4. juli 2017
Solbærlagkage med kagecreme og solbærsylt
12-14 personer
Ingredienser
KAGECREME MED VANILJE
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
20 g maizena majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
2 dl piskefløde
50 g mandelsplitter
VANILJEBUNDE
1 god vaniljestang
3 æg, str. M/L
175 g lyst rørsukker
70 g FINAX hvedemel
1 tsk bagepulver
70 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf
4 spsk god solbærmarmelade
SKOVBÆRMOUSSE
2 blade husblas
1 god vaniljestang
2 spsk lyst rørsukker
200 g skovbær
1 økologisk citron, saften og skallen heraf
2 dl piskefløde
SOLBÆRSYLT
3 blade husblas
200 g solbær
2 spsk lyst rørsukker
1 citron, saften heraf heraf
1/2 dl vand
MARCIPANBÅND
200 g ren rå marcipan
100 g flormelis
30 g glukosesirup
1 dl piskefløde, til opsmøring
lidt lilla pastafarve
I ØVRIGT
friske roser eller andre spiselige blomster
blåbær eller solbær, friske
Fremgangsmåde Udskriv
KAGECREME MED VANILJE
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op. Sæt cremen i køleskab til den er helt kold.
Lav i mellemtien bundene. Tag dernæst cremen ud fra køleskabet, pisk den lind med en elpisker. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den lidt ad gangen sammen med den kolde vaniljecreme og tilsæt mandelsplitter. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.
VANILJEBUNDE
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps. Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Tilsæt citronsaft og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en justerbar kagering (22-24 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen midt i ovnen ved 180 grader varmluft i 25-30 minutter til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapir fjernes. Flæk bunden i to lige tykke dele med en savtakket kniv.
Rengør formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Kom den ene bund nederst, fordel solbærmarmelade på bunden og herefter vaniljecremen henover bunden. Placer endnu en bund ovenpå cremen. Forbered moussen.
SKOVBÆRMOUSSE
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, skovbær, fintrevet citronskal og -saft op i en lille gryde i 10 minutter. Tag det af varmen. Sigt lagen, så du kun har bærsaften tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme bærsaft og lad det svale, til det er lunt. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskummet sammen med brombærsaften (gerne over 3 omgange). Hæld moussen op i formen og stil kagen tilbage på køl i mindst 2 timer (du kan også vælge at sætte kagen på køl til dagen efter).
SOLBÆRSYLT
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Kom solbær, sukker, citronsaft og vand og i en gryde. Lad det langsomt varme op, gerne på laveste blus. Pas på du ikke får rørt eller smattet dine solbær ud, de skulle gerne bevare sin runde form. Når de er varmet godt op, tages gryden af varmen og den udblødte husblas røres ud i lagen. Lad den køle helt ned, så solbærsylten ikke smelter moussen, når den hældes på, men lagen må heller ikke sætte sig i skålen/gryden. Når sylten er kold nok hældes den forsigtigt over moussen og kagen stilles på køl i mindst 1,5 time.
MARCIPANBÅND
Ælt det hele godt sammen og kom massen op i en pose og læg på i 30 minutter. Befri kagen fra springformen og kageplast. Pisk fløden til flødeskum og smør kagens kant op med flødeslum. Udrul marcipanen til et omslag/kant, som passer til kagen og rul den herefter omkring kagen.
I øvrigt
Dekorere kanten med friske bær og spiselige blomster.
Solbærlagkage med kagecreme og solbærsylt
Disse farver i denne solbærlagkage med kagecreme og solbærsylt gør mig simpelthen så glad! Den er bare så yndig, enkel og så fin. Jeg er vild med lagkagens udtryk og særligt solbærsylten på toppen. Det giver lagkagen et nyt udtryk.
Kagen består af nogle luftige og enkle vaniljebunde, en kagecreme med mandelsplitter, solbærmarmelade, bærmousse og en solbærsylt. Meget enkel, men smager helt fantastisk og friskt!
Er du ikke til solbær, kan du bruge blåbær på sammen måde. Hele ribs kan også anvendes. Andre bær og frugter er lidt svære at arbejde med, hvis du ønsker sådan en top.
NB: Jeg har taget step by step billeder af samlingen længere nede i opskriften.
SAMLING I BILLEDER: