Nytårskage med passionsfrugtmousse og kransekage
27. december 2018

Nytårskage med passionsfrugtmousse og kransekage

6-8 personer

Ingredienser

KRANSEKAGEBUND

70 g smør, blødt
70 g ren rå marcipan
70 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
40 g kage hvedemel

PRALINÈ MED PUFSUKKER

50 g lyst rørsukker
50 g hasselnødder og/eller mandler
25 g god mælkechokolade
25 g hasselnødnougat
2-3 spsk pufsukker

PASSIONSFRUGTGANACHE

120 g god hvid chokolade
40 g passionsfrugtpuré
40 g piskefløde

PASSIONSFRUGTMOUSSE

2 blade husblas
150 g passionsfrugtpuré
50 g lyst rørsukker
1 citron, saften heraf
50 g god hvid chokolade
2 dl piskefløde

HYLDEBLOMSTGLAZE MED GULD

4 blade husblas
2 dl hyldeblomstsaft (lav evt. din egen som her)
1 citron, saften heraf
1 tsk spiseligt bladguld

CHOKOLADEBÅND MED GULD

125 g god hvid chokolade
lidt spiseligt bladguld

Fremgangsmåde Udskriv

1
KRANSEKAGEBUND

Ælt smør, marcipan og sukker sammen til en ensartet masse. Tilsæt æg og ælt igen. Sigt mel i dejen og vend sammen. Fordel dejen i en kagering (14 cm i diameter) med bagepapir i bunden af formen. Bunden skal være 2-3 cm høj, så du kan have en smule dej til overs. Bag kransekagebunden ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Lad bunden køle af i formen.

2
PRALINÈ MED PUFSUKKER

Smelt sukker til karamel på en pande. Karamellen skal være let gylden. Tilsæt nødder og rør rund. Hæld nøddekaramelmassen ud på et stykke bagepapir og lad massen køle helt ned.

Blend nøddekaramelmassen fint.  Smelt chokolade og nougat over vandbad. Tilsæt den finthakkede nøddekaramel og rør det godt sammen.

Kom kageplast langs kanten af kageringen, hvor bunden stadig er. Fordel praliné over bunden. Drys pufsukker ud over pralinéen og pres det let ned i massen. Sæt kagen på køl.

3
PASSIONSFRUGTGANACHE

Hak chokolade fint og kom i en skål. Varm passionsfrugtspuré og fløde op til lige under kogepunktet. Hæld den varme flødeblanding op til chokoladen og rør det sammen med en dejskraber i små cirkulære bevægelser. Hæld ganachen over kagen og kom kagen så frys i minimum 1 time.

4
PASSIONSFRUGTMOUSSE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom passionsfrugtpuré, sukker og citronsaft op i en gryde. Bring blandingen i kog i 5-10 minutter. Tag det af varmen og rør den udblødte husblas ud heri. Lad køle en smule. Hak chokolade og rør den ud i den lune passionsfrugtlage. Lad det svale lidt. Pisk fløde til en let pisket flødeskum. Vend flødeskummen i den let køle passionsfrugtlage. Kom moussen på en sprøjtepose.

5
Samling

Befri kagen fra formen. Fordel mousse i en stor halvkugleform af silikone (16 cm i diameter). Hold ca. 2 cm afstand til kanten, så der er plads til bunden. Placér bunden med ganachen nederst. Pres bunden let ned i moussen og skrab overskydende mousse væk med en kagespartel. Kom kagen på frys i minimum 4 timer eller til du skal bruge den. 

6
HYLDEBLOMSTGLAZE MED GULD

Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom hyldeblomstsaft og citronsaft op i en gryde og varm det op. Tag det af varmen og rør den udblødte husblas heri. Tilsæt bladguld. Lad det køle ned til ca. 30 grader.

Befri kagen fra formen og placer kagen på en rist med et fad herunder, til overskydende glaze. Hæld glaze ud over kagen. Stil kagen på køl imens du forberede chokoladebåndet.

7
CHOKOLADEBÅND MED GULD

Temperer chokoladen og smør det ud på et stykke kageplast (10 cm høt og 51-52 cm langt, og så klippet skråt – se billeder). Drys med lidt bladguld langs kanten. Kom chokoladebåndet omkring kagen, når chokoladen begynder at sætte sig. Stil kagen på køl indtil chokoladen har sat sig. Af den overskydende tempereret chokolade kan der laves tal af chokolade. Print “2019” ud, og tegn efter dem med chokolade på et stykke bagepapir. Kom dem på køl. (Spray eller pensle dem evt. med guld, når de har sat sig).

Tips

Puré er blot frugtsaft, der har været på frys. Du kan købe frugtpuré mange forskellige steder – jeg køber det altid online. Jeg synes, det er rart, at købe puré i større mængder, så jeg altid har det lige ved hånden i fryseren. Men du kan også sagtens lave det selv og dermed lave den portion du skal bruge. Kog frugt indtil saft og frys ned.

Forbered endelig kagen (uden chokoladebånd og pynt) i god tid. En moussekage kan nemlig holde sig i op til 3 måneder på frys.

glaze af kage

hvid chokolade

temperering af chookolade

bladguld

chokoladebaand med glimmer

chokoladeomslag

Nytårskage

Jeg håber, at I har haft en glædelig jul, og at I er klar til at skyde det nye år ind med et BRAG!

Vores jul var ligeså magisk, som den altid er. Familietid, julelys i børneøjne og varme hjerter. Julen er bare så hyggelig.

Og nu venter nytårsaften lige rundt om hjørnet. Året skal afsluttes med champagne, glimmer og selvfølgelig en masse lækkerier. Før jul bagte jeg en nytårskage, som jeg kunne dele med jer, og den får I opskriften på lige her. Nytårskage med passionsfrugtmousse og kransekage. Wow, siger jeg bare! Den skal du unde dig selv og dine gæster at lave nytårsaften. Den er vanvittig lækker og perfekt at skåle det gamle år ud med, mens vi venter spændt på det nye år, der kommer.

Vi skal fejre nytårsaften med vores bedste venner, som allerede kommer til København idag – weehuu!

chokolade tal 2019

nytaarskage 2019