13. december 2016
Mandeltærte med portvin og figner
8-10 personer
Ingredienser
Mandelmørdej
200 g hvedemel
100 g mandelmel
100 g flormelis
150 g smør, blødt
1 æg, str. M/L
Mandel fyld
150 g ren rå marcipan
75 g smør, blødt
80 g sukker
2 æg, str. M/L
1 nip salt
1 spsk mel
1 citron, skallen og saften heraf
50 g mandler, finthakket
Chokoladecreme
200 g mørk chokolade 70 %
1 spsk honning
2 dl piskefløde
Marinerede figner
4 friske figner
2 dl portvin
2 dl lyst rørsukker
1 vaniljestang
Pynt
1 bakke blåbær, friske
1 bakke brombær, friske
lidt skovsyrer (kan undlades)
lidt bronzestøv (kan unlades)
spiselige bladguld (kan undlades)
Fremgangsmåde Udskriv
Mandelmørdej
Sigt mel, mandelmel og flormelis i en stor skål. Smuldre smørret heri mellem hænderne til det ligner revet ost. Ælt ægget ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og på køl i 30 minutter. Herefter rulles dejen ud – ca. 2-3 mm i tykkelsen og kommes ned i en formen (jeg brugte en tærteform på 26 cm i diameter)
Mandel fyld
Ælt rå marcipan, smør og sukker sammen, gerne med hænderne. Kom æg, salt, mel og citron skal og saft i til massen er homogen, tilsæt mandlerne. Kom massen op i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader i 15-20 minutter. Lad tærten køle helt ned inden der hældes chokoladeovertræk på.
Chokoladecreme
Fløde og honning varmes op i en gryde, må ikke koge. Chokoladen hakkes fint og kommes på en skål. Den varme fløde og honning hældes over chokoladen. Den røres ensartet og glat med en dejskraber. Hæld den over den afkølede tærte. Lad den stå og sætte sig, inden du pynter den.
Marinerede figner
Vaniljestangen flækkes på langs og korne skrabes ud. Vaniljekornene blandes med lidt af sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, sukker, vaniljesukker og portvin og i gryde og giv det et kort opkog. Fignerne deles i små både. Sluk for portvinsblandingen og kom fignerne op i, og lad dem ligge heri til portvinsblandingen er kølet af.
Pynt
Pensle dine brombær med lidt bronzestøv. Placér brombær, blåbær og figner på tærten. Tag en gaffel, og dryp lidt af portvinssaften ud over tærten. Pynt af med skovsyrer og bladguld.
Så blev det d. 13. december og det betyder mandeltærte
Så blev det allerede 3. søndag i advent, og i samarbejde med IDE Møbler har jeg udviklet denne mandeltærte, som skulle indgå til det romantiske hjem/stil. Mandeltærten smager fuldstændig fantastisk (ja, det må jeg gerne selv synes ;)) Prøv den selv, og se om du er enig med mig.