, kommer der kun 2 opskrifter frem. Jeg ved der har været flere. Jeg leder nemlig efter en med hvide moussenomber, blåbær og marsipankant. Jeg ved den har været der, men kan ikke finde den nu. Jeg tror det var en dåbskage. HJÆLP!!!
  Jeg er nemlig vildmed dine opskrifter, og skal bage til en konfirmation nu på søndag ?

  Vh. Sigrid

  1. Intet er fjernet, kagerne er bare ved at få nye “pladser” – klik på kager eller søg nede i søgefeltet.. Alt er her 🙂

 4. Hej Ditte,
  Har du et godt tip til hvordan man kan få marcipanen så pæn og lige fordelt, som den på billedet?

  1. Prøv at se min video på youtube omkring udrulning og æltning af marcipan. Selvom det er marmoreret marcipan, så er teknikken den samme 🙂

 5. SÅ!!! Nu er sidste step done, og venter bare lige på at jordbærgrøden køler, så jeg kan hælde den på kagen ☺️ Har efterhånden bagt meget og lavet en del lagkager også, og syns denne her var en af de mere tidskrævende. Men, har også haft tre aktive børn i huset idag mens jeg forsøgte at koncentrere mig ha ha ??
  Jeg forstod ik helt hvorfor vaniljecremen sku i sprøjtepose egentlig??
  Glæder mig til at lave den færdig i morgen, instatagger dig lige på den ?

  1. Denne lagkage kan du faktisk til en anden gang forberede lidt før. Vaniljecremen, kan laves og opbevares på køl i nogle dag indtil den skal piskes op og vendes med fløde. Bundene kan du bage og fryse ned eller pakke ind i film 1-2 dage i forvejen 🙂
   Alene fordi jeg godt kan lide at smøre vaniljecremen ud med en sprøjtepose 😀 Behøves ikke som sådan :).

 6. Den ser virkelig lækker ud. Jeg skal lave kage til 20 Pers. Jeg tænker at lave halvanden portion af kagen. Tænker at lave den i en springform på 28 cm, ville det være okay ?

 7. Kan jeg også lave jordbærmoussen nogle dage i forvejen, hvis det blot opbevares på køl? Skal lave den til barnedåb søndag. Og min tid lørdag og søndag er nemlig sparsom. Så tænkte om jeg kan lave det hele fredag, opbevare det på køl, selvfølgeliv på nær bundende, og så lægge den sammen lørdag aften?

   1. Mange tak for hurtigt svar Ditte. Og den bliver ikke kedelig af at stå fra fredag aften til søndag eftermiddag. Selvfølgelig på køl? ?

     1. Takker 🙂 laver godt nok kagen med alm vanilje lagkagebunde, så håber også det kan fungere 🙂

     2. Hej Mette,

      Blev kagen ok selvom du samlede den om fredagen? 🙂

      Jeg står selv i samme situation.

 8. Jeg kan ikke helt lade være med at tænke på, om det kommer til at smage af peber eller hvad dælen det laver i jordbær-delen? 🙂

 9. Jeg er igang med kagen her, men hvornår putter jeg husblas i jordbærgrøden. Synes ikke det står nogen steder??

 10. Hej Ditte Julie.
  Hvor ser din kage lækker ud 🙂
  Holder cremen og moussen fint nok til at man smører kagen op med en smørcreme istedet for at betrække den med marcipan?

  Kagen jeg skal lave skal nemlig pyntes som en enhjørning og vil ikke risikere at kagen “skrider” når man skærer i den hvis den er smurt op istedet for betrukket 🙂

  1. Hej Sarah

   Du kan sagtens smøre den op i smørcreme. Men gør det evt. over 2 omgange, da det er lidt svært at smøre en kage op med mousse i 🙂

 11. Hej Ditte :-))

  Jeg påtænker lidt at lave denne smukke kage til min nieces 1-års fødselsdag her i weekenden 🙂
  Vi har dog familiemedlemmer som ikke tåler marcipan i familien, hvor jeg påtænker at lade jordbærmoussen være kanten hele vejen rundt om kagen ( så den dækker alle sider) – tror du det vil gå eller skal jeg modificere opskriften en smule?

  Tak for smuk blog :-))))

  1. Tusinde tak for de søde ord ! 🙂

   Jeg ville gange opskriften 1 op, så er du sikker på at have nok 🙂

 12. Jeg skal samle en regnbue lagkage på søndag og har tænkt mig st bruge dine lagkage bunde, så vil høre hvor længe de kan holde sig og hvordan du vil opbevare dem så de stadige er friske og lette?

  1. Jeg ville personligt bage dem en dag i forvejen, men du kan sagtens fryse dem ned, og så bruge dem senere. På frys kan de holde sig op til 3 mdr. 🙂

 13. Hej Ditte Julie
  Skal opskriften på mousse og grød modificeres mht. væske, hvis jeg bruger frosne bær? De er jo som regel mere “våde” end friske, men omvendt er friske bær svære at finde på denne årstid – og ret dyre. Men er bange for at få en for tynd mousse og gele, hvis jeg blot bruger samme mængde frosne som friske… Vil gerne bage denne kage til min datters fødselsdag i weekenden.

  PS: Tillykke med Karla.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.