Tærter med lime, timian og saltet marengs

Reklame for Valsemøllen // Finax

Små, portionsanrettede tærter med timianmazarin, limecurd og saltet marengs på toppen. Tærterne går både godt til eftermiddagskaffen og som dessert efter en lækker weekendmiddag.

Den aromatiske og friske timian giver en spændende kant til de klassiske tærter. Jeg synes virkelig, at smagen klæder dem, men er du ikke vild med tanken, kan du sagtens udelade det i mazarinen. Jeg vil dog opfordre til at prøve det af, for timian kan bestemt andet end at krydre gryderetter.

Mørdejen har jeg bagt med Valsemøllens Kage Hvedemel, for at gøre tærtebundene endnu mere smørsprøde.

Sprøde småkager og luftige kager med Kage Hvedemel

Kage Hvedemel har et lavere indhold af gluten og et højere indhold af stivelse, end andre meltyper, hvilket gør at fx småkager og tærtebunde bliver sprødere. Melets stivelseskvalitet og lave indhold af protein gør det særligt velegnet til bagværk, der hæver med bagepulver, natron eller æg. Det er bagværk som eksempelvis mazarinkager, sandkager, lagkagebunde, tærtebunde og småkager af alle slags, melet er særligt velegnet til, og som i kombination med de forskellige hævemidler enten får bagværket til at blive saftigt, luftigt og blødt eller sprødt med det helt rigtige knæk.

Kage Hvedemel har i lang tid været en ting i bl.a. USA og England, og jeg er virkelig fan af, at vi endelig har fået det indført her i Danmark også. Man kan virkelig smage og mærke forskel på bagværket, når man bager med lavere gluten- og proteinindhold. Det er ren kemi, og indrømmet: lidt nørdet, men nu er det altså muligt for alle at skabe endnu bedre resultater med kagerne og andet hjemmebag.

Derudover er Kage Hvedemel høstet og malet i Danmark af stivelserig dansk vinterhvede, der netop har et lavt proteinindhold, så med Valsemøllens mel er man altid sikret den bedste, danske kvalitet.

TÆRTER MED LIME, TIMIAN OG SALTET MARENGS

5 små tærter

Mørdej
150 g kage hvedemel
60 g flormelis
75 g smør, blødt
1 økologisk lime, skal heraf
2 æggeblommer

Smuldr hvedemel, flormelis, blødt smør og limeskal til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1 time.

TIMIANMAZARIN
1 stor håndfuld frisk timian
70 g ren, rå marcipan
70 g smør, blødt
70 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
1 nip salt

Pluk alle timianblade og snit dem fint. Ælt timian, rå marcipan, smør og sukker godt sammen – gerne med hænderne. Der må ikke være marcipanklumper i. Rør ægget i massen sammen med salt og rør indtil massen er homogen.

Rul dejen ud – ca. 2-3 mm i tykkelsen og kom mørdejen i formene. Jeg anvendte 6 små tærteringe (7 cm i diameter). Kom mazarinfyldet op i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 20 min. Lad tærten køle helt af i formen.

LIMECURD
1,5 blad husblas
6-8 økologiske lime, saften (ca. 1,25 dl)
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
30 g koldt smør

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom limesaft, revet limeskal fra en enkelt lime og halvdelen af sukkeret op i en gryde, og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme limelage op i æggemassen, og rør sammen. Kom det tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme, til det tykner. Tilsæt den udblødte og afdryppede husblas og bagefter det kolde smør, og rør det ud i massen. Stil limecurden på køl og lad den køle helt ned.

SALTET MARENGS
150 g past. æggehvider
150 g hvidt sukker
1/2 tsk havsalt

Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst. Hæld massen op i en røremaskine og pisk nu massen til en sej marengs – massen skal være helt kold. Tilsæt salt, og pisk massen glat og lækker. Hæld marengsen på sprøjtepose med en stor tylle.

Samling: Smør ca. 2-3 tsk limecurd på hver tærte. Top med et låg af saltet marengs, som du sprøjter ud ved at holde sprøjteposen med marengs lodret over tærten og holde et jævnt tryk. Lidt ligesom når du skal sprøjte flødeboller – hold blot sprøjteposen nede hele tiden (istedet for at bevæge dig opad).

I ØVRIGT
frisk timian
frisk limeskal

Pynt til sidst med lidt friske timiangrene og limeskal.

SÅDAN GØR DU I BILLEDER:

DEL
VISSKJUL Kommentarer (7)
 1. Ser super lækkert ud. Dem vil jeg prøve og lave her i weekenden og se om de ikke skal bruges til en påskefrokost i næste uge sammen med familien. Det er rigtig dejligt, at der er de billeder med, hvordan du gør det. Tusind tak for en fantastisk, flot og inspirerende blog du har. Man blir i så godt humør
  Rigtig god weekend til dig og din familie

 2. Ser super lækkert ud. Dem vil jeg prøve og lave her i weekenden og se om de ikke skal bruges til en påskefrokost i næste uge sammen med familien. Det er rigtig dejligt, at der er de billeder med, hvordan du gør det. Tusind tak for en fantastisk, flot og inspirerende blog du har. Man blir i så godt humør

 3. Se spændende ud. Jeg er lidt bekymret over at maregsen ikke skal bages. Jeg tænker, at tærterne kan bages dagen før. Kan man også lave marengs dagen før, fylde den i en tyl og så sprøjte umiddelbart før serveringen?

  1. Du skal ikke være bekymret for, at marengsen ikke skal bages. Den kan sprøjtes på tærterne et par timer før der kommer gæster.

 4. Hey DJ 🙂

  Hvis man bager tærterne dagen før – Kan de så holde sig sprøde? I så fald hvordan opbevarer man dem, så de holder deres sprødhed ?

  1. Ja, du kan godt bage dem dagen i forvejen. Opbevar dem ved stuetemperatur – og ikke på køl, så bevarer de mest mulig sprødhed. Men det kan ikke undgås, at lidt af deres sprødhed går af. Næsten alle kager er bedst at spise samme dag, som de bages 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.