Fødselsdagslagkage med vanilje og jordbær
2. maj 2017

Fødselsdagslagkage med vanilje og jordbær

12 personer

Ingredienser

Vaniljecreme

1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
20 g maizena majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
2 dl piskefløde

Lagkagebunde

1 god vaniljestang
3 æg, str. M/L
175 g lyst rørsukker
70 g FINAX hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf

Jordbærmousse

2 blade husblas
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
200 g jordbær, friske (frost kan også anvendes)
1 økologisk citron, saften og skallen heraf
5 hele sorte peberkorn
2 dl piskefløde

Jordbærgrød

2 blade husblas
1 god vaniljestang
50 g lyst rørsukker
300 g jordbær
1 økologisk citron, saften og skallen heraf
1/2 dl hyldeblomstsaft
3 tsk maizena
2 spsk vand

Marcipanomslag

1/2 dl piskefløde
200 g ren rå marcipan

I øvrigt

1 dl piskefløde
små marcipanroser

Fremgangsmåde Udskriv

1
Vaniljecreme

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold.

Lav i mellemtiden bundene. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den lidt ad gangen sammen med den kolde vaniljecreme. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

2
Lagkagebunde

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps. Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en justerbar kagering (22-24 cm i diameter). Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i to lige tykke dele med en savtakket kniv.

Rengør formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Kom den ene bund nederst. Fordel vaniljecremen henover bunden. Placer endnu en bund ovenpå cremen.

3
Jordbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens og nip jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Skyl citronen og riv skallen meget fint. Kom den tomme vaniljestang, vaniljesukker, jordbær, citronskal, og -saft og peberkorn op i en lille gryde. Lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det småsimre i 5 minutter under låg. Passér kompotten igennem en sigte for at adskille jordbærsaften fra jordbærkompotten. Kasér kompotten. Rør den udblødte og afdryppede husblas direkte i jordbærsaften. Lad det herefter svale til den er håndvarm. Pisk fløden til let skum og rør en tredjedel af den letpiskede fløde sammen med jordbærsaften. Kom nu jordbærfløden over i den resterende letpiskede fløde. Vend det forsigtigt sammen til en glat mousse. Hæld forsigtigt jordbærmoussen oven på bunden. Stil kagen på køl i mindst 2-3 timer.

4
Jordbærgrød

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i minimum 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukkeret. Bring jordbær, vaniljesukker, sukker, fintrevet citronskal, og -saft og hyldeblomstsaft i kog. Lad det småsimre i 20 minutter under låg. Blend grøden til en fin pure med en stavblender. Rør maizena og vand sammen. Hæld det op i pureen, og bring det i kog i 2 minutter imens der konstant røres. Tag gryden af varmen og rør den udblødte husblas ud i pureen. Lad jordbærgrøden svale til den er håndvarm. Hæld den herefter over kagen, og stil kagen tilbage på køl i mindst 2-3 timer eller gerne natten over. Befri kagen fra formen og placer den på et fad.

5
Marcipanomslag

Pisk fløden til flødeskum og smør kagen kant op. Udrul marcipan i lidt flormelis, og rul den omkring kagens kant.

6
i øvrigt

Pisk fløden til en sprøjtefast flødeskum. Kom den op i en sprøjtepose med en stjernetylle. Afsæt små flødeskumstoppe på kagen og dekorere med små marcipanroser af overskydende marcipan fra omslaget.

En rigtig fødselsdagslagkage

Til fødselsdag hører sig en rigtig fødselsdagslagkage til! Hvad er så en rigtig fødselsdagslagkage? For mig indeholder den, hjemmelavet vanilje(konditor)creme, gode bunde, jordbærmousse og marcipan, også har jeg givet lagkagen et ekstra pift med en topping på jordbærgrød. MUMS for en absurd lækker sag!! Uanset om du har fødselsdag eller ej, så er denne lagkage virkelig en lækker mundfuld – I må give jer i kast med den.

Jeg har haft særligt fokus på danske råvarer, danske traditioner da jeg skulle udvikle denne opskrift til Finax, idet jeg har brugt deres hvedemel fra danske landmænd.

Opskriften er udviklet til Finax og betalt af samme.

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie1

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie2Fødselsdagslagkage_Ditte_julie3

 

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie4

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie8

Fødselsdagslagkage_Ditte_julie6

Du kan finde en masse inspiration hos Finax.

GemGem