Nytårskage med passionsfrugtmousse og kransekage

Jeg håber, at I har haft en glædelig jul, og at I er klar til at skyde det nye år ind med et BRAG!

Vores jul var ligeså magisk, som den altid er. Familietid, julelys i børneøjne og varme hjerter. Julen er bare så hyggelig.

nytaarsdessert

Og nu venter nytårsaften lige rundt om hjørnet. Året skal afsluttes med champagne, glimmer og selvfølgelig en masse lækkerier. Før jul bagte jeg en nytårskage, som jeg kunne dele med jer, og den får I opskriften på lige her. Nytårskage med passionsfrugtmousse og kransekage. Wow, siger jeg bare! Den skal du unde dig selv og dine gæster at lave nytårsaften. Den er vanvittig lækker og perfekt at skåle det gamle år ud med, mens vi venter spændt på det nye år, der kommer.

Vi skal fejre nytårsaften med vores bedste venner, som allerede kommer til København idag – weehuu!

chokolade tal 2019

nytaarskage 2019

Nytårskage med passionsfrugtmousse og kransekage

Kage til ca. 6-8 personer

KRANSEKAGEBUND
70 g smør, blødt
70 g ren rå marcipan
70 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
40 g kage hvedemel eller alm. hvedemel

Ælt smør, marcipan og sukker sammen til en ensartet masse og ælt herefter ægget heri. Sigt melet i dejen og vend det sammen. Smør dejen ud i en kagering/form (14 cm i diameter) med bagepapir i bunden af formen (dejen skal være ca. 2-3 cm høj – måske skal al dejen ikke bruges). Bag kransekagebunden ved 180 grader varmluft i ca. 20 min. Lad bunden køle af i formen.

PRALINÈ MED PUFSUKKER
50 g hasselnødder og/eller mandler
50 g lyst rørsukker
25 g god mælkechokolade
25 g nougat
2-3 spsk pufsukker

Rist nødderne i ovnen ved 200 (180 varmluft) i ca. 10 minutter og lad dem køle let herefter. Sukker smeltes til karamel i en gryde eller pande. Karamellen skal være let gylden. Tilsæt de ristede og let afkølede nødder og rør rund. Hæld nøddekaramelmassen ud på et stykke bagepapir og lad massen køle helt ned. Blend herefter nøddekaramelmassen fint.  Herefter smeltes mælkechokoladen og nougat over vandbad, og der tilsættes ca. 60-70 g praliné (den første del du lige har lavet) og rør det godt sammen. Kom kageplast langs kanten af kagen og fordel praliné over bunden. Drys pufsukker ud over pralinéen og pres det let ned i massen, så det hæfter sig fast. Sæt kagen på køl.

PASSIONSFRUGTGANACHE
120 g god hvid chokolade
40 g passionsfrugtpuré
40 g piskefløde

Hak chokoladen fint og kom det op i en skål. Varm passionsfrugtspuré (ren passionssaft) og fløde op til lige under kogepunktet. Hæld det herefter op til chokoladen og rør det sammen med en dejskraber i små cirkulærebevægelser. Hæld ganachen over kagen og kom kagen så frost i mindst 1 time.

PASSIONSFRUGTMOUSSE
2 blade husblas
150 g passionsfrugtpuré
50 g lyst rørsukker
1 citron, saften heraf
50 g god hvid chokolade
2 dl piskefløde

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 10 min. Kom passionsfrugtpuré (ren passionsfrugtsaft), sukker og citronsaft op i en gryde. Bring det i kog i 5-10 min. Tag det af varmen og rør den udblødte husblas heri. Hak den hvide chokolade og rør den ud i den lune passionsfrugtlage. Lad det svale lidt. Pisk fløde til en let piske flødeskum. Vend flødeskummet i den let køle passionsfrugtlage.

SAMLING: Befri kagen fra formen. Hæld moussen på sprøjtepose og fyld mousse i en stor halvkugleform af silikone (16 cm i diameter) hos ca. 2 ca. afstand til kanten med mousse. Vend kagen/bunden på hoved og placer i midten af moussekuglen (med ganacheoverfladen ned mod moussen). Pres bunden let ned i moussen og skrab overskydende mousse væk. Kom kagen på frost i mindst 4 timer eller til du skal bruge den. (Kan forberedes længe – kan holde sig i 3 måneder på frost).

HYLDEBLOMSTGLAZE MED GULD
4 blade husblas
2 dl hyldeblomstsaft
1 citron, saften heraf
1 tsk spiseligt bladguld.

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 10 min. Kom hyldeblomstsaft og citronsaft op i en gryde og varm det op. Tag det af varmen og rør den udblødte husblas heri. Tilsæt bladguld. Lad det køle ned til ca. 30 grader.

Befri kagen fra formen og placer kagen på en rist med et fad herunder, til overskydende glaze. Hæld glaze ud over kagen. Stil kagen på køl imens du forberede chokoladebåndet.

CHOKOLADEBÅND MED GULD
125 g god hvid chokolade
lidt spiseligt bladguld

Temperer chokoladen og smør det ud på et stykke kageplast (10 cm høt og 51-52 cm langt, og så klippet skråt – se billeder). Drys med lidt bladguld langs kanten. Kom chokoladebåndet omkring kagen, når chokoladen begynder at sætte sig. Stil kagen på køl indtil chokoladen har sat sig. Af den overskydende tempereret chokolade kan der laves tal af chokolade. Print “2019” ud, og tegn efter dem med chokolade på et stykke bagepapir. Kom dem på køl. (Spray eller pensle dem evt. med guld, når de har sat sig).

nytaarskage med passion

glaze af kage

hvid chokolade

temperering af chookolade

bladguld

chokoladebaand med glimmer

chokoladeomslag

moussekage nytaarskage

DEL
VISSKJUL Kommentarer (16)
 1. Wauw – bare Wauw !!
  Den skal jeg helt sikkert lave nytårsaften
  Lige et spørgsmål, behøver den være på frost? Den kan ikke nøjes med køleskab?

 2. Hej Ditte
  Vil pufsukkeret stadig puffe så lang tid efter ? Har kun erfaringer med at tilsætte det lige inden spisning nemlig
  Rigtig godt nytår og rigtig god rejse til jer

 3. Hej Ditte Julie. Ved du om man kan købe pufsukker i nogle fysiske butikker eller kan det erstattes med noget andet?

 4. Fin kage, den prøver jeg i år. Findes der et alternativ til pufsukker?
  Og du skriver at chokoladebånet skal være 10 cm højt, er det på det høje eller lave stykke?
  Mvh louise

 5. Hej Ditte. Tillykke med trofæet i Nytårsbagedysten! Lige et spørgsmål til opskriften her: hvor køber du passionsfrugtpure – eller laver du det selv ud af passionsfrugter? Tak 🙂

    1. Hvor man kan købe pufsukker? Og om man kan købe passionsfrugt pure eller om du laver det selv, og i så fald hvordan?

 6. Hvor ser det lækkert ud! Tror du det er muligt at stikke små bunde ud af de tre nederste lag og så putte moussen på som små moussekugler?
  Mvh Maria

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.