Mandeltærte med portvin og figner
13. december 2016

Mandeltærte med portvin og figner

Ca. 10 personer

Ingredienser

Mandelmørdej

200 g hvedemel
100 g mandelmel
100 g flormelis
150 g blødt smør
1 æg

Mandel fyld

150 g rå marcipan
75 g blødt smør
80 g sukker
2 æg
1 knsp salt
1 spsk mel
1 citron, skallen og saften
50 g mandler, fint hakket

Chokoladecreme

200 g mørk chokolade 70 %
1 spsk honning
2 dl fløde

Marinerede figner

4 friske figner
2 dl portvin
2 dl lyst rørsukker
1 vaniljestang

Pynt

1 bakke friske blåbær
1 bakke friske brombær
lidt skovsyrer (kan undlades)
lidt bronze støv fra Mill & Mortar (kan undlades)
spiselige bladguld (kan undlades)

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mandelmørdej

Sigt mel, mandelmel og flormelis i en stor skål, og smuldre smørret heri mellem hænderne til det ligner revet ost. Ælt ægget ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og på køl i 30 min. Herefter rulles dejen ud – ca. 2-3 mm i tykkelsen og kom den ned i en formen. (jeg brugte en aluminiumsform med løs bund 26 cm i diameter)

2
Mandel fyld

Ælt rå marcipan, smør og sukker sammen, gerne med hænderne. Kom æg, salt, mel og citron skal og saft i til massen er homogen, tilsæt mandlerne. Kom massen op i den ubagte tærte, og bag tærten ved 190 grader i ca. 15-20 min. Lad tærten køle helt ned inden der hældes chokoladeovertræk på.

3
Chokoladecreme

Fløde og honning varmes op i en gryde, må ikke koge. Chokoladen hakkes fint og kommes på en skål. Den varme fløde og honning hældes over chokoladen. Den røres ensartet og glat med en dejskraber. Hæld den over den afkølede tærte. Lad den stå og sætte sig, inden du pynter den.

4
Marinerede figner

Vaniljestangen flækkes på langs og korne skrabes ud og blades med lidt af sukkeret. Kom den tomme vaniljestang, sukker, vaniljesukker og portvin og i gryde og giv det et kort opkog. Fignerne deles i små både. Sluk for portvinsblandingen og kom fignerne op i, og lad dem ligge heri til portvinsblandingen er kølet af.

5
Pynt

Pensle dine brombær med lidt bronze støv, og placere brombær, blåbær og figner på tærten. Tag en gaffel, og dryp lidt af portvinssaften ud over tærten. Pynt af med skovsyrer og bladguld.

Glædelig 13. december

Så blev det allerede 3. søndag i advent, og i samarbejde med IDE Møbler har jeg udviklet denne mandeltærte, som skulle indgå til det romantiske hjem/stil. Mandeltærten smager fuldstændig fantastisk (ja, det må jeg gerne selv synes ;)) Prøv den selv, og se om du er enig med mig.

mandeltærte_portvin_1
mandeltærte_portvin_3